1ο Νηπιαγωγείο Πύλου

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Από την επίσκεψή μας στην οικία του Κ. Τσικλητήρα

Μαρ 201622

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας

Θρυλική μορφή του ελληνικού αθλητισμού, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς.

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο της Μεσσηνίας από εύπορη οικογένεια της περιοχής. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά ο νεαρός Κωστής έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.

Δουλεύει σκληρά και το 1907 κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης: στο άλμα εις ύψος με 1.65 μ., στο ύψος άνευ φοράς με 1.40 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.14 μ. Την επόμενη χρονιά έρχεται η μεγάλη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όταν κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια: στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.25 μ.

Ο Τσικλητήρας επανέλαβε το κατόρθωμα του Λονδίνου τέσσερα χρόνια αργότερα. Στους

Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με 3.37 μ. (παγκόσμιο ρεκόρ του ιδίου με 3.47 μ. από την 1η Απριλίου) και χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ., αφού χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη και στα δύο αγωνίσματα με τους αδελφούς Άνταμς από τις ΗΠΑ. Ο Τσικλητήρας επέστρεψε τροπαιούχος στην Αθήνα, όπου του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή, ενώ διθυραμβικά ήταν και τα σχόλια του Τύπου.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/301#ixzz43e67xs9W

“Ο Ρενέ Πυώ

( 1878- 137) ήταν Γάλλος ιστορικός και δημοσιογράφος, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου εργάστηκε για την γαλλική εφημερίδα Temps και επισκέφτηκε αρκετές χώρες ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Στην διάρκεια αυτών των ταξιδιών ο Ρενέ Πυώ γνώρισε την Ελλάδα και την αγάπησε, όχι μόνο για την γνωστή αρχαιολατρεία, ο Πυώ αγάπησε την σύγχρονη Ελλάδα με τα καλά και τα κακά της, ο Πυώ αγάπησε την πραγματικότητα που έβλεπε.

Ο Ρενέ Πυώ ταξιδεύει στην Πύλο και γράφει στο βιβλίο του «Ελλάδα, γη αγαπημένη των Θεών»: «Ο δρόμος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζει πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά η ωχρή,ψηλή κορυφογραμμή των βουνών της Μεσσηνίας. Δεξιά, κατά διαστήματα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου.Το τοπίο είναι μεγαλειώδες….για ονειροπόλους, φίλους της ηρεμίας και των μεγάλων οριζόντων.»
Ο Ρενέ Πυώ αγάπησε πολύ την Ελλάδα, την υπερασπίστηκε όσο μπορούσε με τα άρθρα του, με τα βιβλία του, έζησε σε ταραγμένες εποχές ( αλήθεια , ποιες δεν είναι ταραγμένες εποχές τελικά; Ίσως μετά από εκατό χρόνια οι μελλοντικοί ιστορικοί να θεωρούν την εποχή μας την πιο ταραγμένη από όλες!) και προσπάθησε μέσα από τα γραπτά του να είναι ουδέτερος, να είναι απλός παρατηρητής των γεγονότων. Σε όλη του την ζωή συνέλεξε λιθογραφίες, γκραβούρες, πίνακες, αντικείμενα που αφορούσαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον αγώνα της απελευθέρωσης από την τουρκοκρατία. Οι γκραβούρες αυτές παριστάνουν τον απλό Έλληνα πολίτη εκείνης της περιόδου, τους αγωνιστές, τους φιλέλληνες, τις γελοιογραφίες των Ευρωπαίων σκιτσογράφων της εποχής, τον Καποδίστρια και τον Όθωνα, τους στρατηγούς και τους ναυάρχους, όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν κάποιο ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα. Ο Ρενέ Πυώ δώρισε την συλλογή του αυτή στο ελληνικό κράτος και σήμερα φιλοξενείται στην οικία του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στην Πύλο.”

 

Πηγή: Evi Routoula’s corner

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από την επίσκεψή μας στην οικία του Κ. Τσικλητήρα    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

SAFER INTERNET DAY

Kατηγορίες

Let’s do it GREECE

Let’s do it GREECE


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων