#Μένουμε σπίτι 7 αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον

Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα,
τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα,
και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους….

Χρόνια σας πολλά και Χριστός Ανέστη! Ευχή μας η αγάπη και η αλήθεια να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο!

Αγαπάμε τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πουλιά, τα λουλούδια, τον υπέροχο και θαυμαστό πλανήτη που μας φιλοξενεί. Η Γη μας είχε την τιμητική της στις 22 Απριλίου. Κάθε χρόνο γιορτάζεται η ημέρα της Γης σε παγκόσμιο επίπεδο και ο εορτασμός ξεκίνησε από την Αμερική στις 22 Απριλίου του 1970, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων και οργανισμών για να έχουμε έναν καθαρό πλανήτη.

Δυστυχώς, η ημέρα άρχισε να γιορτάζεται με αφορμή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που πρoκάλεσε πετρελαιοκηλίδα στην Αμερική το 1969.

Η ημέρα της Γης έχει  γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα και οι οικολογικές οργανώσεις στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία. Είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και του δικού μας.

Στο  video που ακολουθεί θα δείτε ποιες ανθρώπινες ενέργειες βλάπτουν το περιβάλλον:

Είναι σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσουμε όλοι να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι..

 Το παρακάτω ηλεκτρονικό βιβλίο  προτείνει ωραίες ιδέες για να αποκτήσουμε καλές συνήθειες και απλούς τρόπους με τους οποίους βοηθάμε, έστω και λίγο, τη φύση να ορθοποδήσει από όλα όσα της έχουμε προξενήσει στο παρελθόν.

52 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΠΟΛΗ

…και η αποστολή μας ξεκινάει….

Α) Μπορείτε να σκεφτείτε ποιες καλές συνήθειες δικές σας βοηθούν στην προστασία τους περιβάλλοντος; Ζωγραφίστε μία, ή πολλές και αναρτήστε στο padlet

B) Όσο καιρό εμείς μένουμε στο σπίτι, η φύση δεν έπαψε να αναγεννάται. Προτείνουμε να πάρετε τη φωτογραφική μηχανή, να βγείτε στο μπαλκόνι, στην αυλή και να τραβήξετε φωτογραφίες που δείχνουν το θρίαμβο της φύσης και του περιβάλλοντος. Φωτογραφίστε τα δέντρα, τα ανθισμένα λουλούδια, τα έντομα, τα πουλιά γράψτε έναν τίτλο ή μήνυμα και ανεβάστε τις φωτογραφίες σας να τις θαυμάσουμε όλοι.

Γ) Δείτε κάποιες αφίσες που έκαναν παιδιά του Νηπιαγωγείου μας για το δάσος

Παρατηρήστε πώς ζωγράφισαν τα δέντρα και με τη μοναδική φαντασία σας μπορείτε να ζωγραφίσετε το πιο όμορφο και παράξενο δέντρο, ή ολόκληρο δάσος. Γράψτε ένα μήνυμα και ανεβάστε τη ζωγραφιά σας.

Μετάβαση στο padlet.com

Ο τρόπος που ανεβάζουμε τις ζωγραφιές μας στο padlet είναι όπως είπαμε και τις προηγούμενες φορές: Πατάμε πάνω στο σταυρό + επιλέγουμε τη φωτογραφία της ζωγραφιάς μας, γράφουμε το όνομά μας και κάνουμε upload.

Για όσους δυσκολεύονται υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση, να στέλνετε τις φωτογραφίες στο mail@nip-palaiok.thess.sch.gr και εμείς θα φροντίσουμε να τις αναρτήσουμε.

Η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική για να κρατήσουμε τη γη μας καθαρή και μπορούμε να  κάνουμε όλοι μας. Μαζεύουμε τα χαρτιά, το αλουμίνιο, το γυαλί, το πλαστικό και αφού τα καθαρίσουμε τα πηγαίνουμε στον μπλε κάδο της γειτονιάς μας για να τα ανακυκλωθούν. Τι άλλο μπορεί να ανακυκλωθεί; Μπορείτε να δείτε τις παρακάτω ιστορίες για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων:

Στους συνδέσμους που ακολουθούν  μπορείτε να διαβάσετε παραμύθια που έγραψαν και εικονογράφησαν παιδιά του Νηπιαγωγείου μας με αφορμή την ανακύκλωση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

“Ένα κίτρινο καπάκι μια φορά…” βρέθηκε πεταμένο μέσα σε ένα σκουπιδοντενεκέ και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι….

Κάποιοι μικροί οικολόγοι ονειρεύονται να σώσουν τον πλανήτη στο παραμύθι “Συναγερμός στη Βυθοχώρα”. Το διαβάζετε πατώντας στον σύνδεσμο :

https://www.storyjumper.com/book/read/67960325/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%92%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82#page/1

Δ) Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε πώς τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας δημιούργησαν διάφορες κατασκευές και έδωσαν ζωή σε άχρηστα υλικά. Θέλουμε πολύ να δούμε και τις δικές σας εμπνευσμένες κατασκευές με υλικά που προορίζονται για πέταμα.

Περισσότερες ιδέες για το πώς να φτιάξετε παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά θα βρείτε στο blog μας στην κατηγορία Οικολογία

Και  μία οικολογική ιστορία σε σχέση με τη θάλασσα μια και πλησιάζει καλοκαιράκι… Αλήθεια τι λέτε ότι αποφάσισαν τα ζώα στη συνέλευσή τους;

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ (οικολογική ιστορία για παιδιά)

Ακόμη ένα οικολογικό παραμύθι με τίτλο “Η μεγάλη γιορτή” που έγραψαν και ζωγράφισαν μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας την προηγούμενη χρονιά. Μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα κλασικό οικολογικό παραμύθι που κάποιοι μπορεί ήδη να γνωρίζετε:

Θα θέλαμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας.. Τι συναισθήματα σας προκάλεσε η παρακάτω ιστορία;

Γιατί η μηλιά ήταν ευτυχισμένη αφού έδινε τα πάντα στο αγόρι;

Ποια είναι στην πραγματικότητα η μηλιά;

Ε) Ζωγραφίστε κάτι που αγαπάτε πολύ και αναρτήστε το στο padlet του σχολείου. Σας περιμένουμε!