Εργαστήριο Δεξιοτήτων ” Οι ιππότες της ασφάλειας”

 

1 Εργαστήριο

Εισάγουμε την έννοια όχημα. Είναι κάθε τι που μας μεταφέρει κάπου. Αναφερθήκαμε στο παρελθόν και στην μη ύπαρξη  αυτοκίνητων. Αναρωτήθηκαν πως  οι άνθρωποι μετέφεραν αντικείμενα και πρόσωπα.  Συνειδητοποίησαν ότι παλαιότερα υπήρχαν  διαφορετικά οχήματα από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους όχημα  και γράφουν το όνομά του.

 

IMG 20211103 075949IMG 20211103 075944 1 IMG 20211103 075927 1

Παίζουμε το παιχνίδι ο Οδηγός

Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Ένα παιδί γίνεται ο οδηγός και ο άλλος έχει κλειστά τα μάτια. Πρέπει να προσέχει ο οδηγός για να προστατέψει το ζευγάρι του ενώ αυτός που έχει κλειστά τα μάτια πρέπει να εμπιστευτεί τον οδηγό του.  Με αυτό τον τρόπο  καλλιεργείται το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον άλλον, ενώ γίνεται αντιληπτή η δυσκολία να κυκλοφορείς χωρίς την αίσθηση της όρασης.  Συζητάμε με τα παιδιά πως ένιωθαν που είχαν τα μάτια τους κλειστά, αν είχαν ανασφάλεια και πόσο σημαντικά είναι τα μάτια μας όταν κινούμαστε στο δρόμο.

Επίσης τα παιδιά κατασκευάζουν αυτοκίνητα  από κάνσον

IMG 20211124 075214

2 Εργαστήριο

Τα παιδιά  έρχονται σε επαφή με έννοιες πεζός, όχημα,  επιβάτης και οδική συμπεριφορά. Βλέπουμε μια σειρά από εικόνες και αναφέρουμε τι είναι οι άνθρωποι σε κάθε εικόνα( επιβάτες ή πεζοί).

5 1 4 1 3 1 2 11 2

 

 

Παιχνίδι “Μάτια και αυτιά ανοιχτά”

Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε δύο ομάδες (οχήματα, πεζοί) και συμμετέχουν σε ένα βιωματικό παιχνίδι κίνησης στο χώρο, με τρόπο που αντιστοιχεί στην ομάδα που ανήκουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες πως για την ασφαλή μετακίνηση είναι απαραίτητη και η ακοή, πέρα από την όραση. Βλέπουμε εικόνες και αντιλαμβάνονται τι είναι επικίνδυνο.  3 621

Βλέπουμε τις εικόνες από ιστορία και προσπαθούμε να τις βάλουμε στην σωστή σειρά. Τέλος αφηγούμαστε την ιστορία

IMG 20211124 075421

Ακούν και αναγνωρίζουν  τους ήχους της μηχανής και του αυτοκινήτου. Γίνονται και τα ίδια αυτοκίνητα μηχανές που κυκλοφορούν στο δρόμο.

 

3 Εργαστήριο  

Ακούμε το τραγούδι του Ιππότη Ευγένιου.

https://www.ioas.gr/uploads/files/2015/11/995.mp3

Ακούν καλά τους στοίχους και δίνουν προσοχή στις λέξεις όπως

ΠΡΟΣΕΧΩ – ΔΕΝ ΤΡΕΧΩ

ΠΡΟΣΕΧΩ – ΑΚΟΥΩ – ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΔΕΞΙΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μαθαίνουν το ρεφρέν του τραγουδιού

Πάντα προσέχω τον δρόμο έλεγχο ποτέ δεν τρέχω με ασφάλεια παίρνω

Πάντα προσέχω τον δρόμο έλεγχο  ποτέ δεν τρέχω με ασφάλεια παίρνω

Και ένας σύγχρονος ιππότης είμαι εγώ, και  ένας σύγχρονος ιππότης είμαι εγώ(δις).

Οπτικοποιούμε τα βήματα  για το τι πρέπει να κάνουμε για να περνάμε με ασφάλεια τον δρόμο . Μπερδεύουμε τις εικόνες και ζητάμε από τα παιδιά να τις βάλουν στην σειρά.

7

Στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά το παρακάτω φύλλο εργασίας

8

Βλέπουμε το βίντεο με τίτλο Ζέβρα και παρατηρούν ότι την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για να περάσουμε απέναντι όταν έχει διαβάσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=qoPbEo2p1Hw&ab_channel=EducationalTVGreece

Έτσι κάνουμε εκπαιδευτικό περίπατο στο τετράγωνο του σχολείου για να περάσουμε απέναντι διασχίζοντας ένα δρόμο είτε έχει διάβαση είτε όχι, ακολουθώντας τα βήματα.

 

την διάβαση

Βγαίνοντας από το σχολείο διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις ούτε στην κεντρική είσοδο του σχολείου, ούτε στην πλαινή. Τα παιδιά μας ενημέρωσαν πως έχουν δει μπροστά από το Δημοτικό σχολείο στο οποίο και πήγαμε.

Μιλάμε για  τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη. Τα παιδιά εντόπισαν το χρώμα με το οποίο συνδέονται ο καθένας. Κόκκινο για τον Σταμάτη και πράσινο για τον Γρηγόρη. Παρατηρούν επίσης ότι ο Σταμάτης βρίσκεται στο επάνω μέρος του φαναριού, ενώ ο Γρηγόρης βρίσκεται κάτω.

Δόθηκε  το παρακάτω φυλλάδιο εργασίας

IMG 20211124 075604

 

4 Εργαστήριο 

Παρατηρούμε το εξώφυλλο του παραμυθιού ”  Ο ιππότης Ευγένιος” και διαβάζουμε τον τίτλο

Σταματούμε στη λέξη ΙΠΠΟΤΗΣ. Βλέπουμε εικόνες ιπποτών, παρατηρούμε τι φοράνε.

Ποιοι λέγονται ιππότες και ποιος ήταν ο ρόλος τους. Είδαμε κάστρα στα οποία έμεναν και μιλήσαμε για την πανοπλία τους. Δόθηκαν τα παρακάτω φύλλα εργασίας.

στολή του ιππότη

Προσπαθούμε να δούμε ομοιότητες και διαφορές των Ιπποτών με τον Ιππότη Ευγένιο παρατηρώντας  την στολή του. τα παιδιά διαπίστωσαν ότι στην στολή του υπάρχει δρόμος , διαβάσεις και σήματα οδικής κυκλοφορίας.

Δώσαμε λοιπόν στα παιδιά να διακοσμήσουν την στολή του Ιππότη Ευγένιου.

IMG 20211124 075653

IMG 20211125 075808

Τα παιδιά γεμάτα αγωνία περίμεναν την αυριανή ημέρα για να διαβάσουμε το παραμύθι. Τους περίμενε μια έκπληξη .

Είδαμε ότι κάποιος έστειλε  στο νηπιαγωγείο ένα γράμμα για κάθε παιδί. Αντί για γραμματόσημο είχε ένα φιλάκι και μέσα είχε ένα μήνυμα .

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ !!!!!!

IMG 20211124 092025

Στην συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι και στο τέλος δώσαμε το όρκο μας.