Στην ενότητα ελιά και λάδι συζητήσαμε για τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, τη μεσογειακή διατροφή και τις αγαπημένες τροφές των παιδιών.Το τραπέζι της παρεούλας στολίστηκε με κλαδιά ελιάς, μοσχομύρισε η τάξη μας Ελλάδα, και ο πίνακας γέμισε με πληροφορίες για την ελιά και το λάδι . Ελιές, λάδι, ελαιόψωμα, ελαιοκούλουρα, λαδόψωμο… είχαν την τιμητική τους.
Από τα αρχαία χρόνια η ελιά και τα προϊόντα της είχαν ξεχωριστή θέση στη φαρμακευτική και στον καλλωπισμό, βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή, εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό. Το λάδι έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στο χριστιανισμό (βάφτιση, ευχέλαιο, καντήλι…)
Ελιά, δέντρο ιερό, καρπός ευλογημένος, εξαιρετικά ωφέλιμος, σύμβολο της ειρήνης, της νίκης, έπαθλο των αθλητών που νικούσαν στους ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, σύμβολο της ευφορίας, της δύναμης, της αφθονίας, της υγείας, μυστικό της ομορφιάς και της μακροζωίας….
Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου. Παρατηρήσαμε τα δέντρα της αυλής. Τα φύλλα, τα χρώματα, τα σχήματά τους. Στο σχολείο μας υπάρχει και μια ελιά , φορτωμένη με καρπό. Στρώσαμε το δίχτυ, ελαιόπανο και με ραβδιά άρχισε το τίναγμα της ελιάς. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την διαδικασία και συμμετείχαν με χαρά.
Έπειτα, τα παιδιά συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια ομαδική εργασία με θέμα το μάζεμα της ελιάς ,καθώς και ατομικές κατασκευές.
Διαβάσαμε το μύθο της ” Αθηνάς και του Ποσειδώνα “και τα παιδιά δραματοποίησαν το λιομάζωμα.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο , όπου είδαμε βήμα βήμα πώς γίνεται σήμερα η παραγωγή λαδιού.