Τη φετινή σχολική χρονιά, οι 23 μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Σουφλίου, είχαν την χαρά και την τιμή  να συμμετέχουν σε ένα εξαιρετικό, Διεθνές έργο eTwinning, με τίτλο: «Protect nature, save the planet”.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν μαθητές από 8 χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Τουρκία, Σλοβακία, Σερβία και Ελλάδα.

Είναι γνωστό πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών αποτελεί καθήκον προτεραιότητας στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση και  σημαντική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση οικολογικής κουλτούρας.

Καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί, είναι να διαμορφώσουμε στα παιδιά μια στάση ευθύνης και σεβασμού προς τη φύση, διδάσκοντάς τα να προστατεύουν τους φυσικούς πόρους.

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την αναγκαιότητα φροντίδας για τη φύση και τους κατοίκους.

Οι δραστηριότητες του έργου επιτρέπουν στα παιδιά, να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ φύσης και ανθρώπων καθώς εκπαιδεύουν διαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις σχετικά με την οικολογική συμπεριφορά των παιδιών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο και τέλειωσε το Μάιο.

Παιδιά κι εκπαιδευτικοί από οχτώ χώρες συνεργάστηκαν με σκοπό την προστασία της φύσης.

Κατά τη διάρκεια του έργου είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με προηγμένες δεξιότητες κι εργασίες μέσω  διαδραστικών  εφαρμογών.

Σχηματίστηκαν εταιρικές σχέσεις. Εμπλουτίστηκε η παιδαγωγική εμπειρία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Αρχικά έπρεπε να μάθουν τα παιδιά τι είναι το eTwinning και τι ακριβώς σημαίνει ο όρος. Βρήκαμε στο χάρτη και στην υδρόγειο τις χώρες των συνεργατών μας κι αργότερα περιηγηθήκαμε μέσα στα σχολεία τους, από τα βίντεο που όλοι ανεβάσαμε στην κοινή μας βιβλιοθήκη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του έργου μας, η δημιουργία ενός λογότυπου.Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα logo το στείλαμε κι όταν συγκεντρώθηκαν όλα, κοινοποιήθηκαν για να διεξαχθεί ψηφοφορία. Ψήφισαν τα παιδιά από όλες τις χώρες με δημοκρατικό τρόπο.

1

Ακολούθησαν πλήθος δραστηριοτήτων που αναφέρονται παρακάτω:

2 Φεβρουαρίου….Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Οργανώθηκαν δραστηριότητές με τα παιδιά σχετικά με το θέμα (παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με τους βάλτους, τις λίμνες, τα ποτάμια και τους κατοίκους τους )

Τι είναι οι υγρότοποι; Ποια ζώα και φυτά τα κατοικούν; Γιατί πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά; Ποιος είναι ο ρόλος τους στη ζωή μας;

2

Συνεχίσαμε με τη μελέτη των πτηνών, διαμορφώνοντας τις γνώσεις των παιδιών για τα πουλιά (μέρη του σώματος, τρόπος ζωής),κατανοώντας τη σημασία τους στο οικοσύστημα και φροντίζοντας για τη διατήρησή τους.

3

Η επόμενη δράση μας… παιχνίδια στη φύση.

Στόχος της δραστηριότητας να οικοδομηθεί μια θετική στάση των παιδιών απέναντι στη φύση περνώντας περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

4

Επόμενη δραστηριότητα: 1,2,3 ας αγκαλιάσουμε ένα δέντρο.

Προκειμένου να διδάξουμε τα παιδιά να προστατεύουν τη φύση, πρέπει πρώτα να γνωρίσουν τον πλούτο της. Γνωριμία με την ποικιλία των δέντρων στην αυλή του νηπιαγωγείου.

5

 

Συνεχίσαμε με τα χρώματα της φύσης – Κυνηγοί θησαυρών                                                                                  Οργανώσαμε μια αναζήτηση χρωματιστών θησαυρών στη φύση και το αποτέλεσμα μας μάγεψε.

6

Τα λουλούδια είναι παντού γύρω μας και μας εκπλήσσουν και μας συναρπάζουν με την ποικιλία και την ομορφιά τους. Μιλήσαμε για τα ανοιξιάτικα λουλούδια, για το ρόλο των λουλουδιών στο οικοσύστημα. Επιλέξαμε μερικά φυτά, τα στεγνώσαμε και φτιάξαμε ένα βιβλίο / φυτολόγιο με ανοιξιάτικα λουλούδια. Κυρίως όμως μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τα φυτά και τις ιδιότητές τους…

7

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης – 18 Μαρτίου

Η ανακύκλωση και η φροντίδα για τη φύση έχουν νόημα, ειδικά όταν είμαστε μαζί στις προσπάθειές μας. Μοιραστήκαμε δραστηριότητές με τα παιδιά σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης κάνοντας χωριστή συλλογή αποβλήτων, δημιουργικά εργαστήρια για να δώσουμε νέα πνοή στα απόβλητα, πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην ανάγκη μείωσης των αποβλήτων και της ανακύκλωσής τους κ.λπ.

8

Επίσης πήραμε πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσής τους και συγκεντρώσαμε σε ειδικούς κάδους πλαστικά καπάκια και μπαταρίες ευαισθητοποιώντας όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού – 22 Μαρτίου

Ξέρουμε πως χρειαζόμαστε νερό για να ζήσουμε…και για να γίνει πιο κατανοητό οργανώσαμε   δραστηριότητές  με τα παιδιά σχετικά με το θέμα, με έμφαση στην αξία του νερού και τι σημαίνει για τους ανθρώπους (βιβλία, παρουσιάσεις και βίντεο για το νερό, γιατί είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε καθαρό και να το εκτιμήσουμε ως φυσικό πόρο). Στόχος της δράσης η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού και της ανακύκλωσης!

9

Επόμενη αποστολή ο κήπος βοτάνων και λουλουδιών με σκοπό τη διεύρυνση των γνώσεων των παιδιών για τα λουλούδια, τα βότανα και τα λαχανικά, για τις ανάγκες που έχουν τα φυτά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Παρουσιάσεις για το ρόλο τους στο οικοσύστημα και τη ζωή των ανθρώπων. Δημιουργία δραστηριοτήτων διατήρησης της φύσης, στη φροντίδα των φυτών.

10

Γιατί τα έντομα είναι σημαντικά για τη φύση;

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την ιδέα ότι στη φύση υπάρχουν πολλά και ποικίλα ευεργετικά έντομα  μέλισσα, πασχαλίτσα, μυρμήγκι, αράχνη. Τα ψάχνουν στον κήπο, με μεγεθυντικούς φακούς και κιάλια, τα ζωγραφίζουν.

11

Επόμενη αποστολή και κοινό προϊόν  όλων, η δημιουργία μας μπουγάδας ,γεμάτης με οικολογικά μηνύματα σχετικά με την προστασία του πλανήτη μας και της φύσης. Η δική μας μπουγάδα απλώθηκε περίπου δέκα μέτρα κι ενώθηκε με τις μπουγάδες άλλων χωρών με σκοπό να διαδώσει παντού, σε όλο τον πλανήτη  το μήνυμά μας.15Η μέρα της γης γιορτάστηκε από όλους τους εταίρους. Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε τον πλανήτη μας καθαρό; Όλες οι εργασίες μας έγιναν ένα υπέροχο βίντεο που θα δείτε παρακάτω.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μαγευτικού ταξιδιού, δεν δουλεύαμε ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά όλοι μαζί.

Δώσαμε πολλή αγάπη και πήραμε ακόμα περισσότερη.

Η διαδικτυακή μας συνάντηση απέδειξε τη χαρά, την αγάπη και τον ενθουσιασμό των παιδιών που αντάλλαξαν καλημέρες σε όλες τις γλώσσες των παιδιών που πήραν μέρος.

445805487 914991423760211 1123674530928159529 n

Υπήρχε οργάνωση, προγραμματισμός του κάθε βήματος από όλους ,με μοναδικό σκοπό: όλοι μαζί να προστατέψουμε τη φύση και να σώσουμε τον πλανήτη μας, τη γη μας.

Συμμετείχαμε σε όλες τις δράσεις του προγράμματος και μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή μας σε όλα τα κοινά προϊόντα που δημιουργήθηκαν από τις συμμετέχουσες χώρες.  Αξίζει τον κόπο να ανοίξετε τους συνδέσμους στο παρακάτω padlet ψάχνοντας τις δημιουργίες μας.

Μετάβαση στο padlet.com

Mε χαρά μεγάλη παρουσιάσαμε ,τις δράσεις του προγράμματός μας, στα παιδιά της πρώτης Δημοτικού του 1ου δημοτικού σχολείου Σουφλίου, καθώς και στα νήπια του 4ου Νηπιαγωγείου κατά την επίσκεψη μας στο 1ο Δημοτικό.

Αναρτήσαμε βίντεο αντιπροσωπευτικών δραστηριοτήτων στη σελίδα του eTwinning.

Και επίσης με προθυμία συμμετείχαμε σε διεθνές συμπόσιο της Ρουμανίας για το περιβάλλον, εκπρόσωποι του προγράμματος με σκοπό τη διάχυση του έργου μας.

Made with Padlet