Το χταπόδι

Πηγή εικόνας: kythera.gr

Το χταπόδι έχει οχτώ πόδια (πλοκάμια) και μαλακό σώμα. Δεν έχει σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό κατατάσσεται στα μαλάκια.

Τα μάτια του χταποδιού βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του.  Το στόμα του είναι σκληρό σαν ράμφος και βρίσκεται κάτω από τα πόδια του.

Έχει εξαιρετική όραση, ενώ ο εγκέφαλός του είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το σώμα του. Κάτι άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τρεις καρδιές!

Τα πλοκάμια του χταποδιού είναι γεμάτα κυκλικές βεντούζες, που το βοηθούν να αγκυροβολεί και να χειρίζεται αντικείμενα.

Για να αναπνεύσει καταπίνει θαλασσινό νερό, το οποίο  περνάει στα βράγχια. Εκεί απορροφάται το οξυγόνο και το νερό αποβάλλεται από το σιφόνι.

Το χταπόδι έχει την ικανότητα να αλλάζει το χρώμα του, σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό από τους θηρευτές του.

Ένας άλλος τρόπος για να αμύνεται, όταν κινδυνεύει, είναι να εκτοξεύει μελάνι από το σιφόνι του στον εχθρό του. Με αυτόν τον τρόπο ο θηρευτής «τυφλώνεται» και το χταπόδι προλαβαίνει να ξεφύγει, για να γλιτώσει.. 

Πηγή: el.wikipedia.org

Πηγή εικόνας: slideshare.net

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις την καταπληκτική ικανότητα του χταποδιού να αλλάζει το χρώμα του και να προσαρμόζεται κάθε φορά στο χρώμα του περιβάλλοντος όπου βρίσκεται (καμουφλάρεται), για να προστατεύεται από τους θηρευτές του.

https://safeYouTube.net/w/t1EK

Πηγή: youtube.com

Εδώ παρακολούθησε πώς ένα πανέξυπνο χταπόδι διαλέγει το κατάλληλο άδειο όστρακο, που χρειάζεται, για να φτιάξει τη φωλιά του.

http://safeYouTube.net/w/L4EK

Πηγή: youtube.com