Εκπαιδευτικό υλικό εβδομάδας 25- 29 Οκτωβρίου 2021

Φυσικά η εβδομάδα αυτή ήταν αφιερωμένη στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Μιλήσαμε για τα ιστορικά γεγονότα και ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα

 

Μάθαμε να γράφουμε το ‘ΟΧΙ’

 

Φτιάξαμε σημαιάκια και καπελάκια

23114673 10215009960706701 1961351683 n

Στήσαμε μαζί με τα παιδιά το σκηνικό για τη γιορτή μας

 

Μοιράσαμε τα ποιηματάκια μας

Μάθαμε τραγουδάκια

Και του χρόνου!!!!

Εκπαιδευτικό υλικό εβδομάδας 18- 22 Οκτωβρίου 2021

Την εβδομάδα αυτή μιλήσαμε για το σώμα μου και με αφορμή τους σεισμούς στην περιοχή μας και για τους σεισμούς.

  1. Στη θεματική το σώμα μου:

Φτιάξαμε την κυρία Ευτυχία με το περίγραμμα του σώματος ενός παιδιού και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα μέρη του σώματος της.

Αφού ονομάσαμε τα εξωτερικά όργανα μάθαμε και με τη βοήθεια ενός ανθρώπινου ομοιώματος για τα εσωτερικά μας όργανα και τα κολλήσαμε στην κυρία Ευτυχία αφού πρώτα παίξαμε μαζί τους. Και κάπως έτσι φτιάξαμε και τη νέα γωνιά της τάξης μας “Το ιατρείο”.

Στο πλαίσιο αυτό ακούσαμε και πολλά πολλά τραγουδάκια  όπως το “Εγώ είμαι εγώ” και το “Head, Shoulders, knees and toes” στο μάθημα των αγγλικών.

 

Τέλος στα πλαίσια της εμπέδωσης δόθηκαν φύλλα εργασίας στα παιδιά όπου τους δίνοντας τα μέρη του σώματος και έπρεπε να ταυτίσουν τις λέξεις και να τις κολλήσουν στο σωστό σημείο αλλά και να ζωγραφίσουν τα εσωτερικά όργανα στο ανθρώπινο περίγραμμα που τους δόθηκε.

20211105 16

20211105 17

2.Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με το σεισμό μιλήσαμε για το φυσικό αυτό φαινόμενο αλλά κυρίως για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση σεισμού. Έτσι καθ’όλη την εβδομάδα πραγματοποιήσαμε αρκετές ασκήσεις σεισμού, μοιράσαμε φύλλα εργασίας, είδαμε σχετικά βίντεο και χορέψαμε με  τραγουδάκια.

20211105 15 20211105 14

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ζω καλύτερα – Ευ ζην Θέμα «Διατροφή»

Στοιχεία Προγράμματος:

1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην
Διάρκεια : Οκτώβρης –Νοέμβρης
Θέμα «Διατροφή»
Τίτλος: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»

Βασικοί στόχοι:

  1.  καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  2.  γνωριμία των πιο σημαντικών ομάδων τροφών, της έννοιας της ισορροπημένης διατροφής και της σημασίας της για τη ζωή μας.
  3.  ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
  4.  συνειδητοποίηση του ότι τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση τροφίμων φέρνουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα).
Περίοδος υλοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος

 

Η αφορμή για την έναρξη του εργαστηρίου ξεκίνησε από τα ίδια τα φαγητά που κρατούσαν τα παιδιά στο σχολείο για κολατσιό. Έτσι ξεκίνησε η έρευνα μας και ο προβληματισμός μας για το ποια φαγητά μας κάνουν καλούν και ποια όχι. Σε αυτό μας βοήθησε η κυρά “Διατροφή”. Ένα παραμύθι που μπορείτε να το βρείτε και εσείς στον παρακάτω σύνδεσμο.

evafeiadis57146

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της κυράς Διατροφής μοιράσαμε στα παιδιά κάρτες με φαγητά και τα χωρίσαμε σε δύο κατηγορίες. Στα υγιεινά και στα ανθυγιεινά φαγητά. Αφού είχαμε καταλάβει όλοι ποιες είναι οι υγιεινές και ποιες οι ανθυγιεινές τροφές ήταν ώρα για παιχνίδι. Με το ρυθμό της μουσικής κρατώντας ο κάθε ένας από ένα καρτελάκι φαγητού χορέψαμε και κάθε φορά που ακούγαμε το ντέφι ανταλλάσσαμε καρτελάκια μεταξύ μας. μόλις το τραγούδι σταματούσε κοιτούσαμε τι φαγητό κρατούσαμε και πηγαίναμε στο στο ‘σπιτάκι’ των υγιεινών ή των ανθυγιεινών τροφών αντίστοιχα….

Στη συνέχεια αφού συζητήσαμε για τα τρόφιμα που κρατούσαμε και τα χωρίσαμε σε κατηγορίες. Έτσι φτιάξαμε 6 κατηγορίες τροφίμων. Τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας με τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα γλυκά.

Μετά φτιάξαμε ένα τρίγωνο και βάλαμε εκεί μέσα τα τρόφιμα που είχαμε χωρίσει ξεκινώντας από αυτά που η κυρία Διατροφή μας συνέστησε να τρώμε πιο συχνά δημιουργώντας έτσι τη διατροφική πυραμίδα.

Έπειτα το κάθε παιδί πήρε τη δικιά του πυραμίδα και αφού τη ζωγράφισε και την έκοψε την κόλλησε σε πράσινο κάνσον χαρτί το οποίο είχε κόψει και αυτό στο σχήμα του τριγώνου.

20211122 1

Τα παιδιά ξεχώρισαν τα φρούτα και τα λαχανικά και σε φύλλο εργασίας

20211123 2

Έπειτα αφού φτιάξαμε τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές και σε φύλλο εργασίας τα παιδιά επέλεξαν τις αγαπημένες τους υγιεινές τροφές και έφτιαξαν το δικό τους εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής.

20211123 3 20211123

Ταΐσαμε όμως και τον κύριο Νίκο με υγιεινά μόνο φαγητά που διαλέξαμε μέσα από πλήθος εικόνων που τα παιδιά έκοψαν από φυλλάδια και περιοδικά….

Εκπαιδευτικό υλικό εβδομάδας 11- 15 Οκτωβρίου 2021

Αφού γνωριστήκαμε λοιπόν μεταξύ μας καλύτερα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τον εαυτό μας.

Με τη βοήθεια καθρέπτη μιλήσαμε για τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά, συγκρίναμε τον εαυτό μας με τους άλλους και διαπιστώσαμε οτι όλοι μοιάζουμε μεταξύ μας γιατί έχουμε δυο μάτια, μια μύτη κ.τ.λ αλλά ταυτόχρονα είμαστε και διαφορετικοί γιατί έχουμε άλλο χρώμα μαλλιών ή διαφορετικό ύψος κ.τ.λ.

Μάθαμε οτι όλοι είναι το ίδιο σημαντικοί ανεξάρτητα απο τις ομοιότητες ή τις διαφορές μας.

  • Προσπαθήσαμε με τη βοήθεια του καθρέπτη να αποτυπώσουμε τα χαρακτηριστικά  μας.20211105 18
  • Στη συνέχεια μιλήσαμε και για το τι μας αρέσει και τι οχι και καταγράψαμε τις σκέψεις μας και τις πληροφορίες για τον εαυτό μας σε σημαιάκια που στόλισαν την τάξη μας.

20211105 19

  • Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι για το σώμα μας.

 

  • Με αφορμή το τραγούδι μιλήσαμε για τον αριθμό 1 και αφού μάθαμε να τον φτιάχνουμε με διάφορα υλικά και τρόπους τον αποτυπώσαμε και σε φύλλο εργασίας.

20211105 20

Εκπαιδευτικό υλικό εβδομάδας 4- 8 Οκτωβρίου 2021

Την εβδομάδα αυτή γνωρίσαμε την οικογένεια του κάθε ένα μας και μιλήσαμε για τη μαμά, το μπαμπά, τα αδέρφια μας και …..τα κατοικίδια μας!
Τα παιδία έφεραν οικογενειακές φωτογραφίες και ένα ένα μας παρουσίασαν την οικογένεια τους. Μετρήσαμε τα μέλη της κάθε οικογένειας και καταγράψαμε σε πίνακα διπλής εισόδου τα δεδομένα μας βρίσκοντας ποιος έχει την οικογένεια με τα περισσότερα και ποιoς με τα λιγότερα μέλη.

Στα πλαίσια της ενασχόλησης μας με το θέμα της οικογένειας διαβάσαμε και το παραμύθι της Χρυσομαλλούσας με τις τρεις αρκούδες και στη συνέχεια αναλύσαμε το παραμύθι διαθεματικά εμπλέκοντας και τον τομέα των αγγλικών που τώρα γνωρίζουν τα παιδάκια μας.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Στα Αγγλικά μάθαμε πώς λένε τις λεξούλες μαμά, μπαμπά, παππού και γιαγιά στα αγγλικά παίζοντας και χορεύοντας μια παραλλαγή απο το αγγλικό τραγουδάκι “baby shark”.
  • Φτιάξαμε το σπιτάκι με τα αρκουδάκια και αντιστοιχίσαμε το κάθε αρκουδάκι με το πιατάκι του ενώ διαπιστώσαμε οτι η χρυσομαλλούσα έμεινε χωρίς πιάτο….

    20211105 12

    20211105 10

  • Μάθαμε τον αριθμό 3. Τον φτιάξαμε με το σώμα μας, με τα δάχτυλα, με πλαστελίνη και στο τέλος μάθαμε και να τον γράφουμε…

    20211105 8

  • Μάθαμε τη φωνούλα Α,α και αφού τη φωνάξαμε και την τραγουδήσαμε πολλές φορές μάθαμε και να την γράφουμε…

    20211105 11