Χειμώνας με τους μικρούς φωτογράφους

Οι μικροί φωτογράφοι επέστρεψαν στο νηπιαγωγείο ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και γεμάτοι όρεξη για δουλειά. Το πρώτο θέμα που επεξεργαστήκαμε τη νέα χρονιά είναι ο χρόνος και οι εποχές του. Διαβάσαμε πολλά βιβλία, παρατηρήσαμε πίνακες ζωγραφικής και σταθήκαμε στο ομώνυμο έργο του Γ. Τσαρούχη. Συζητήσαμε για τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος, τα χαρακτηριστικά που αποδίδει στην κάθε εποχή. Ζωγραφίσαμε κι εμείς τις τέσσερις εποχές με διαφορετικές τεχνικές, ατομικά, αλλά και σε ομάδες:

φωτογραφία0451

φωτογραφία0454

φωτογραφία0449  φωτογραφία0615

Μάθαμε και ζωγραφίσαμε το αίνιγμα  του χρόνου με τις εποχές:»ένα πλατύφυλλο δεντρί με 4 κλωνάρια. Το ένα ανθίζει, το άλλο καρπίζει, το άλλο μαραίνεται, το άλλο ξεραίνεται. Τι είναι;»

φωτογραφία0445

Κι επικεντρωθήκαμε στο Χειμώνα που διανύουμε. Κάναμε ένα ομαδικό κολλάζ χρησιμοποιώντας μόνο λευκό χαρτί και κομμάτια εφημερίδας:

φωτογραφία0448

Συζητήσαμε για τα χειμερινά ρούχα και φτιάξαμε γαντάκια και σκουφάκια που τα διακοσμήσαμε με γεωμετρικά μοτίβα:
φωτογραφία0507

φωτογραφία0510

φωτογραφία0508

φωτογραφία0509

Αλλά και χιονάνθρωπους που φορούν κασκόλ με εναλλασσόμενες χρωματιστές ρίγες:

φωτογραφία0512

Με μεικτή τεχνική ζωγραφική-κολλάζ δημιουργήσαμε χειμερινά τοπία:

φωτογραφία0561

φωτογραφία0562

Βρήκαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες με χειμερινά τοπία, τις εκτυπώσαμε, κάναμε παρέμβαση πάνω σε αυτές και το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε:

Πριν:φωτογραφία0551

Μετά τη δική μας παρέμβαση:

φωτογραφία0557

Πριν:

φωτογραφία0552

Μετά:

φωτογραφία0554

Πριν:

φωτογραφία0544

Μετά:

φωτογραφία0560

Πριν:

φωτογραφία0547

Μετά:

φωτογραφία0558

Πριν:

φωτογραφία0545

Μετά:

φωτογραφία0555

Πριν:

φωτογραφία0550

Μετά:

φωτογραφία0559

Βρήκαμε στο διαδίκτυο κι εκτυπώσαμε φωτογραφίες με πίνακες ζωγραφικής που έχουν θέμα το Χειμώνα και τους αποδώσαμε συνεργαζόμενοι σε ζευγάρια:

φωτογραφία0516

φωτογραφία0521

φωτογραφία0565

Και ξεκινήσαμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια με τους καθρέφτες-κάτοπτρα. Μάθαμε και ζωγραφίσαμε το μύθο του Νάρκισσου που από τη μεγάλη του ματαιοδοξία καθρεφτιζόταν πάνω στα νερά της λίμνης:

φωτογραφία0762

φωτογραφία0763

Φτιάξαμε και διακοσμήσαμε τους καθρέφτες μας:

φωτογραφία0768

φωτογραφία0769

Συζητήσαμε για τα κάτοπτρα και πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά για να δούμε ποια από αυτά αντανακλούν τα είδωλα. Αρχικά κάναμε υποθέσεις-προβλέψεις και στη συνέχεια μετά από δοκιμές διαπιστώσαμε ότι ο καθρέφτης, το αλουμινόχαρτο, το κουτάλι, η επιφάνεια του νερού,ο μεγεθυντικός φακός είναι κάτοπτρα:

φωτογραφία0779

φωτογραφία0780

φωτογραφία0784

φωτογραφία0787

Ακόμη, παρατηρήσαμε ότι στο κοίλο μέρος του κουταλιού το είδωλό μας αντανακλάται αντεστραμμένο:

φωτογραφία0796

φωτογραφία0799

Διαπιστώσαμε  ότι και το είδωλο της ζωγραφιάς μας αντανακλάται ανεστραμμένο πάνω στη λεία και γυαλιστερή επιφάνεια του καθρέφτη:

φωτογραφία0464

φωτογραφία0466

Στη συνέχεια παρατηρήσαμε  αντικατοπτρισμούς μέσα από τα μάτια διαφόρων ζωγράφων (Τσόκλη, Οικονόμου, κ.ά.) κι επιχειρήσαμε να ζωγραφίσουμε με αυτό τον τρόπο:

φωτογραφία0485

φωτογραφία0487

φωτογραφία0486

Και η συνέχεια….είναι ακόμη πιο συναρπαστική. Σκεφτήκαμε να δυσκολέψουμε ακόμη περισσότερο τα παιχνίδια μας με τα κάτοπτρα συνδιάζοντας τη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Τέχνη. Αντικατοπτρισμός λοιπόν πάνω σε θετικό- αρνητικό:

φωτογραφία0469

φωτογραφία0471

φωτογραφία0472

φωτογραφία0473

φωτογραφία0474

 Μιλήσαμε για τον καιρό και τα καιρικά φαινόμενα που συναντούμε κατά εποχές. Φτιάξαμε τον τροχό του καιρού:

φωτογραφία0585

Μάθαμε τα σύμβολα των καιρικών φαινομένων:

φωτογραφία0616

Ε…δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τα πειράματα που τόσο μας αρέσουν. Αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να φτιάξουμε βροχή μέσα στην τάξη μας. Ασφαλώς  μπορούμε και το κάναμε με δυο τρόπους. Αρχικά ζεστάναμε νερό, το είδαμε να εξατμίζεται καθώς έβραζε και συλλέξαμε τους υδρατμούς πάνω σ΄έναν καθρέφτη. Να που δημιουργήθηκαν οι πρώτες ψιχάλες:

φωτογραφία0578

 Για το δεύτερο τρόπο, χρησιμοποιήσαμε ζεστό νερό και παγάκια. Πήραμε ένα γυάλινο βάζο και βάλαμε μέσα το ζεστό νερό. Στο στόμιο του βάζου τοποθετήσαμε ένα χάρτινο πιάτο κι επάνω βάλαμε παγάκια. Η διαφορά θερμοκρασίας βοήθησε να δημιουργηθούν στα τοιχώματα του βάζου υδρατμοί. Με παρόμοιο τρόπο δημιουργείται η βροχή στη φύση. Δηλαδή τα νερά των θαλασσών και των λιμνών εξατμίζονται εξαιτίας της θέρμανσης τους από τον ήλιο. Οι υδρατμοί συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα (σύννεφα) και όταν η θερμοκρασία στην περιοχή των σύννεφων γίνει χαμηλή, τότε οι υδρατμοί υγροποιούνται και λόγω βαρύτητας πέφτουν στη Γη.

φωτογραφία0579

φωτογραφία0580

φωτογραφία0583

Η επόμενη πρόκληση ήταν να κάνουμε ένα ουράνιο τόξο μέσα στην τάξη. Εύκολη δουλειά για εμάς. Τα υλικά που χρειαστήκαμε για το πείραμα:

1 μεγάλο διαφανές δοχείο
1 φακό που φωτίζει καλά
1 καθρεφτάκι
νερό
1 ταβάνι άσπρο
σκοτάδι

1. Βάλαμε μέσα σε ένα διαφανές δοχείο νερό μέχρι την μέση.
2. Τοποθετήσαμε μέσα στο δοχείο έναν καθρέφτη, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ο καθρέφτης πρέπει να είναι ο μισός μέσα στο νερό και ο άλλος μισός εκτός νερού και να βρίσκεται σε γωνία.

φωτογραφία0581

3. Φωτίσαμε με ένα φακό τον καθρέφτη φροντίζοντας η φωτεινή δέσμη να περνάει μέσα στο νερό και να ανακλάται στον καθρέφτη.
4. Ψάξαμε το είδωλο στο ταβάνι. Και να το ουράνιο τόξο που δημιουργήθηκε:

DSC03932

και λίγη περισσότερη φυσική   . . .

Το φως αναλύεται στα χρώματα της ίριδας δηλαδή στο κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο,το πράσινο, το μπλε και το ιώδες.

Όταν μία φωτεινή δέσμη λευκού φωτός συναντήσει τη διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφανών μέσων διαθλάται. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται καλύτερα με την χρήση πρίσματος. Η σειρά των χρωμάτων που θα παρατηρήσουμε είναι κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες.
Για να δούμε στη φύση το ουράνιο τόξο θα πρέπει να στεκόμαστε με την πλάτη στραμμένη στον Ήλιο. Το ηλιακό φως ανακλάται και διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής. Κάθε μήκος κύματος, δηλαδή κάθε χρώμα, διαθλάται κάτω από διαφορετική γωνία και έτσι εμφανίζεται το φάσμα των διαφόρων χρωμάτων(Από το ιστολόγιο της Τ. Νάντσου- Πειράματα φυσικής με απλά υλικά Science Exreriments for Kids).

Αφήστε μια απάντηση