Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Η 6 Μαρτίου καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τι είναι όμως η σχολική βία; Εμφανίζεται με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού(bullying) και ασκείται κυρίως σωματικά(σωματική επίθεση), αλλά και λεκτική επιθετικότητα που περιλαμβάνει βρισιές, κοροϊδία, σχόλια, χειρονομίες  και  γενικά  ταπείνωση με  ύβρεις ή εκφοβισμούς. Κρυμμένη επιθετικότητα ή εχθρότητα βρίσκουμε και σε ενέργειες που δεν μοιάζουν καθόλου βίαιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός ενός παιδιού από ομάδες συνομηλίκων  και η κακή συνήθεια  να του κρύβουν τα βιβλία, ή  να του πετάνε τα πράγματα. Αυτές οι ενέργειες ουσιαστικά συνιστούν συναισθηματική επίθεση χωρίς χειροδικίες ή βρισιές.
Με αφορμή την ημέρα κατά της σχολικής βίας διαβάσαμε το βιβλίο “Ένας λαγός λιγάκι διαφορετικός”που έγραψαν μαθητές του νηπιαγωγείου μας περασμένης χρονιάς:
 συζητήσαμε και σκεφτήκαμε ποιες μορφές μπορεί να πάρει η βία στο σχολείο, ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει το θύμα και ο θύτης. Προτείναμε ιδέες και λύσεις, αλλά και συνθήματα που τα τυπώσαμε πάνω σε ατομική κατασκευή:
Συμφωνήσαμε όλοι μαζί να δώσουμε τα χέρια και να φωνάξουμε δυνατά “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”, το σύνθημα της αφίσας μας:
….”γιατί η βία τσαλακώνει την καρδιά. Φέρνει πόνο, δυστυχία και γεμίζει την ψυχή κακία”