Στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου με πολλές δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά γνώρισαν την έννοια της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Ξεκινήσαμε δημιουργώντας ομαδικά ομαδικά την πρόσοψη του Πολυτεχνείου σε μεγάλο χαρτί του μέτρου κι ένα τοίχο με συνθήματα.
Σε ατομικό επίπεδο, κάθε παιδί ζωγράφισε σε χαρτί-«τοίχο» το δικό του μήνυμα για τη δημοκρατία.
Φτιάξαμε επίσης μια ξεχωριστή σύνθεση: φωτογραφήσαμε τα χέρια των παιδιών, ώστε να δείξουμε συμβολικά ότι η δημοκρατία βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Μαζί με αυτό, κάθε παιδί κατασκεύασε ένα γαρύφαλλο, σύμβολο της ημέρας και φόρο τιμής στους αγωνιστές.
Διαβάσαμε την ιστορία «Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου» καθώς και την «Κυρά Δημοκρατία». Μετατρέψαμε την αφήγηση σε κουκλοθέατρο, όπου τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, και αναπαράστησαν σκηνές, κατανοώντας με τρόπο απλό και βιωματικό τα γεγονότα της εποχής.
Για να βιώσουμε την έννοια της δημοκρατίας, διαβάσαμε το παραμύθι «Το Δάσος» και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε εκλογές! Τα παιδιά ψήφισαν ποιο ζωάκι τους άρεσε περισσότερο και ανέδειξαν νικήτρια… την κουκουβάγια με 8 ψήφους! Έτσι, αντιληφθήκαμε όλοι τι σημαίνει συμμετοχή, ψηφοφορία και σεβασμός του αποτελέσματος.
Στο τέλος, τραγουδήσαμε όλοι μαζί το «Ένα το χελιδόνι», ” το δρόμο” και “τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο”. Μέσα από παιχνίδι, τέχνη και βιωματική μάθηση, καταφέραμε να γνωρίσουμε την ιστορία του Πολυτεχνείου και να μιλήσουμε για τη σημασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας.








