“Το Γαλάζιο πουλί”

Ένα από  τα αριστουργήματα του λυρικού και φαντασιακού θεάτρου, το Γαλάζιο Πουλί του Βέλγου Μωρίς Μαίτερλινγκ (Νόμπελ λογοτεχνίας, 1911) παρακολουθήσαμε στο θέατρο Ολύμπιον από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Ο συγγραφέας περιγράφει έναν παραμυθένιο κόσμο από ανθρώπους, ζώα, φυτά και αντικείμενα, μέσα στον οποίο δυο μικρά αδέρφια ψάχνουν το ‘Γαλάζιο πουλί’, που συμβολίζει την ευτυχία και το ιδανικό.

Σε μία εξαιρετική παράσταση, ο θίασος κατάφερε να μεταφέρει στα παιδιά τις πιο βαθιές αλήθειες με κώδικες τη μουσική, την κίνηση, το λόγο και την εικόνα.

Τι  είναι  όμως η ευτυχία, πού βρίσκεται; Μπορούμε εμείς τα παιδιά να κατανοήσουμε την έννοια και την αξία της;

Για άλλη μία φορά, φαίνεται πώς εμείς τα μικρά είμαστε σοφά και μπορούμε πολλά να διδάξουμε στους μεγάλους.

Πριν την παράσταση……

 Σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους, ευτυχισμένους και τις σκέψεις μας αποτυπώσαμε σε ζωγραφιές. Η οικογένειά μας, οι φίλοι, το σχολείο μας, τα παιχνίδια, τα αδελφάκια μας, η παρακολούθηση μίας ταινίας και τόσα άλλα μικρά πράγματα μπορούν να μας δώσουν μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και να μας κάνουν ευτυχισμένα:

Με έμπνευση από τον πίνακα του Ρ.Ντελονέ “η χαρά της ζωής”

πήραμε τα πινέλα μας και ζωγραφίσαμε με χαρούμενα χρώματα τους κύκλους της ζωής του ανθρώπου:

Μετά την παράσταση…..

Ζωγραφίσαμε το πουλί της Ευτυχίας!

Πώς να είναι άραγε το πουλί της ευτυχίας;

Το μαγικό είναι… το πόσο διαφορετικά το φαντάζεται το κάθε παιδί

Aπολαύστε την παιδική φαντασία στο παρακάτω βίντεο

Το πουλί της ευτυχίας όπως και τα είναι… φτερουγίζει μέσα στην καρδιά μας!

Συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε ό,τι μας εντυπωσίασε. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η μουσική, οι ηθοποιοί, η υπόθεση του έργου….

Τελικά η ευτυχία δεν είναι άπιαστο πουλί. Υπάρχει μέσα μας και γύρω μας, αρκεί να μπορούμε να τη διακρίνουμε. Υπάρχει στα μικρά, καθημερινά μα τόσο σημαντικά, όπως στην ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε, στην ειλικρίνεια, στη διασκέδαση, στη φιλία και βοήθεια προς τους άλλους, στην πίστη, στην απόλαυση της εργασίας, στη δύναμη της συγχώρεσης, στη φύση….

Και για άλλη μια φορά, ευχαριστούμε τις υπέροχες μανούλες που μας συνόδευσαν, μας βοήθησαν να απολαύσουμε την παράσταση και να επιστρέψουμε ασφαλείς στο Νηπιαγωγείο μας:

Μανούλες, σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!! Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένες!!!

 

Μία σκέψη στο““Το Γαλάζιο πουλί”

Τα σχόλια είναι κλειστά.