17 Νοέμβρη.. ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου του 1973. Ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες, εργάτες, και διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε να συζητάμε και εμείς στην τάξη μας γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός που συνέβη στο χώρο του Πολυτεχνείου. Είδαμε εικόνες, παρακολουθήσαμε βίντεο και διαβάσαμε ένα παραμύθι με την κυρία Δημοκρατία και την κυρία Δικτατορία… προσπαθήσαμε να τις αποτυπώσουμε, ζωγραφίζοντας τες σε ένα φύλλο εργασίας.

2 4 9 11 1  6

Επίσης, ακούσαμε τραγούδια για την 17η Νοεμβρίου και μάθαμε πολλά συνθήματα που έλεγαν οι φοιτητές εκείνη την μέρα.. ξεκινήσαμε και εμείς να γράφουμε τα συνθήματα…εξηγήσαμε γιατί ο λαός αφήνει γαρύφαλλα εκείνη την μέρα στο άγαλμα που υπάρχει στο πολυτεχνείο και φτιάξαμε και εμείς την δική μας ομαδική εργασία..

1 2 3 4 5 5 6 7 7 8 8 9 14 24 25 26 27 28 30 32

 

Βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε το γράμμα Π, π , είπαμε κάποιες λέξεις που ξεκινάνε από αυτό το γράμμα , όπως το Πολυτεχνείο. Στην συνέχεια, βάλαμε τα δυνατά μας να γράψουμε και ολόκληρη την λέξη  “ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”.

12 18 19 20 21 23

 

Τέλος, πήραμε θέσεις καιιιι…. ξεκίνησε το κουκλοθέατρο μας “η Ντενεκεδούπολη”. Μας άρεσε πολύ και γελάσαμε αρκετά..

10 11 12 13 15 16 17

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ.. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!

8 Νοεμβρίου.. Ημέρα Πολεμικής Αεροπορίας!

8 Νοέμβρη γιορτάζει ο Μιχαήλ Αρχάγγελος και ο Γαβριήλ.. μαζί τους γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία , όπου προστατεύονται από τους αγγέλους εκεί ψηλά στον ουρανό..

είδαμε εικόνες από αεροπλάνα , βίντεο και συζητήσαμε γι’ αυτό..Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο: Ημέρα της Αεροπορίας στο Νηπιαγωγείο: πίνακας αναφορά… | Transportation theme, Crafts, Polka dots8 Νοεμβρίου - Ελληνική Πολεμική Αεροπορία - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία !Αφιέρωμα της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπέιρου - EPIRUS TV NEWS

Έτσι λοιπόν, θέλαμε και εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας αεροπλανάκια.. ξεκινήσαμε να κόβουμε χαρτονάκια, τα ενώσαμε και ζωγραφίσαμε , όπως μπορούσαμε, τα παράθυρα και τον πιλότο των αεροπλάνων μας!

image7 1 image8 Αντιγραφή 3 5 7

Τέλος, ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας το δικό μας αεροπλάνο και βάλαμε τα δυνατά μας, έτσι ώστε να γράψουμε μόνοι μας την λέξη “ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ”.

image5 2 image6 1

Τιμή και Δόξα. Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία. Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!!

31 Οκτωβρίου- Ημέρα Αποταμίευσης.. φτιάχνοντας τον κουμπαρά μας!

Φασούλι, το φασούλι…γεμίζει το σακούλι!!

Στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζει η αποταμίευση, οπότε και εμείς μιλήσαμε για αυτήν.. στην αρχή ακούσαμε ένα τραγούδι, και διαβάσαμε ένα παραμύθι σχετικά με αυτό..

συζητήσαμε για τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα, τις πιστωτικές κάρτες και από πού βγάζουμε τα λεφτά για να μπορούμε να ψωνίζουμε τρόφιμα, ρούχα , παιχνίδια κτλ.. το κάθε παιδί μας είπε τι θα ήθελε να κάνει αν είχε λεφτά σε έναν κουμπαρά.. έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας κουμπαρά για να τον πάρουμε στο σπίτι μας!!

Σηκώσαμε μανίκια, πήραμε πινέλα και κάποιοι βάψαμε με τέμπερα ένα τενεκεδάκι, ρίξαμε χρυσόσκονη , κόψαμε χαρτονάκια καιιι.. έτοιμοι οι ανεμόμυλοι-κουμπαράδες μας!!

image1 5  image3 4 image4 4 image5 3 .jpeg

επίσης διαβάσαμε τον μύθο του Αισώπου (παιδική λογοτεχνία) : ” Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”. Μας άρεσε πολύ και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε το μανιταρόσπιτο του μέρμηγκα..

image0 3 image0 4 1 image1 1 1  image3 1

Τέλος, “παίξαμε” ένα σταυρόλεξο , δουλεύοντας την γραφή μας!

image1 2 1 image4

28η Οκτωβρίου… το μεγάλο ΟΧΙ της Ελλάδας μας!!

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του ΟΧΙ.

Έτσι και εμείς στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε αυτή την επέτειο.. συζητήσαμε στην αρχή τα γεγονότα , τους πρωταγωνιστές και είδαμε διάφορες εικόνες..

28η 5 image2 3 image5

φτιάξαμε τα δικά μας σημαιάκια και τα κρατούσαμε μαζί μας στην κατάθεση στεφάνων που πήγαμε στην πλατεία της γειτονιάς μας!!

28η 1 28η 9 image6 image7

δημιουργήσαμε τις κατασκευές μας γράφοντας μόνοι μας το “ΟΧΙ” για να μπει στον φάκελος μας..

28η 4 28η 6 28η 7 28η 8 28η οκτ 1 28η οκτ 2 image0 4 image0 5

και τέλος.. δημιουργήσαμε την δική μας ομαδική εργασίας, φτιάχνοντας τους στρατιώτες και τον πόλεμο, αλλά επειδή δεν μας αρέσει καθόλου η λέξη πόλεμος και προτιμάμε καλύτερα την ΕΙΡΗΝΗ, φτιάξαμε τα περιστέρια της Ειρήνης!!

image1 2image0 6image1 3image3image4 1image4 2image5 1image1 1image2 1

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!