Εtwinning programme ” STE(A)M-άροντας με οριγκάμι “

Στις μέρες μας, η λέξη οριγκάμι έχει πλέον καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι η αντίστοιχη ιαπωνική της ελληνικής λέξης «χαρτοδιπλωτική» και περιγράφει την κατασκευή ενός σχήματος (πράγματος, ζώου, λουλουδιού κλπ) με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών. 

Η ιστορία του ξεκινά ίσως με την ίδια την ιστορία του χαρτιού. Το υλικό αυτό που μας επιτρέπει να το διπλώσουμε πολλές φορές κρατώντας τη μορφή που του δίνουμε χωρίς να κόβεται, εφευρέθηκε στην Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. Στην Ιαπωνία έφτασε με Βουδιστές μοναχούς γύρω στο 550 μ.Χ.(https://www.greecejapan.com/eisagwgi-sthn-istoria-tou-origami/).

Η αρχαία τέχνη της αναδίπλωσης χαρτιού (χαρτοδιπλωτική/Origami), είναι ιδανική για την εφαρμογή της διδακτικής μεθοδολογίας STE(A)M education, γιατί βοηθά στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, τη λογική σκέψη, την εστίαση και τη συγκέντρωση των παιδιών.

Εχει εφαρμογές στη διδασκαλία επιστημών (Science), τεχνολογίας (Tech),  μηχανικής (Engineering), τέχνης (Art) και μαθηματικών (Maths).

Είναι μια καινοτόμα διδακτική και παιδαγωγική δραστηριότητα που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εφαρμογή της μεθοδολογίας STE(A)M στη σύγχρονη τάξη.

Το πρωινό 1 τμήμα, με υπεύθυνη νηπιαγωγό την Γαρ. Τεριζάκη υλοποιεί πρόγραμμα etwinning με συνεργαζόμενα σχολεία της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Eσείς, ξέρετε να φτιάχνετε fortune teller?

Δείτε τις χρήσεις του!

Δεν είναι μόνο παιχνίδι “τύχης”, είναι αστέρι που στολίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι ζάρι που συνεργάζεται με το beebot!

Origami and robotics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *