ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

0

Συγγραφέας: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ | Κατηγορία ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ... ΜΑΖΙ!!! | , στις 30-04-2020

IMG-ef441071d35a370e4a06060502066760-V-1200×1200

Ο Μάιος μας έφτασε!!! Εμπρός!! Βήμα ταχύ!!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι η επόμενη αποστολή μας…

Την Πρωτομαγιά του 2020, εμείς “Μένουμε Σπίτι….ΜΑΖΙ!!!!”

Ας βοηθήσουμε τον Άκη Σπιτάκη να ‘πιάσει΄τον Μάη κι ας φτιάξουμε μαζί ένα διαφορετικό στεφάνι για την πόρτα της καρδιάς μας!

Πάμε να πάρουμε μερικές ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα λουλούδια 

 Λουλούδια από πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και καπάκια!

Λουλούδια από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια

Λουλούδια από αυγοθήκες

Λουλούδια από φίλτρα καφέ,ρολλά υγείας, ξύσματα μολυβιών,χαρτάκια από καπκεικς και τυπώματα

Λουλούδια από πλαστικά κουτάλια, κεσεδάκια από γιαούρτι, μπατονέτες, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια…

Και άλλες τόσες ιδέες που σίγουρα θα σκεφτεί το μυαλουδάκι σας!!!

 

 

Γιατί φτιάχνουμε στεφάνια την Πρωτομαγιά; 

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.
 
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.
 
Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.
Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση.

Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.

“Εγώ κι εσύ μαζί”(αφήγηση από τη Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη)

Στο βιβλίο της «Εγώ κι εσύ μαζί» η Γιολάντα Τσορώνη επιλέγει να μιλήσει στα παιδιά για μια ακόμα φορά για την αξία και τη δύναμη της αγάπης.

Όταν μέσα μας κυριαρχεί η αγάπη, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια με τη βοήθεια της αγάπης λύνονται. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για όλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να παίρνουν και να δίνουν αγάπη.

Ακόμα και όταν είναι αποθαρρυμένα, αν κάποιος φίλος τους ή οι γονείς τους τα αγκαλιάσουν και τα βάλουν κάτω από την μητρική ή πατρική φτερούγα, αυτά αυτομάτως θα την νιώσουν την αγάπη, την ασφάλεια και τη σιγουριά και θα πιστέψουν στον εαυτό τους και θα καταφέρουν πολλά!

Την αφήγηση αυτού του βιβλίου μπορούμε να απολαύσουμε από την ίδια τη συγγραφέα στο βίντεο που ακολουθεί:

Ας ακούσουμε και κάποια τραγούδια για την πρωτομαγιά…

Ε να μην παίξουμε και λίγο;;;

 

http://

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση