Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια:εκπαιδευτικές γέφυρες

Με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Π.Ε. Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, το Υπ. Εσωτερικών(Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΠΕΘ.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
1.Να γνωρίσουν οι μαθητές τον Κυπριακό Ελληνισμό
2.Να γνωρίσουν τη σκλαβωμένη Κυπριακή γη και να κατανοήσουν το Κυπριακό πρόβλημα
3.Να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου
4.Να κατανοούν και διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας
5. Να εκφραστούν δημιουργικά οι μαθητές ως προς τον Κυπριακό Ελληνισμό
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών εστιάσαμε στην αγάπη, τη φιλία, τα κοινά έθιμα και ρίζες, στην αλληλεγγύη που πρέπει να καλλιεργήσουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το όμορφο νησί της Κύπρου το γνωρίζαμε ήδη μέσα από τη μυθολογία. Είναι το νησί της θεάς Αφροδίτης που γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας και λατρευόταν στην Πάφο. Έτσι ξεκινήσαμε βρίσκοντας την Κύπρο πάνω στην υδρόγειο σφαίρα:

αλλά και στο google satelite:

Μελετήσαμε το σχήμα του νησιού, εντοπίσαμε τις ακτές, τα βουνά,τις μεγάλες πόλεις:

Μετά από έρευνά μας στο διαδίκτυο μάθαμε πως η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου Κύπρου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία. Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι και επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριο Γ΄ και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ (Fazil Küçük).(Πηγή Βικιπαίδεια).Την εκτυπώσαμε και τη χρωματίσαμε.
Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα γνωρίσαμε τα έθιμα του τόπου που είναι κοινά με πολλές περιοχές της Ελλάδας κι αποφασίσαμε φέτος το δέντρο μας να το στολίσουμε διαφορετικά από τις άλλες χρονιές κι έτσι δημιουργήσαμε μία μεγάλη ομαδική ζωγραφιά διαστάσεων:2,20Χ1,00cm. και ονομάσαμε το έργο μας:«Κύπρος-Ελλάδα αγάπη και φιλία για πάντα»
Το έργο ζωγραφικής που δημιουργήσαμε όλοι μαζί έχει συμβολικά στοιχεία. Έμπνευσή μας η έναστρη νύχτα του  Vincent Van Gogh με την ευχή Κύπρος-Ελλάδα να έχουν πάντα ξαστεριά.
Ένα δέντρο- ένας κορμός-ένα σώμα: Κύπρος-Ελλάδα. Στολίδια του δέντρου οι σημαίες της καρδιάς μας.Στην κορυφή του δέντρου το περιστέρι σύμβολο Ειρήνης του Pablo Picasso.
Σε χαρτί του μέτρου διαστάσεων 1,00Χ2,20cm. ζωγραφίσαμε το φόντο με τέμπερες και προσθέσαμε τα υπόλοιπα στοιχεία:

Στη συνέχεια γνωρίσαμε τη λαϊκή μας παράδοση και τέχνη. Εντυπωσιαστήκαμε από τα γεωμετρικά μοτίβα που είδαμε σε Λευκαρίτικα αλλά και Ηπειρώτικα, Επτανησιακά κεντήματα.
Εκτυπώσαμε από το διαδίκτυο τα σχέδια, τα χρωματίσαμε και τα κολλήσαμε πάνω σε χαρτί του μέτρου που βάψαμε με χρώματα από την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία.Κατασκευάσαμε ένα πολύχρωμο χαλί με μοτίβα λαϊκής τέχνης διαστάσεων 1,55Χ50cm. και το ονομάσαμε «Το χαλί της φιλίας»:Γνωρίσαμε Κύπριους καλλιτέχνες και τα έργα τους αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμάς, όπως τα θαρραλέα λουλούδια της ζωγράφου Άννας Αχιλλέως:Δημιουργήσαμε μια αφίσα διαστάσεων 50Χ70cm.με τίτλο «Κύπρος-Ελλάδα. Η φιλία μας είναι η ασπίδα μας!»
Ζωγραφίσαμε με λαδοπαστέλ μια ασπίδα η οποία έχει χαρακτηριστικά στοιχεία της τεχνοτροπίας δύο μεγάλων σύγχρονων Καλλιτεχνών. Οι Καλλιτέχνες είναι ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους από την Κύπρο και ο Κωνσταντίνος Ξενάκης από την Ελλάδα. Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους είναι ένας Καλλιτέχνης που δημιουργεί έργα από χώμα και νερό, βασισμένα στη συλλογική και συναισθηματική μνήμη και χρησιμοποιεί ελληνικά και αραβικά σύμβολα:

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είναι ένας πολίτης του κόσμου που με τα έργα του σχολιάζει την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα συμβόλων και σημείων:

Πήραμε από τα έργα τους τη γλώσσα των συμβόλων που είναι κοινή και στους δύο και δημιουργήσαμε μια ασπίδα με διάφορους συνδυασμούς σχημάτων και συμβόλων και με χρώματα από την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία:
Ακούσαμε το τραγούδι Κερύνεια
και το ζωγραφίσαμε:Είδαμε φωτογραφίες από την κατεχόμενη Κύπρο,μάθαμε για την πράσινη γραμμή που χωρίζει στα δυο το νησί και γράψαμε το παραμύθι «Η Πράσινη Γραμμή»:
https://www.storyjumper.com/book/index/48875426/%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91-%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%97-%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%97-
Το αφιερώνουμε στην Κύπρο της καρδιάς μας με την ευχή να ελευθερωθεί!

Αφήστε μια απάντηση