ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, κατά την περίοδο της καραντίνας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες των παιδιών. Τα εμβόλια προστατεύουν από πολύ σημαντικά λοιμώδη νοσήματα και προλαμβάνουν ετησίως εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Για να συνεχίσουν να αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας θα πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη τόσο του παιδικού όσο και του ενηλίκου πληθυσμού  να βρίσκεται σε συγκεκριμένα υψηλά, επίπεδα ώστε να διατηρείται η συλλογική ανοσία του πληθυσμού. Η παραμέληση των εμβολιασμών μπορεί να δημιουργήσει ανεμβολίαστους θύλακες και έτσι να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χαρακτηριστικά έγινε κατά την διετία 2018-19 με την ιλαρά.

Η αναβίωση ξεχασμένων νοσημάτων λόγω της παραμέλησης των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την επιδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει μεγάλο κίνδυνο στη δημόσια υγεία και ασφαλώς στην τοπική κοινωνία μας.

Συνεπώς, οι εμβολισμοί που ανεβλήθησαν, πρέπει να γίνουν το Φθινόπωρο, όσο  δηλαδή η επιδημία του κορωνοϊού καταγράφει χαμηλή δραστηριότητα πριν την έλευση νέου κύματος επιδημίας του κορωνοϊού. Τότε οι συνθήκες θα είναι δυσκολότερες, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται να ενημερώνονται και να διενεργούνται και οι προβλεπόμενοι για τους ενήλικες, εμβολιασμοί.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αφορά όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων και σύμφωνα με τους κανονισμούς από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή και παραμονή των μαθητών στη σχολική φοίτηση.