“Συναγερμός στη Βυθοχώρα”

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι η θαλάσσια ρύπανση και βασικός υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος. Για πάρα πολλά χρόνια είχε τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι θάλασσες δεν επηρεάζονται από τα σκουπίδια και τα απόβλητα επειδή είναι απέραντες. Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού μας, η τεχνολογική πρόοδος και η αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων, οδήγησαν σε υποβάθμιση των θαλασσών που αποτελούν τον τελικό αποδέκτη στερεών, υγρών και αέριων ρύπων.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια χελώνες, πουλιά και άλλα θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο καταπίνοντας θαλάσσια απορρίμματα, κυρίως πλαστικά. Ειδικότερα οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα με τον αγαπημένο τους μεζέ τις τσούχτρες. Τα θαλάσσια απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα, τραυματίζουν τα θαλάσσια ζώα ή οδηγούν στην εμπλοκή τους με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να μην μπορούν να συνεχίσουν να κολυμπούν και να γίνονται ευκολότερο θήραμα για τους θηρευτές τους. Σκουπίδια στις παραλίες ωοτοκίας γίνονται θανάσιμες παγίδες για τα μικροσκοπικά χελωνάκια. Τα σκουπίδια εμποδίζουν τα χελωνάκια να φτάσουν γρήγορα στη θάλασσα και τα καθιστούν ευάλωτα σε φυσικούς εχθρούς, θαλασσοπούλια και καβούρια, που παραμονεύουν στις παραλίες για ένα νόστιμο μεζέ.

 Επειδή λοιπόν το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι παγκόσμιο με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, οικονομικές επιπτώσεις καθώς και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και την αισθητική, ενημερωνόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά ως μικροί οικολόγοι στο πρόγραμμα της Helmepa Junior. Με βάση τις γνώσεις που αποκομίσαμε γράψαμε και εικονογραφήσαμε το παραμύθι μας “Συναγερμός στη Βυθοχώρα” , που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Συναγερμός στη Βυθοχώρα

 

Η θάλασσα είναι ζωή! Ας σώσουμε τη θάλασσα για να κερδίσουμε ποιοτική ζωή! Ευαισθητοποιούμαστε και αναλαμβάνουμε δράση μεγάλοι και μικροί!