Το ερέθισμα δόθηκε έπειτα από την ανάγνωση του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με τίτλο «Ο Κότσυφας απαιτεί, το δάσος να σωθεί». Ακολούθησε συζήτηση στη γωνιά της παρεούλας, όπου τα παιδιά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στα δάση. Δημιουργήθηκε το πρόβλημα: «Από τι κινδυνεύει το δάσος;», «Τι μπορούμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε»;
Παρακολουθήσαμε το βίντεο: «ΤΟ ΔΑΣΟΣ»
Αποφασίσαμε να χωρισθούμε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη τα παιδιά κατέγραψαν «τα οφέλη του δάσους» και στο δεύτερο «τους κινδύνους καταστροφής του».
1. Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Το δάσος που αγαπάμε και προσέχουμε»
Ακολούθησε προβληματισμός, τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις όπως «Τι είναι η χλωρίδα και η πανίδα;», «Ποια δέντρα ονομάζονται αειθαλή και ποια φυλλοβόλα;» «Τι μας προσφέρει το δάσος;»,«Τι θα συμβεί αν καταστραφούν τα δάση;» κλπ
Τα παιδιά σχημάτισαν το δικό τους δάσους με μεικτή τεχνική ζωγραφική με τέμπερα και τυπώματα από αλουμινόχαρτο.
Γνωρίσαμε τα ζώα του δάσους, παρακολούθηση του βίντεο: «ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ»
Ατομική κατασκευή σκαντζόχοιρου σε χάρτινο πιάτο.
Συμπληρώσαμε το κουίζ ερωτήσεων σχετικά με τα ζώα του δάσους, μέσω της εφαρμογής wordwall.
Παρακολουθήσαμε βίντεο για τα οφέλη του δάσους , αλλά και τους κινδύνους καταστροφής του.
Τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας με τα στάδια από την έναρξη της πυρκαγιάς, μέχρι την αναδάσωση.
Δραματοποιήσαμε το δάσος που έπιασε φωτιά. Τα μισά παιδιά παριστάνουν τα δέντρα του δάσους και τα υπόλοιπα τις φλόγες. Ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής, τα παιδιά παριστάνουν ότι η φωτιά εξαπλώνεται.
Αναγνώσαμε το εγχειριδίο του Πυροσβεστικού σώματος «Ο Καπνούλης συμβουλεύει…»
Το σενάριο αυτό πραγματεύεται ένα θέμα που απασχολεί τα νήπια και τα γοητεύει ταυτόχρονα.Η γνωριμία με το ηλιακό σύστημα και το διάστημα είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά, για να κατανοήσουν ότι η Γη , το σπίτι μας , είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος.
Τα νήπια συλλέγουν πληροφορίες , εικόνες , αντικείμενα , παιχνίδια σχετικά με το θέμα μας και τα επεξεργάζονται στην τάξη.Παρακολουθούν το βίντεο ενώ παράλληλα ακούν το τραγούδι για το ηλιακό σύστημα.Αφού το ακούσουν μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του διαδραστικού βίντεο.Επεξεργάζονται την εικόνα με τα διαδραστικά σημεία και μετά παίζουν το παιχνίδι μνήμης με τους πλανήτες. Για περισσότερη εμπέδωση συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας με τους πλανήτες.
Τα παιδιά μέσα από βιβλία και το διαδίκτυο πληροφορούνται από πού πήραν τα ονόματά τους οι πλανήτες .Γνωρίζουν τους θεούς της ελληνικής μυθολογίας ,τους παρατηρούν και τους ζωγραφίζουν.Παρακολουθούν τη διαδραστική παρουσίαση και μετά αντιστοιχίζουν τον κάθε πλανήτη με τον θεό από τον οποίο πήρε το όνομά του.
ΗΛΙΟΣ
Ο ήλιος πήρε το όνομά του από το θεό ήλιο που οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν σαν έναν νέο που είχε στο κεφάλι του ένα αστραφτερό φωτοστέφανο.Οδηγούσε το χρυσό του άρμα, το οποίο έσερναν τέσσερα φτερωτά άλογα. Κάθε πρωί ξεκινούσε το ταξίδι του στον ουρανό από την ανατολή και κατέληγε αργά το απόγευμα στη δύση.
ΕΡΜΗΣ
Ο Ερμής είναι ένας από τους πιο αγαπητούς θεούς του Ολύμπου.Ήταν γιος του Δία και της Μαίας, αγγελιοφόρος των θεών, προστάτης των νέων, των βοσκών, των αθλητών και των κλεπτών. Απεικονίζεται συνήθως κρατώντας το κηρύκειο, φορώντας στο κεφάλι του τον πέτασο και στα πόδια του φτερωτά σανδάλια.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Η Αφροδίτη ήταν η θεά τού έρωτα και της ομορφιάς.Γεννήθηκε στην Κύπρο και αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας , όπως το λέει και το όνομά της.Όλοι οι θεοί ήθελαν να την παντρευτούν , αλλά τελικά έγινε σύζυγος
του θεού Ήφαιστου.’Ομως σύντομα τον εγκατέλειψε για τον θεό του πολέμου , τον Άρη.
ΓΗ
Η γη ήταν η πρωταρχική θεότητα. Η Γαία προϋπήρχε με τον Έρωτα και το Χάος στη δημιουργία του Κόσμου. Γέννησε τον Ουρανό, τα Όρη και τον Πόντο.
ΑΡΗΣ
Ο ‘Αρης ήταν ο θεός του πολέμου.Συνήθως απεικονίζεται κρατώντας δόρυ και φορώντας κράνος σε κάποια πολεμική σκηνή.Σύντροφος της θεάς Αφροδίτης , από την οποία απέκτησε μια κόρη την Αρμονία, και δυο γιούς τον Δείμο (τρόμο) και τον Φόβο που τον ακολουθούσαν σε κάθε μάχη.
ΔΙΑΣ
Ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, συμβόλιζε για τους αρχαίους Έλληνες την παντοδυναμία και την απόλυτη εξουσία. Είχε τη διακυβέρνηση του σύμπαντος. Μπορούσε να ελέγχει τα πάντα, αφού όλοι οι άλλοι θεοί που κατείχαν κάποιο τομέα ευθύνης, ήταν απλώς οι βοηθοί του. Γυναίκα του ήταν η Ήρα. Πίστευαν ότι αυτός δημιουργεί την καταιγίδα, την αστραπή και τη βροντή.
ΚΡΟΝΟΣ
Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία και δύναμη από τους Τιτάνες, αλλά ο πιο πονηρός και φιλόδοξος. Ανέτρεψε τον πατέρα του με την βοήθεια της Γαίας, αλλά φοβούμενος μια ίδια μοίρα κατάπινε τα παιδιά του. Η γυναίκα του Ρέα έκρυψε το τελευταίο τους παιδί, τον Δία, και έδωσε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα για να καταπιεί, αντί για το μωρό. Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, ελευθέρωσε και τα υπόλοιπα αδέρφια του και πήρε την εξουσία από τον Κρόνο.
ΟΥΡΑΝΟΣ
Πανάρχαιος θεός των αρχαίων Ελλήνων.Από την ένωση Ουρανού και Γης γεννήθηκαν οι Τιτάνες,οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες.Σύντομα όμως ο Ουρανός έχασε την εξουσία του από τον γιό του τον Κρόνο.
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Στην Ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της θάλασσας των ποταμών, των πηγών και των πόσιμων νερών. Γιος του Κρόνου και της Ρέας και αδελφός του Δία κατοικούσε πότε στον Όλυμπο και πότε στο παλάτι του στα βάθη της θάλασσας, όπου ζούσε και η γυναίκα του, η Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Κρατούσε στα χέρια του τρίαινα και με αυτή προκαλούσε όταν θύμωνε τρικυμία στη θάλασσα.
Παίζουμε με τους πλανήτες
Τα παιδιά μπορούν να εφαρμόσουν σε παιχνίδια όλα όσα άκουσαν και είδαν για τους πλανήτες.Βάζουν τους πλανήτες στη σωστή θέση όπως είναι στο ηλιακό σύστημα και τους αριθμούν. Στην συνέχεια τους σειροθετούν σύμφωνα με το μέγεθός τους. Φτιάχνουν ένα πάζλ στον υπολογιστή και σε φύλλο εργασίας ζωγραφίζουν το δικό τους ηλιακό σύστημα και μετά το συνθέτουν ατομικά σε πιάτα.
Μια φορά και ένα καιρό ένα παιδί ήταν έτοιμο να γεννηθεί. Την προηγούμενη ημέρα ρώτησε το Θεό: «Μου λένε ότι θα με στείλεις αύριο στη γη. Φοβάμαι. Πώς θα μπορέσω να ζήσω εκεί; Είμαι μικρός και αβοήθητος». Και ο Θεός του απάντησε: «Μην ανησυχείς. Έχω φροντίσει για σένα. Μεταξύ πολλών Αγγέλων διάλεξα έναν και για σένα. Θα σε περιμένει στη γη και θα σε φροντίζει». Το παιδί επέμενε.
«Ναι, αλλά εδώ στον παράδεισο δεν κάνω τίποτα άλλο από το να τραγουδάω και να γελάω κάθε μέρα! Μόνο αυτά χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος! Θα νοιώθω τόση ευτυχία στη γη;»
Τότε ο Θεός του είπε:
«Ο Άγγελος που έχω διαλέξει για σένα, ο Άγγελός σου, θα σου τραγουδάει όλη την ημέρα. Θα αισθάνεσαι την αγάπη του κι έτσι θα είσαι ευτυχισμένος».
Και το παιδί ρώτησε:
«Και πώς θα καταλαβαίνω τους ανθρώπους, όταν θα μιλούν, αφού δεν ξέρω τη γλώσσα τους;»
«Αυτό είναι εύκολο», του είπε ο Θεός. «Ο Άγγελός σου θα σου λέει τα πιο όμορφα και γλυκά λόγια, που έχεις ακούσει ποτέ και με πολλή υπομονή και φροντίδα θα σε μάθει να μιλάς»!
Και ύστερα το παιδί κοιτώντας το Θεό ρώτησε: «Και τι θα κάνω, όταν θα θέλω να μιλήσω σε σένα;»
Ο Θεός χαμογέλασε στο παιδί και του είπε: «Ο Άγγελός σου θα σε μάθει πώς να προσεύχεσαι»!
Και το παιδί είπε: «Έχω ακούσει ότι στη γη υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, που είναι κακοί. Ποιος θα με προστατεύσει από τους κακούς;»
Ο Θεός αγκάλιασε το παιδί και του είπε:
«Ο Άγγελός σου θα σε υπερασπιστεί ακόμα και αν χρειαστεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του».
Λυπημένο το παιδί τον ρώτησε: «Ναι, αλλά πάντα θα είμαι λυπημένος, γιατί δε θα σε βλέπω πια».
– «Ο Άγγελός σου θα σου μιλάει συνέχεια για μένα και θα σε διδάξει τον τρόπο που θα μπορέσεις να γυρίσεις πάλι σε μένα. Έτσι και αλλιώς δε θα σου λείψω ποτέ, αφού θα είμαι πάντα δίπλα σου».
Τη συγκεκριμένη στιγμή επικρατούσε απόλυτη γαλήνη στον παράδεισο και οι μακρινές φωνές από τη γη είχαν ήδη ακουστεί.
Το παιδί βιαστικά ρώτησε: «Θεέ μου αν πρέπει να φύγω τώρα πες μου το όνομα του Αγγέλου μου!»
Και ο Θεός απάντησε: «Τον Άγγελό σου θα τον αναγνωρίσεις εύκολα. Άλλωστε θα είναι ο πρώτος που θα αντικρίσεις, φτάνοντας στη γη. Το όνομα του Αγγέλου σου δεν είναι τόσο σημαντικό…
…θα την φωνάζεις απλά «μαμάκα»!
Μερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί η μητέρα είναι ένα μοναδικό πράγμα στη ζωή μας
Περίπου 4,3 μωρά γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο.
Η μέση μαμά θα έχει αλλάξει περίπου 7.300 πάνες μέχρι το μωρό της να φτάσει τα δύο χρόνια ζωής.
Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη εγκυμοσύνη διήρκεσε 375 ημέρες, σχεδόν 100 ημέρες περισσότερο από μια κανονική εγκυμοσύνη.
Το πιο βαρύ μωρό γεννήθηκε στην Aversa της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1955. Το μωρό ζύγιζε κάτι λιγότερο από 10 κιλά και δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε ΟΥΑΟΥ!
Συνήθως, ο πρώτος ήχος που φωνάζει ένα μωρό είναι ο ήχος «μα». Επομένως, είναι λογικό ότι σχεδόν σε κάθε γλώσσα, η λέξη μητέρα αρχίζει με το γράμμα «Μ» ή είναι κάποια επανάληψη του ήχου «μα».
Το μέγεθος ενός μωρού ζώου σε σχέση με τη μητέρα του εξαρτάται συνήθως από το πόση φροντίδα χρειάζεται. Τα μεγαλύτερα μωρά που μπορούν να περπατήσουν και να είναι ανεξάρτητα ακόμη και λίγα λεπτά μετά τη γέννησή τους ονομάζονται προκοιλιακά και η φροντίδα που χρειάζονται είναι πολύ λιγότερη από εκείνα που είναι αρκετά μικρότερα και τα οποία εξαρτώνται από τη μητέρα τους για τροφή, προστασία και ζεστασιά.
Η καρδιά του εμβρύου χτυπάει πιο γρήγορα όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του και πολύ πιο αργά όταν ακούει την φωνή ενός ξένου. Η φωνή της μητέρας μειώνει επίσης, το άγχος των μεγαλύτερων παιδιών όπως ακριβώς το ίδιο κάνει και η αγκαλιά της.
Ο ήχος της φωνής της μαμάς μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και ανεβάζει το επίπεδο της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την αγάπη και το δέσιμο.
Περίπου 122 εκατομμύρια κλήσεις πραγματοποιούνται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου προς τις μαμάδες μας
«Παναγία Γλυκοφιλούσα ή Καρδιώτισσα». Από το ναό του Αγίου Γεωργίου των Καλογραιών. Μέσα 15ου αι. Μουσείο Ζακύνθου.
Νικόλαος Γύζης (1842 – 1901), «Η ψυχομάνα – Καλομάνα», 1882 Κάτω από το εικόνισμα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, η γυναίκα θηλάζει το ορφανό παιδί. Το κόκκινο πανωφόρι της συνδέει την ψυχομάνα με την Παναγία. Άλλωστε αυτό ο θεατής το «εισπράττει» και από το ήπιο, τρυφερό πρόσωπό της. Τα φωτισμένα ποδαράκια του παιδιού δείχνουν την ευτυχία του καθώς έχει αφεθεί στο μητρικό γάλα. Απέναντι ακριβώς η δυστυχία. Η ορφανή αδερφή του παιδιού κοιτά με πόνο, αλλά και ευγνωμοσύνη προς την αγκαλιά της γυναίκας. Η ελπίδα της ζωής είναι εκεί.
Θεόφιλος (1870 – 1934), «Η μάνα με το παιδί» Το παιδί γυμνό μπροστά στο παρόν και το μέλλον του. Ο σταυρός που κρατά στο χέρι εργαλείο ζωής, σταυρός μαρτυρίου για το Γολγοθά που καλείται να ανέβει, αλλά και σύμβολο πίστης. Μην ξεχνάμε ότι είναι ζωγραφισμένο σε περίοδο τουρκοκρατίας. Το ζεστό κόκκινο σε συνδυασμό με το ανοιχτό καφέ, πορτοκαλί αγιογραφίας παραπέμπουν σε αγιογραφία, γαλήνη αλλά και μια κατάσταση ταπεινότητας. Ο κοινός στόχος στο βλέμμα του παιδιού και της μάνας ίσως μια ενατένιση στο μέλλον αλλά και αναμονή.
Γιώργος Ιακωβίδης (1853 – 1932), «Η στοργή της μάνας», 1889
Έργο ζωγραφισμένο στο Μόναχο μετά τη γέννηση του μοναχογιού του. Δεν τον απασχολεί η απεικόνιση του παιδιού. Αναδεικνύει το μεγαλείο και την ομορφιά της μητρότητας. Φωτίζει όμως τόσο αριστοτεχνικά τη μάνα και το παιδί που τονίζει την αλληλεξάρτηση σ’ αυτές της πρώτες μέρες ζωής του παιδιού. Το λιτό φόντο αναδεικνύει αποκλειστικά το κεντρικό θέμα του έργου.
Δημήτρης Γαλάνης (1882 – 1966), «Μητρότητα», 1927 Η μάνα ως Παναγία. Ένα δημοφιλές μοτίβο. Μια από τις ωραιότερες ζωγραφικές του Δημήτρη Γαλάνη. Η μάνα καθώς ετοιμάζεται να θηλάζει το παιδί μοιάζει η σκέψη της να τρέχει ίσως στο μέλλον του παιδιού. Το μπλε ανοιχτό φόρεμα δείχνει ηρεμία της γυναίκας την ώρα του θηλασμού αλλά και την υγεία που διαχέεται σε όλο το περιβάλλον. Το ροδάκινο στο τραπέζι γνωστό σύμβολο της συνεχούς διαδικασίας της ζωής και της αθανασίας.
Γιάννης Μόραλης (1916 – 2009), «Έγκυος Γυναίκα», 1948
Το μαύρο φόρεμα της γυναίκας τονίζει τη γλυκύτητα και την αναμονή της γυναίκας που εγκυμονεί. Ένα φόρεμα που συμβολικά κρύβει το μυστήριο της ζωής, το μυστήριο της δημιουργίας. Η δύναμη και το μυστήριο της δημιουργίας με τη συμπαντική της διάσταση. Το μήλο που κρατά στο χέρι η γυναίκα ο καρπός του δένδρου της ζωής, αλλά και η μνήμη του πειρασμού και του προπατορικού αμαρτήματος. Από εκεί όμως ξεκίνησε η ζωή. Κάτω από τη μηλιά καθορίστηκε η μοίρα του ανθρώπου.
Μπραέσας Δήμο (1880 – 1964), «Στοργή» Ένας όχι πολύ γνωστός πίνακας. Πόσο τρυφερός, πόσο ανθρώπινος; Πώς η αγάπη, η τρυφερότητα και η στοργή ξεπερνούν τη φτώχια και τις δυσκολίες. Αυτό το απαλό, το ζεστό, το γαλήνιο ροζ στον τοίχο, αναδεικνύει όλη την ατμόσφαιρα. Αγγίζει όλο το κορμό της μάνας σαν ένα σύννεφο ηρεμίας και γαλήνης.
Η Μητρότητα στη Φύση…αυτή η αγάπη είναι ίδια παντού!Μοναδική και αιώνια σχέση:
Ετοιμάσαμε την κάρτα που θα γράψουμε τις ευχές για τη Μαμά
-Ανάγνωση ιστοριών (“Μάντεψε πόσο σ΄ αγαπώ”, “Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία”, “Κι αν δεν είσαι εσύ η μαμά μου?”, “Μια μητέρα για τον Κόκο” κ.λ.π.) και συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με το ρόλο και την αξία της μητέρας, τα είδη οικογενειών , κ.λ.π. Σχετικά φύλλα εργασίας.
-Πατήστε πάνω στα εικονίδια του παρακάτω συνδέσμου, για να σας εμφανιστούν παιχνίδια, τραγούδια και άλλες εκπλήξεις:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Αγαπητοί γονείς, για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας. Για το λόγο αυτό, βασική θέση στο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει η δανειστική βιβλιοθήκη. Σκοπός της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο. Για να πετύχουμε όμως το σκοπό αυτό, απαιτείται η στενή συνεργασία σχολείου-οικογένειας. Είναι δηλαδή απαραίτητο κάποιο πρόσωπο της οικογένειας ασχοληθεί έστω και για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και το σχολιασμό του βιβλίου.
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ
Τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές. Δίνεται η ευκαιρία να μπουν τα βιβλία και στα σπίτια των μη προνομιούχων παιδιών. Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού όλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όσα βιβλία θέλουν. Μοιράζονται αναγνωστικές εμπειρίες με τους γονείς, με τα αδερφάκια, τους παππούδες, με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό. Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν. Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου. Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά, από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, προωθεί τα παιδιά στο βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνεται κάθε Παρασκευή. Όποιο παιδί δεν επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε, δεν μπορεί να δανειστεί κάποιο άλλο. Κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και θα πρέπει να προσέχει, ώστε το βιβλίο να μη λερωθεί, να μη σχιστεί, να μη μουντζουρωθεί. Σας παρακαλούμε ιδιαίτερα να προσέχετε τα βιβλία που έχουν κάποια παραθυράκια και ανοιγοκλείνουν, καθώς επίσης στα βιβλία που στο τέλος έχουν κάποιες εργασίες για τα παιδιά, να μη σημειώνουν τίποτα. Σε περίπτωση καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας είναι υποχρεωμένος να το αντικαταστήσει. Τέλος μαζί με το βιβλίο που έχει επιλέξει κάθε παιδί μόνο του, σας δίνουμε κι ένα έντυπο, το οποίο πρέπει να συμπληρώσει το παιδί στο σπίτι με τη δική σας βέβαια καθοδήγηση. Επίσης, ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει στο ίδιο έντυπο, ότι του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο που διαβάσατε μαζί. Έτσι μπορούμε κι εμείς να καταλάβουμε κατά πόσο το παιδί ασχολήθηκε και κατά πόσο κατανόησε το περιεχόμενο του βιβλίου. Ελπίζουμε ότι σ’ αυτή μας την προσπάθεια θα σας έχουμε βοηθούς. Σας παρακαλούμε να επιστρέφετε τα βιβλία στην ίδια κατάσταση στην οποία τα πήρατε, και μέσα στη τσαντούλα που έχει το κάθε παιδί, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η βιβλιοθήκη μας ομαλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το βιβλίο. Φροντίστε ώστε στο σπίτι να υπάρχουν πολλά βιβλία και γραφική ύλη. Φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να έχουν τα δικά τους βιβλία και το δικό τους έντυπο υλικό. Προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για αναγνωστικές εμπειρίες εντός και εκτός σπιτιού. Καλλιεργείτε στο σπίτι θετικό κλίμα απέναντι στην ανάγνωση, διαβάζοντας οι ίδιοι βιβλία. Να διαβάζετε συχνά βιβλία στα παιδιά σας και με τα παιδιά σας. Να δείχνετε με το δάχτυλο τη γραμματοσειρά που διαβάζετε. Να επιβραβεύετε συχνά τα παιδιά.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Ή ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Πριν την ανάγνωση Δείξτε στα παιδιά το εξώφυλλο του βιβλίου και ζητήστε τους να προβλέψουν το περιεχόμενο(για τι πράγμα νομίζεις ότι μιλάει αυτό το βιβλίο;) Προτρέψτε τα, να διαβάσουν τον τίτλο του βιβλίου ή να αναγνωρίσουν σε αυτόν γνωστές τους λέξεις ή γράμματα. Παροτρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου (π.χ. Εσύ έχεις δει αλεπού;) Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης Παροτρύνετε τα παιδιά να σχολιάζουν την ιστορία καθώς την ακούν (π.χ. Τι λέτε να έγινε; Τι είπαν ο κόρακας με την αλεπού;) Αναλύστε ότι είναι απαραίτητο, έννοιες και λέξεις του κειμένου που δεν καταλαβαίνουν. Απευθύνετε πότε-πότε ερωτήσεις, για να ελέγξετε κατά πόσο τα παιδιά κατανοούν το νόημα της ιστορίας. Ζητήστε από τα παιδιά να προβλέψουν σε ορισμένα σημεία της ιστορίας τι θα συμβεί αργότερα (τι λέτε ότι θα γίνει;)
Μετά την ανάγνωση Επαναλάβετε στοιχεία της ιστορίας (σκηνικό :που διαδραματίστηκε η ιστορία;, στόχο;, τι ήθελε η αλεπού να πετύχει;) Βοηθήστε τα παιδιά να συσχετίσουν τα γεγονότα που αφορούσαν τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, με παρόμοια γεγονότα τις δικής τους ζωής. Να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο του βιβλίου. Να ζωγραφίσουν εικόνες σχετικές με το κείμενο , να «εξερευνήσουν» γράμματα και λέξεις ή να αντιγράψουν μερικές απ’ αυτές. Να συνθέσουν μια παρόμοια δικιά τους ιστορία.
Εδώ θα βρείτε έναν σύνδεσμο με ebook όπου θα μπορείτε να μπαίνετε και να διαλέγετε ένα βιβλίο για να το ακούσετε. (Για κάποια από τα βιβλία θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Firefox ή την εφαρμογή Flash Player Pro 6.01.)
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή