ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κλιματική αλλαγή – Φυσικές καταστροφές, Πολιτική
Προστασία
Προστάτεψε το δάσος – είναι πηγή ζωής
Το παρόν πρόγραμμα ανήκει στη θεματική « Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα στο δασικό οικοσύστημα. Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα ακραία γεγονότα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δάση μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μέσω δέσμευσης άνθρακα, συμβάλλουν στην ισορροπία οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας στον αέρα.
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι: η ανάδειξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο εντοπισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον και η ανάδειξη προληπτικών μέτρων, μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλήματος, διερευνητικής μάθησης, αρχές διαφοροποιημένες διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης.
- Τα ζώα του δάσους θέλουν κάτι να μας πουν
Μια μέρα μπήκαμε στην τάξη και το ημερολόγιο μας με τα ζώα της ζούγκλας είχε εξαφανιστεί! Την θέση του είχε πάρει ένα καινούριο με τα ζώα του δάσους αυτή την φορά! Παραξενευτήκαμε πολύ και δεν σας κρύβουμε πως θυμώσαμε και λίγο με αυτή την αλλαγή! Έπρεπε να δούμε τι είχε συμβεί! Έπρεπε να ψάξουμε για στοιχεία! Πρώτα όμως καταγράψαμε σε ιστογράμματα όλα όσα γνωρίζουμε για το δάσος.
Έπειτα τα παιδιά προτείνανε να ψάξουμε στο Google και να βρούμε εικόνες από το δάσος πράγμα που κάναμε! Κάποιο από τα παιδιά ήρθε στον υπολογιστή και πληκτρολόγησε την λέξη δάσος όπως την έβλεπε απέναντί του.
Τις φωτογραφίες που διαλέξαμε τις αποθηκεύσαμε στο Word,τις εκτυπώσαμε και αφού τις πλαστικοποιήσαμε μπήκανε στον πίνακα αναφορά μας
Στο τέλος ζωγραφίσαμε τι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη δάσος!
2. Μικροί ντετέκτιβ εν δράση
Την επόμενη μέρα τα παιδιά φέρανε τους φακούς τους και γίνανε ντετέκτιβ! Ψάξαμε σε όλη την τάξη για στοιχεία για να δούμε ποιος πήρε το ημερολόγιο μας με τα ζώα της ζούγκλας. Ψάξαμε παντού!
Βρήκαμε όμως τα ζώα του δάσους που πάνω τους είχαν γραμμένα μηνύματα με τα οποία μας ζητούσαν βοήθεια! Τα συγκεντρώσαμε όλα στην παρεούλα και προσπάθησαν τα παιδιά να τα διαβάσουν.
3. Περίπατος στο δάσος!
Στο χάρτη της Σκιάθου που μελετήσαμε με τα παιδιά στην τάξη παρατηρήσαμε πως τα 2/3 του νησιού μας είναι δάσος! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτή την ιδέα και πρότειναν μήπως μπορούμε και εμείς να επισκεφτούμε μια δασική περιοχή που βρίσκεται κοντά μας! Έτσι οργανώθηκε περίπατος για να εξερευνήσουμε το πιο κοντινό μας δασάκι! Αν και είχαμε να ανεβούμε μια μεγάλη ανηφόρα κανένας δεν γκρίνιαζε!
Μόλις φτάσαμε εντυπωσιαστήκαμε από τα μεγάλα και ψηλά δέντρα. Μυρίσαμε τον καθαρό αέρα και ακούσαμε το γλυκό κελάηδισμα των πουλιών. Πιάσαμε τους κορμούς των δέντρων και είδαμε πως είναι από κοντά ένα δάσος. Είδαμε όμως και λουλούδια!
Παρατηρήσαμε όμως και πράγματα που δεν μας άρεσαν καθόλου. Είδαμε και πολλά σκουπίδια και γόπες από τσιγάρα. Είδαμε ακόμη πως κάποιος είχε βάλει πριν από μερικές μέρες φωτιά μέσα στο δάσος και προβληματιστήκαμε πολύ!
Όταν επιστρέψαμε στην τάξη ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από τον περίπατό μας στο δάσος.
Τα τμήματα που δεν μπόρεσαν να έρθουν μαζί μας στον περίπατό μας βγήκαν έξω στην αυλή και εξερεύνησαν τα δέντρα που υπάρχουν εκεί. Τα παιδιά χωριστήκαν σε ομάδες και δούλεψαν πολύ ωραία!
Έπειτα με την βοήθεια της ψηφιακής νοημοσύνης αναζητήσαν και βρήκαν το είδος των δένδρων που υπάρχουν στην αυλή μας.
4. Τι μας προσφέρει ένα δέντρο;
Την επόμενη μέρα παρακολουθήσαμε το παραμύθι “Το δέντρο που έδινε” του Σελ Σιλβερστάιν και συζητήσαμε για αυτό. Αναρωτηθήκαμε τι μας προφέρουν τα δέντρα και διαπιστώσαμε πως μας δίνουν πολλά οφέλη.
Μας ενέπνευσε και πραγματοποιήσαμε την εικονογράφηση του παραμυθιού. Βάλαμε τις εικόνες στην σωστή σειρά, φτιάξαμε το δικό μας παραμύθι και αφηγηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο αυτή την όμορφη ιστορία. Μπορείτε να διαβάσετε το δικό μας παραμύθι παρακάτω.
Κάναμε και μια ομαδική εργασία με όλα μας δίνουν τα δέντρα.
5. Δέντρα παντού!
Τα δέντρα του δάσους μας ενέπνευσαν πολύ και δημιουργήσαμε όμορφα δέντρα σε ομαδικές και ατομικές κατασκευές.
6. Το δάσος είναι πηγή ζωής
Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για την ζωή, για τον άνθρωπο. Είναι πηγή ζωής και δημιουργίας και εμείς θέλαμε να το εκφράσουμε αυτό με τις δικές δημιουργίες. Πήραμε λοιπόν τα πινέλα, τα ψαλίδια, τα χαρτόνια και τους μαρκαδόρους μας και ξεκινήσαμε τις κατασκευές.
Γράψαμε και το δικό μας μήνυμα μέσα στο σύννεφο.
Ζωγραφίσαμε και ήλιους στις κατασκευές μας
και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό!
7. Το δάσος της αγάπης
Μια φωτιά στο δάσος είναι η αφορμή…
Όλα κυλούν ήρεμα στο δάσος πέρα απ’ το ποτάμι όταν ξαφνικά μια φωτιά τα αλλάζει όλα! Οι κάτοικοί του αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν! Θα βρουν καταφύγιο στην άλλη πλευρά του ποταμού αλλά θα δυσκολευτούν στην αρχή πολύ! Η φωτιά, θα τους φέρει όλους πιο κοντά τελικά και όλοι θα γίνουν παρέα!
Παρακολουθήσαμε το παραμύθι της συναδέλφου Αριάδνης Ευαγγελοπούλου “Το δάσος της αγάπης” και συζητήσαμε για αυτό.
Αφού ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε πιο πολύ εντύπωση από το παραμύθι
Έπειτα πήραμε τις νερομπογιές μας δημιουργήσαμε το δικό μας δάσος της αγάπης όπως το φανταζόμαστε εμείς.
8. Το δάσος πριν και μετά την πυρκαγιά
Παρακολουθήσαμε τρία βιντεάκια από το youtube τα οποία μας προβληματίσανε πολύ και ανάψανε την συζήτηση στην παρεούλα. Είδαμε όλους τους κινδύνου που απειλούν το δάσος και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το προστατέψουμε.
Στο τέλος καταγράψαμε στο διάγραμμα μας όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τα δάση. 9. Οι δικές μας αφίσες
Είπαμε να αναλάβουμε δράση και να φτιάξουμε τις δικές μας αφίσες για να ενημερώσουμε όλους τους μεγάλους πως το δάσος κινδυνεύει προτείνοντας κιόλας τρόπους για να προστατευτεί! Δουλέψαμε όλοι μαζί και φτιάξαμε ομαδικές αφίσες που μπήκαν στην αυλή του νηπιαγωγείου μας.
10. Επίσκεψη πυροσβεστών στο νηπιαγωγείο μας
Το εργαστήριο μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των πυροσβεστών στο νηπιαγωγείο μας οι οποίοι μας ενημέρωσαν για όλους τους τρόπουσ με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος. Μας διάβασαν την ιστορία του Καπνούλη με την οποία μάθαμε επιπλέον πράγματα και στο τέλος μας έδειξαν τα ρούχα που φορούν όταν πάνε να σβήσουν μια φωτιά αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να κάνουν την κατάσβεση με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.
Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε πιο πολύ εντύπωση από την επίσκεψη των πυροσβεστών.