Το μυρμήγκι

Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Τα μυρμήγκια είναι ακόμη ένα είδος εντόμων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη μυρμηγκιών. Διακρίνονται από τις αρθρωτές κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή του σώματός τους, καθώς τα τμήματά του ενώνονται με μικρές αρθρώσεις και η μέση τους είναι πολύ λεπτή.

Πηγή εικόνας: blogs.sch.gr

Τα μυρμήγκια ζουν σχεδόν σε κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης. Είναι ανθεκτικά σε τόσα πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, γιατί έχουν έντονη κοινωνική οργάνωση, μπορούν να τροποποιούν οικότοπους, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται. Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι αποικίες (φωλιές) τους παρουσιάζουν καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των μελών και ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων.

Συλλέγουν συνεχώς φύλλα τα οποία μεταφέρουν στην αποικία, κόβουν σε μικρά κομμάτια και τοποθετούν σε κήπους μυκήτων. Οι εργάτριες ειδικεύονται σε συγκεκριμένες διαδικασίες σύμφωνα με το μέγεθός τους. Τα μεγαλύτερα μυρμήγκια κόβουν τα φύλλα σε τμήματα, οι μικρότερες εργάτριες μασάνε τα φύλλα και τα μικρότερα φροντίζουν τους μύκητες.  

Εκτός από φύλλα μεταφέρουν σπόρους και ψίχουλα. Μάλιστα, φανταζόσαστε ποτέ ότι τρελαίνονται για μπισκότα; Είναι αξιοθαύμαστο, επίσης, ότι έχουν μεγάλη αντοχή και μπορούν να σηκώσουν έως 100 φορές το βάρος τους!

  

Πηγή εικόνας: Athensvoice.gr                            Πηγή εικόνας: protagon.gr

Πολλά μυρμήγκια φτιάχνουν μεγάλες φωλιές, ενώ άλλα είδη είναι νομαδικά και δε χτίζουν μόνιμες κατασκευές. Φτιάχνουν είτε υπόγειες φωλιές είτε τις κατασκευάζουν πάνω σε δέντρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συμπεριλαμβάνουν χώμα καθώς και υλικά προερχόμενα από φυτά (χόρτα, κλαράκια), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέγουν προσεκτικά την τοποθεσία της φωλιάς τους.

Πηγή εικόνας: depositphotos.com

Πηγή εικόνας: ipop.gr

Πηγή εικόνας: pt.slideshare.gr

Πηγή κειμένου: el.wikipedia.org, zougla.gr, protagon.gr

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις πώς μοιάζουν οι υπόγειες πόλεις των μυρμηγκιών.

Πρόκειται για μία επιστημονική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας χρειάστηκε να χυθούν 10 τόνοι τσιμέντο σε μία μεγάλη μυρμηγκοφωλιά, ώστε να ανακαλυφθεί η μορφή της. Ένα μήνα μετά την έκχυση του υγρού τσιμέντου ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Χρειάστηκαν, μάλιστα, εβδομάδες για να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αποικία. Με τη βοήθεια μηχανικών απομακρύνθηκαν 40 τόνοι χώματος, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η κατασκευή της πολιτείας των μυρμηγκιών. Κάτω από το έδαφος υπήρχε μια κολοσσιαία πόλη 50 τ.μ. που έφτανε σε βάθος τα 8 μέτρα. Πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα της φύσης που φανερώνει τη μηχανική δεινότητα και την άρτια οργάνωση των μυρμηγκιών.

Φυσικά δεν είναι όλες οι μυρμηγκοφωλιές τόσο μεγάλες, αλλά η συγκεκριμένη – λόγω του μεγέθους της – αποκάλυψε λεπτομερώς την τεχνική με την οποία τα μυρμήγκια φτιάχνουν το σπίτι τους.

Σαν κατασκευή η συγκεκριμένη παραλληλίστηκε με τη δημιουργία του σινικού τείχους από τον άνθρωπο!

(Το βίντεο είναι στα αγγλικά, οπότε έγινε η παραπάνω μετάφραση, για να βοηθηθείτε. Αν σας μπερδεύει η ξένη γλώσσα, χαμηλώστε τον ήχο και παρακολουθήστε το περιεχόμενο. Η εικόνα μιλάει από μόνη της!)

https://safeYouTube.net/w/49LH

Πηγή: youtube.com

Κι εδώ δες το κλασικό παραμύθι του Αισώπου “Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας“, που επιβεβαιώνει τη φράση του λαού μας για τους εργατικούς ανθρώπους: “Δουλεύει σαν μυρμήγκι”.

http://safeYouTube.net/w/fDLH

Πηγή: youtube.com