Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών

4 Ιουνίου, 2018 clalas99

Έγγραφο 2018/9-3-2018 (ΑΔΑ: 624Π465ΧΘ7-Δ6Ν) του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι σεισμοί εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (ΥΑ 1299/2003, ΦΕΚ 423/B΄/2003) και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέας της Κεντρικής Διοίκησης, με κύρια αποστολή το συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών, στα πλαίσια εφαρμογής της παραγράφου 1 του αρθ. 6 του Ν.3013/2002 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει βάσει της παρ. 2 του αρθ. 104 του Ν. 4249/2014), καθώς και του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης» (ΥΑ 1299/7-4-2003), θεωρεί απαραίτητη την έκδοση του παρόντος, το οποίο αποτελεί κείμενο σχεδίου στρατηγικού επιπέδου και επιλογών που συνδυάζει σύνολο διατάξεων σχετικών με τους ρόλους και αρμοδιότητες φορέων Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη διαχείριση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών και παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες που αποβλέπουν στη συνέργεια, τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητά τους με απώτερο σκοπό την άμεση και συντονισμένη απόκριση τους.
Πιο αναλυτικά, το παρόν έγγραφο αποτελεί αναθεώρηση του 2450/09-04-2012 εγγράφου μας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων», το οποίο είχε εκδοθεί από τη Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Η αναθεώρηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς από την έκδοση του ανωτέρω εγγράφου μας επήλθαν τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορούσαν κυρίως τις δομές της Κεντρικής Διοίκησης με την εφαρμογή νέων οργανισμών των Υπουργείων το 2014 και το 2017. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα παραπάνω στο παρόν έγγραφο επαναπροσδιορίζονται οι ρόλοι και αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τις νεώτερες διοικητικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία τους.
Επίσης στο παρόν έγγραφο ελήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις που έγιναν από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την υλοποίηση δράσεων που αναφέρονται στο προηγούμενο έγγραφό μας, με στόχο την βελτίωση ζητημάτων που συνδέονται με το συντονισμό των φορέων στην άμεση απόκριση, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών καθώς και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
Το παρόν διαιρείται σε επτά μέρη. Πιο αναλυτικά:

{…}
…….. στο πλαίσιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μαθητών οι Διευθυντές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας υποχρεούνται με την έναρξη κάθε σχολικού έτους να πραγματοποιούν άσκηση εγκατάλειψης των κτιρίων και ενημέρωσης των μαθητών. Κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση των ανωτέρω δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.

Διαβάστε το έγγραφο

Δείτε επίσης σχετικά

(Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της Δ.Δ.Ε. Φλώρινας, http://dide.flo.sch.gr, 2-6-2018)

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  1ο Ε.Κ. Άμφισσας ,Αντισεισμική προστασία ,Γονείς ,ΔΙΑΥΓΕΙΑ ,Εκπαιδευτικοί ,ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας ,Κανονισμός λειτουργίας ,Μαθητές/Μαθήτριες ,Ο.Α.Σ.Π. ,Πολιτική Προστασία ,Τοπική Αυτοδιοίκηση ,ΥΠ.Π.Ε.Θ. ,Υπεύθυνος Τομέα Ε.Κ. .

Αφήστε μια απάντηση


MITOS

mitos

Κατηγορίες


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση