Διδακτική επίσκεψη στο σπίτι της σκιάς στην Ξάνθη

434048257 405762058836988 5711231808286608629 n

Την Πέμπτη 21/3/2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Γ τάξης της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων  του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του 2ου ΕΠΑΛ/1ου ΣΕΚ  Κομοτηνής

στο « Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη.

Επισκεφθήκαμε ένα μοναδικό  Μουσείο ,χώρο τέχνης όπου εκτίθενται έργα τέχνης ,γλυπτά κατασκευασμένα από άχρηστα υλικά που με τον κατάλληλο φωτισμό εμφανίζονται οι σκιές τους στο χώρο προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό στο θεατή.

  Ο καλλιτέχνης- δημιουργός Τριαντάφυλλος Βαϊτσης , κορυφαίος στο είδος της Shadow Art ,υποδέχθηκε τους μαθητές και  τους ξενάγησε στην έκθεση .

Παρουσίασε ένα –ένα τα έργα του και εξήγησε  την τεχνική δημιουργίας τους . Προκάλεσε τους μαθητές να  δουν πέρα από αυτό που φαίνεται, που αντιλαμβάνεται κανείς  με τις αισθήσεις του, να προβληματιστούν και να εμβαθύνουν σε σκέψεις και αντιλήψεις . 

Όταν ανάψουν τα φώτα τα γλυπτά από σκουπίδια και αντικείμενα καθημερινής  χρήσης αποκτούν ζωή καθώς η σκιά καθενός από αυτά έχει να διηγηθεί μία ιστορία περνώντας μηνύματα και ξυπνώντας συναισθήματα στους θεατές .

  ΟΙ μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον δημιουργό ,και να ανακαλύψουν τη φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από τα έργα που η κεντρική της ιδέα  είναι η θεώρηση των αντικειμένων ,των καταστάσεων από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι πολλές διαστάσεις της πραγματικότητας, η απαγκίστρωση από την εικόνα ,ο κόσμος των ιδεών.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια του μαθήματος  της ειδικότητας Γενική και Εξελικτική Ψυχολογία  με σκοπό οι μαθητές :

  1. Μέσα από την επαφή τους με την τέχνη να αναγνωρίσουν μία ερμηνεία του κόσμου σύμφωνα με τις κρίσεις που πηγάζουν από το πολιτισμικό περιβάλλον και με τις εικόνες ή στάσεις  που τροφοδοτεί τον καθένα.

2.Να έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης του πολιτισμού και της γνώσης με πολύπλευρους τρόπους.

3.Η εξοικείωση και  απόκτηση θετικής στάσης των μαθητών με  τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς.

4.Να ξεφύγουν από το περιβάλλον της τάξης , να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα τους.

5.Να έχουν ίσες ευκαιρίες σε πολιτισμικές εμπειρίες.

6.Να εκτιμήσουν την έμπνευση ,φαντασία και  δημιουργική ικανότητα να μεταμορφώσει  άχρηστα και ευτελή υλικά σε έργα τέχνης.

Συνοδός καθηγήτρια :Μαριάνα Τσιλιγκίρη.

received 424485950231175