«Βιβλιοσούρτα-ΦέρταPlus»

 

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στη δράση:

 

βιβλιοσούρτα φέρτα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, μετά την επιτυχία του προγράμματος «Βιβλιοσούρτα-Φέρτα» που ξεκίνησε το 2021 για μαθητές/τριες προσχολικής ηλικίας, προχωρά φέτος στην επανεκκίνηση και διεύρυνσή του, συμπεριλαμβάνοντας και μαθητές  παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Περιγραφή του Προγράμματος

Το «Βιβλιοσούρτα-ΦέρταPlus» στοχεύει να φέρει τους/τις μαθητές/τριες σε επαφή με τη βιβλιοθήκη, το βιβλίο και τη διαδικασία του δανεισμού, ενώ ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

  • Δανεισμός Βιβλίου:Ένας/μία μαθητής/τρια κάθε εβδομάδα αναλαμβάνει μια αποστολή: να επισκεφθεί τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ή το παράρτημά της στην Τριφυλία με τους γονείς του/της (εάν είναι κάτω από 12 ετών), εκτός σχολικού ωραρίου, και να γίνει μέλος της. Με τη βοήθεια του προσωπικού της βιβλιοθήκης, επιλέγει ένα βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει στους συμμαθητές/τριες του/της.
  • Ενίσχυση τηςφιλαναγνωσίας στην τάξη: Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνουν τηνενασχόληση με το επιλεγμένο βιβλίο στην τάξη, με δημιουργικές προαιρετικέςδραστηριότητες (π.χ. παρουσιάσεις, συζητήσεις, δραματοποιήσεις).
  • Διαμοιρασμός Δράσεων: Οι δράσεις των σχολείων ανεβαίνουν στην πλατφόρμα Padlet της βιβλιοθήκης, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών με άλλα σχολεία.

Η επέκταση του προγράμματος επιδιώκει:

  1. Την εξοικείωση μαθητών και γονέων με τη βιβλιοθήκη της πόλης τους: Κάθε συμμετέχων γίνεται μέλος της βιβλιοθήκης και ανακαλύπτει τον μαγικό αυτό χώρο του βιβλίου που μπορεί να μην είχε επισκεφθεί ποτέ. Οι μαθητές και η οικογένειάτουςεξοικειώνονται με τη διαδικασία του δανεισμού και τον ρόλο της βιβλιοθήκης ως κέντρου γνώσης.Η αλληλεπίδραση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στην πρακτική εξοικείωση με τον χώρο, αλλά προωθεί και τη φιλαναγνωσία ως οικογενειακή δραστηριότητα, καλλιεργώντας σχέσεις μαθητών-γονέων γύρω από τα βιβλία.
  2. Την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας: Η τακτική ενασχόληση με τα βιβλία ενισχύει τη φαντασία, τη δημιουργική σκέψη και τις γλωσσικές δεξιότητες.
  3. Την ενίσχυση της συνεργασίας: Η αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείων δημιουργεί ένα κοινό φιλαναγνωσίας, προσφέροντας νέες ιδέες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  4. Την εξοικείωση με τη χρήση της βιβλιοθήκης: Οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες για τη διαχείριση της πληροφορίας και την αξιοποίηση της βιβλιογραφίας.
  5. Τη δια βίου μάθηση: Η ενασχόληση με το διάβασμα ενθαρρύνει την καλλιέργεια ενδιαφερόντων πέρα από το σχολείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *