Σχολική κάρτα: Μέσω του edupass.gov.gr η έκδοση από Δευτέρα 1-10-2021

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.

Χάρη στο edupass, o διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει, ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας . Στην πλατφόρμα edupass.gov.gr θα δηλώνετε από εδώ και πέρα το αποτέλεσμα των self test που θα διενεργείτε κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Στη νέα πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

 Στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr θα εισέρχεστε με τη χρήση των κωδικών TAXISNET που διαθέτετε οι γονείς: επιλογή “πρόσβαση σε χώρους Π/Δ Εκπαίδευσης”, επιλογή κατηγορίας “δήλωση self test/έκδοση σχολικής κάρτας” και αυθεντικοποίηση με τους κωδικούς σας. Η διαδικασία θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη: θα δηλώνετε κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το αποτέλεσμα των self test που θα διενεργείτε και εφόσον αυτό είναι αρνητικό θα εκτυπώνετε τη γνωστή σχολική κάρτα για τον COVID-19 την οποία θα πρέπει ο/η μαθητής/τρια να έχει μαζί του και να επιδεικνύει κατά την προσέλευσή του στο σχολείο τα πρωινά της Τρίτης και Παρασκευής, αντιστοίχως (ομοίως και για την περίπτωση θετικού αποτελέσματος, με τη γνωστή διαδικασία άμεσης τηλεφωνικής συνεννόησης με το σχολείο και ιχνηλάτησης των επαφών στη συνέχεια). Για πρώτη φορά θα κάνετε τη δήλωση αυτή τη Δευτέρα 1/11 και τα παιδιά σας θα μας επιδείξουν στο σχολείο μας τη σχολική κάρτα τους το πρωί της Τρίτης 2/11. Κατά την πρώτη είσοδό σας θα σας ζητηθεί να συγκατανεύσετε στην αποστολή των στοιχείων της δήλωσής σας στην ειδική θυρίδα που διατηρεί, ήδη, το σχολείο μας στην πλατφόρμα.

– Με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας από εδώ και πέρα θα ενημερώνεται προσωπικά η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου  (με την είσοδό της στην θυρίδα του νηπιαγωγείου της στην πλατφόρμα) για το αποτέλεσμα της δήλωσής σας, άμεσα και χωρίς άλλη μεσολάβηση, ώστε να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

– Η υποχρέωση της εκτύπωσης της σχολικής κάρτας και της επίδειξής της στην εκπαιδευτικό της τάξης παραμένει σε ισχύ! Εάν κάποιοι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη σχολική κάρτα θα μπορούν, όπως και προηγουμένως, να συντάσσουν χειρόγραφη δήλωση.  Στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα στη νέα πλατφόρμα και δεν έχει, επίσης, προσκομιστεί χειρόγραφη δήλωση, τότε,  ο/η μαθητής/τρια θα απομονώνεται και θα ειδοποιούνται οι γονείς του για την προσκόμιση της σχολικής κάρτας ή για την παραλαβή και απομάκρυνσή του από το σχολείο.

– Η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται και η ίδια διαδικασία θα εφαρμόζεται από όλα τα άτομα που θα έχουν φυσική παρουσία στα δημόσια σχολεία: μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που θα συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

– Εάν ένας/μια μαθητής/τρια έχει νοσήσει ή έχει εμβολιασθεί

εντός του τελευταίου εξαμήνου τότε η δήλωσή του από τους γονείς του στην πλατφόρμα θα γίνει μόνον μία φορά. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικά τεστ (rapid ή PCR ή  self test) η δήλωση θα υποβάλλεται όσες φορές απαιτείται (2 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερες στην περίπτωση εφαρμογής διαδικασίας ιχνηλάτησης με αυξημένους ελέγχους).

– Η εν λόγω νέα πλατφόρμα λειτουργεί, ήδη, εδώ και λίγες εβδομάδες για τους φοιτητές των ΑΕΙ. Στόχος της συγκεκριμένης “μετάβασης”, όπως αναφέρεται και στην ΚΥΑ, είναι η νέα πλατφόρμα να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η πλατφόρμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

https://www.minedu.gov.gr/news/50530-26-10-21-i-leitourgia-tou-edupass-gov-gr-epekteinetai-stis-sxolikes-monades-tis-dimosias-protovathmias-defterovathmias-ekpaidefsis-kai-eidikis-agogis?fbclid=IwAR04KSsj3aTouMoXl437aRxIdGIEJzO9rPGqsJ5U8i6B30tfH7S6msYlDbg  

  ΦΕΚ-B-4558.2021