ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Φέτος, η χώρα μας υποδέχεται την 1η Δεκεμβρίου έχοντας πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναφορικά με την πρόληψη της HIV λοίμωξης: Με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Υγείας, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης)– ΦΕΚ Β6664/ 24.11.2023, προ ολίγων ημερών, η Ελλάδα θέσπισε τη διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre – Exposure Prophylaxis» – PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου – HIV.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS, οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης της Ειδικότητας “Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων” με την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν έργα με την – γνωστή σε όλους μας – κόκκινη κορδέλα, που αποτελεί το σύμβολο της ημέρας αυτής. Οι καλλιτεχνικές τους δημιουργίες αποτυπώθηκαν σε χαρτί, σε φωτογραφίες και τελικά αποτέλεσαν έναυσμα για τη δημιουργία μιας ενημερωτικής αφίσας, η οποία αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και του 1ου Ε. Κ. Κομοτηνής. 

 

 

 

Οι μαθητές του ΓΙΕ, καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους, φόρεσαν τις ποδιές τους με τα κόκκινα κορδελάκια καρφιτσωμένα στο πέτο τους και επισκέφτηκαν αρχικά τη Διευθύντρια κ. Δαργινίδου και τον σύλλογο διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ και στη συνέχεια όλα τα τμήματα του σχολείου, μοιράζοντας μικρότερα έγχρωμα αντίγραφα της αφίσας και χαρίζοντας κορδελάκια στους εκπαιδευτικούς. Η πρωτοβουλία των μαθητών είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας, ως η ειδικότητα που σχετίζεται άμεσα με την εργαστηριακή διάγνωση του ιού HIV.  Οι μαθητές του ΓΙΕ προέτρεψαν μαθητές και εκπαιδευτικούς να σκανάρουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το QR code, που υπάρχει στην αφίσα και τους παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥΥ για περαιτέρω ενημέρωση. Αντίγραφο της αφίσας αναρτήθηκε επίσης στον πίνακα ανακοινώσεων του συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο ΕΠΑΛ, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για τη δράση η Διευθύντριά του κ. Καϊοπούλου.

Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοχρηματοδότησαν τη δράση αυτή! Συγχαρητήρια στους μαθητές μας!!!   

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ευαγγελία Λεοντίδου (ΠΕ 87.01 Ιατρός Βιοπαθολόγος), Βασιλική Λεοντίδου (ΠΕ 87.01 Ιατρός Παθολογοανατόμος)Κυριακούλα Κιργιαλάνη (ΠΕ 87.09/ ΠΕ 70  Υπεύθυνη Τομέα Υγείας)

aids4 1 aidsday aids tree 1aids 3aids2 1tree 1aids5 2aids 2aids3