Γνωριμία με το τμήμα Ένταξης! – Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις.

Students with Disability in the Classroom

 

1 . Τι είναι το τμήμα Ένταξης;

Το τμήμα Ένταξης αποτελεί μία διακριτή εκπαιδευτική δομή  Ειδικής Αγωγής. Λειτουργεί στο πρωινό πρόγραμμα του γενικού σχολείου. Είναι ένα ξεχωριστό τμήμα στο σχολείο, έχει δικό του εκπαιδευτικό, δική του αίθουσα και το δικό του ωρολόγιο πρόγραμμα.

2 .  Ποιοι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν;

Στο τμήμα Ένταξης μπορούν να φοιτήσουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (διαγνωσμένες ή αδιάγνωστες) ή/και αναπηρία από όλες τις τάξεις του σχολείου καθώς και μαθητές της Α΄ τάξης, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν βασικές δεξιότητες, όπως τον μηχανισμό ανάγνωσης και γραφής.  Απαραίτητη είναι η ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων κάθε μαθητή/μαθήτριας.

3 . Τι προσφέρει το τμήμα Ένταξης; 

Στο τμήμα Ένταξης, ο εκπαιδευτικός χορηγεί στους μαθητές άτυπες εκπαιδευτικές αξιολογήσεις (τεστ) κυρίως στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, ώστε να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες και να διαπιστώσει το επίπεδο γνώσεων κάθε μαθητή/μαθήτριας.

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας με μικρούς στόχους (πρόγραμμα παρέμβασης) ενώ παρέχει σε κάθε μαθητή/μαθήτρια προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Στο πλαίσιο διδασκαλίας, στο τμήμα Ένταξης, χρησιμοποιούνται διάφορα εποπτικά μέσα, παιδαγωγικά παιχνίδια και αξιοποιούνται ψηφιακές εφαρμογές με τη χρήση υπολογιστή/tablet. Η διδασκαλία γίνεται σε μικρές ομάδες (2 έως και 4 μαθητές) από την ίδια ή και διαφορετικές τάξεις.

Η εξατομικευμένη διδασκαλία θα βοηθήσει κάθε μαθητή/μαθήτρια:

  • να κατακτήσει γνώσεις και δεξιότητες που δεν κατέχει ή είναι σε αναδυόμενο στάδιο
  • να παρακολουθεί πιο εύκολα την ύλη της τάξης του
  • να αυξήσει τη συμμετοχή του/της περισσότερο στο μάθημα
  • να βελτιώσει τις επιδόσεις του/της
  • να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του/της.

και να ενταχθεί αποτελεσματικότερα στη μαθησιακή διαδικασία στο πλαίσιο της τάξης.

Επιπλέον, στο τμήμα Ένταξης, οι μαθητές γνωρίζουν μαθητές άλλων τάξεων, βελτιώνουν δεξιότητες κοινωνικοποίησης και αποκτούν νέους φίλους.

4 . Πότε γίνεται η φοίτηση στο τμήμα Ένταξης;

Οι μαθητές παρακολουθούν το τμήμα Ένταξης κατά κύριο λόγο τις ώρες που διδάσκονται Γλώσσα και Μαθηματικά στην τάξη τους. Επιπλέον, οι ώρες φοίτησης καθορίζονται και από άλλους διάφορους παράγοντες, όπως οι ανάγκες υποστήριξης, το ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης του μαθητή/μαθήτριας κ.ά.

5 . Γίνεται στο τμήμα Ένταξης ενισχυτική διδασκαλία;

Το τμήμα ένταξης δεν έχει φροντιστηριακό ρόλο. Η ύλη που θα διδαχτεί ο μαθητής/ η μαθήτρια συχνά δεν ανταποκρίνεται στην ύλη της τάξης, την οποία παρακολουθεί αλλά σε προηγούμενες γνώσεις και δεξιότητες.

Για παράδειγμα, ένας μαθητής της Δ’ τάξης διδάσκεται στην τάξη του την διαίρεση στα Μαθηματικά. Ο εκπαιδευτικός του τμήματος Ένταξης έχει διαπιστώσει ότι ο μαθητής δε γνωρίζει καθόλου την προπαίδεια. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής θα διδαχτεί στο τμήμα Ένταξης την προπαίδεια, ώστε να υπάρχουν οι σωστές βάσεις για να κατακτήσει αργότερα πιο απαιτητικές και σύνθετες δεξιότητες, όπως η διαίρεση.

Αν έχεις και άλλες απορίες, επικοινώνησε με την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *