Παγκόσμια Ημέρα Δασών-21 Μαρτίου

21 Μαρτίου 2019 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ

«Μάθετε να αγαπάτε τα Δάση!»

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο από τα Ενωμένα Έθνη το 2012 με σκοπό να ευαισθητοποιηθούμε για τη σπουδαιότητα όλων των ειδών δένδρων και δασικών εκτάσεων.

Το δάσος είναι ένας πολύπλοκος, ενεργός, πολυσύνθετος, ζωντανός οργανισμός, είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Το ένα τέταρτο της ποσότητας των σύγχρονων φαρμάκων προέρχεται από φυτά των τροπικών δασών. Τα δέντρα στα δάση λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές νερού, αναδιανέμοντας το 95% του νερού, που απορροφούν, εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίο.

Και ένα καλό νέο:

σύμφωνα με πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα της NASA, ο Πλανήτης μας διαθέτει περισσότερα δέντρα από ό,τι πριν από 20 χρόνια κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και την Ινδία.

Το αποτέλεσμα προέρχεται κυρίως από φιλόδοξα προγράμματα δενδροφύτευσης στην Κίνα κι εντατικής γεωργίας και στις δύο χώρες. Μάλιστα το 2017, η Ινδία έσπασε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ για τη φύτευση των περισσότερων δέντρων, όταν εθελοντές συγκεντρώθηκαν για να φυτέψουν 66 εκατομμύρια δενδρύλλια μέσα σε μόλις 12 ώρες.

Στο Πρόγραμμα Παιδική HELMEPA βασικός στόχος είναι η εκπαίδευση και κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κι εμείς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό φτιάξαμε αφίσες  και πολλά δέντρα με τον δικό μας τρόπο…