Επισκεφθείτε χώρους τέχνης, κάνει καλό!

9B40CCCC 5C83 4CBE BE85 F33E22E301A2

Τώρα που θα έχετε χρόνο, δώστε στα παιδιά σας βιβλία γενικά. Παραμύθια, γνώσεων, εικονοβιβλία αλλά και βιβλία με έργα τέχνης. Δώστε τους μαρκαδόρους και χαρτιά ή άλλα υλικά να ζωγραφίσουν, πλαστελίνες, οδοντογλυφίδες και συρματάκια και άλλα υλικά για να δημιουργήσουν γλυπτά, μία φωτογραφική μηχανή και αφήστε τα στον κήπο να εξασκηθεί το μάτι τους στην παρατήρηση. Βάλτε μουσική κλασική, παιδική αλλά πάντα ποιοτική. Πηγαίνετε σε θερινό σινεμά, θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, παραστάσεις γενικά.

Αφήστε τα γράμματα για τη δασκάλα τους στο Δημοτικό. Μην τους στερήσετε την χαρά της έκπληξης και της ανακάλυψης νέας γνώσης. Θυμηθείτε τα δικά σας πρώτα σχολικά χρόνια και την χαρά, την αγωνία που νιώθατε όταν πηγαίνατε στο δημοτικό.

Γίνετε παιδί κι εσείς και ακολουθείστε το παιδί σας στο παιχνίδι και τον αυθορμητισμό!

 

6E020AD3 CEE5 4D55 BDF3 BD5255A94F6C 0CC3B0B8 2248 421F ACC6 3BD605C2ECB8 6A997269 4307 4B59 8FE0 329D71D76689 426BE5D8 772C 495F 9B11 0E5991EF184E

Όσοι ασχολούνται με καλλιτεχνικές πρακτικές, έχουν, εδώ και πολύ καιρό, κατανοήσει και κυρίως, νιώσει, τη συνεισφορά των τεχνών στην υγεία. Όλο και περισσότερες έρευνες αρχίζουν να το επιβεβαιώνουν αυτό, αποδεικνύοντας ότι οι τέχνες συνδέονται σαφώς με την ευημερία και την καλή υγεία.

Φυσικά, αυτό που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και ικανοποιημένους από τη ζωή τους είναι υποκειμενικό, και συγκεκριμένο για τον καθένα και τις προτιμήσεις του. Ωστόσο, σε μια μελέτη του 2010 σε 1.500 άτομα, οι πολιτιστικές εμπειρίες όπως οι επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία, ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος καθοριστικός παράγοντας της ψυχολογικής ευημερίας (μετά τον πρώτο παράγοντα, την εμφάνιση κάποιας ασθένειας). Οι πολιτιστικές εμπειρίες θεωρήθηκαν πιο σημαντικές από παράγοντες όπως η εργασία, το εισόδημα, και η εκπαίδευση. Αυτό υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ τέχνης και ευτυχίας είναι υπαρκτή για πολύ περισσότερους ανθρώπους από εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους “φίλους της τέχνης”.

ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ.

Στον ακαδημαϊκό και λογοτεχνικό τομέα διακρίνεται μια αυξανόμενη τάση προς την κατανόηση ότι η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία, με παραδείγματα όπως το “Art as Therapy” (η τέχνη ως θεραπεία) του Alain de Botton και το “How Art Can Make You Happy” (πως μπορεί η τέχνη να σε κάνει ευτυχισμένο) της Bridget Watson Payne.

Ερευνητές στο University College του Λονδίνου, διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα χαρτογράφησης εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι εθελοντές έβλεπαν μια σειρά από 28 έργα τέχνης. Οι εγκεφαλικές σαρώσεις έδειξαν ότι η θέαση έργων τέχνης πυροδοτεί ένα κύμα ντοπαμίνης που οδηγεί σε συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Η αντίδραση είναι σχεδόν άμεση, καθώς όταν κοιτάμε πράγματα που θεωρούμε όμορφα, η δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβής – ευχαρίστησης του εγκεφάλου αυξάνεται. ​​

Έρευνες όπως αυτή υπογραμμίζουν τον βασικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τέχνες στην αύξηση της ευημερίας, της ικανοποίησης και της ευτυχίας όλων μας.

Πηγή: Eyes of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία

 

Το αλλιεύσαμε από: https://www.psychografimata.com/η-τέχνη-μας-κάνει-πιο-χαρούμενους-και-π/?fbclid=IwAR0jz-hdM04l-b28ftSc4LcOejzdsJ8xKo0aMv5or3NnFuPIeQxMu6L12Xo

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *