Η Ελιά και το Λάδι, το υγρό χρυσάφι της Ελλάδας

Στην ενότητα ελιά και λάδι συζητήσαμε για τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, τη μεσογειακή διατροφή και τις αγαπημένες τροφές των παιδιών.Το τραπέζι της παρεούλας  στολίστηκε με κλαδιά ελιάς, μοσχομύρισε η τάξη μας Ελλάδα, και ο πίνακας γέμισε με πληροφορίες για την  ελιά και το  λάδι . Ελιές, λάδι, ελαιόψωμα, ελαιοκούλουρα, λαδόψωμο… είχαν την τιμητική τους.

Από τα αρχαία χρόνια η ελιά και τα προϊόντα της είχαν ξεχωριστή θέση στη φαρμακευτική και στον καλλωπισμό, βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή, εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό.  Το λάδι έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στο χριστιανισμό (βάφτιση, ευχέλαιο, καντήλι…)

Ελιά, δέντρο ιερό, καρπός ευλογημένος, εξαιρετικά ωφέλιμος, σύμβολο της ειρήνης, της νίκης, έπαθλο των αθλητών που νικούσαν στους ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, σύμβολο της ευφορίας, της δύναμης, της αφθονίας, της υγείας, μυστικό της ομορφιάς και της μακροζωίας….

DSCN0449

Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου. Παρατηρήσαμε τα δέντρα της αυλής. Τα φύλλα, τα χρώματα, τα σχήματά  τους. Στο  σχολείο μας υπάρχει και μια  ελιά , φορτωμένη με καρπό. Στρώσαμε το δίχτυ, ελαιόπανο και με ραβδιά άρχισε το τίναγμα της ελιάς. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την διαδικασία και συμμετείχαν με χαρά.

DSCN0413DSCN0412IMG 20211125 113854 hid

Έπειτα, τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια ομαδική εργασία με θέμα το μάζεμα της ελιάς ,καθώς και ατομικές κατασκευές.

DSCN0446DSCN0445

 

DSCN0428 1DSCN0442IMG 20211122 083157 hid2

Διαβάσαμε το μύθο της ” Αθηνάς και του Ποσειδώνα “και τα παιδιά δραματοποίησαν το λιομάζωμα.

 

DSCN0417

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο , όπου είδαμε βήμα βήμα πώς γίνεται σήμερα η παραγωγή λαδιού.

 

DSCN0459 DSCN0467 DSCN0477 DSCN0480

IMG 20211124 110942 hid IMG 20211124 111305 hid IMG 20211124 111639 hid IMG 20211124 111815 hid