ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γενικές οδηγίες και επισημάνσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αγαπητοί γονείς,

Οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της τάξης του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
Αποχώρηση μαθητή/τριας από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων)( παρ. 10, άρθρο 12, Π.Δ.79/2017, ΦΕΚ 109Α).
Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης , πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.
Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) άρθρο 13 παράγραφος 1)
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
Όταν ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των όσων προβλέπονται παραπάνω τότε αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΤΗΡΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι γονείς οφείλουν να τηρούν και να σέβονται το ωράριο του Νηπιαγωγείου να εξασφαλίζουν την τακτική φοίτηση των νηπίων και να αποφεύγουν τις χωρίς λόγο απουσίες. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει μια συγκεκριμένη ροή και δεν πρέπει να διακόπτεται.

ΩΡΑΡΙΟ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ: ΑΠΟ 8:15 ΕΩΣ 8:30 ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ ή ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 13:00

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΙΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ: 7:45-8:00

ΕΝΑΡΞΗ: 13:00 ΛΗΞΗ/ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 16:00

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες.  Τα self test θα επιδεικνύονται  κάθε Τρίτη και Παρασκευή με την προσέλευση των μικρών μαθητών. Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκα στους μικρούς μας μαθητές.
Οι γονείς έχουν την υποχρέωση  να ενημερώνουν από την αρχή της χρονιάς τη Νηπιαγωγό για τυχόν ευαισθησίες, αλλεργικές αντιδράσεις των παιδιών τους, αλλά, και για οποιοδήποτε θέμα που αφορά και επηρεάζει  την ανάπτυξη τους. Τα νήπια δεν προσέρχονται στο σχολείο όταν είναι άρρωστα με πυρετό, έχουν ιώσεις ή μεταδοτικές ασθένειες. Η Νηπιαγωγός πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα υγείας του νηπίου.
Ο έλεγχος στο κεφαλάκι των νηπίων για ψείρες, πρέπει να είναι συχνός. Αν βρεθούν ψείρες να ενημερώνεται αμέσως η νηπιαγωγός και να εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή. Το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο όταν έχει απαλλαγεί από τα παράσιτα.
Προτείνεται επίσης τα νήπια να φορούν άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια χωρίς κορδόνια για αποφυγή ατυχημάτων στο σχολικό χώρο.
Χρήσιμο είναι να υπάρχει μια αλλαξιά με ρούχα μέσα σε μια σακούλα στην τσάντα τους.
Αν οι γονείς θέλουν να προσφέρουν κέρασμα στην ονομαστική γιορτή ή στα γενέθλια των παιδιών τους, αυτά πρέπει να είναι τυλιγμένα σε ατομική συσκευασία και θα καταναλώνονται στο σπίτι.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Η νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία του γεύματος αποκτώντας δεξιότητες αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης.
Τα νήπια να έχουν πάντα στην τσαντούλα τους το παγουρίνο τους ή μπουκαλάκι, μια μικρή πετσετούλα,  το κουτάλι τους, μωρομάντηλα και χαρτομάντηλα.
Το μεσημεριανό φαγητό να μπαίνει μέσα σε μεταλλικό μπολ με μεταλλικό καπάκι  για κανονικό φούρνο κουζίνας και αναγράφεται το όνομα του παιδιού στο μπολ και στο καπάκι.
Για την ώρα της χαλάρωσης τα παιδιά θα έχουν ένα σάκο με σεντονάκι, μαξιλάρι, κουβερτάκι, σε μέγεθος κούνιας.

 Η συνεργασία νηπιαγωγείου και γονέων είναι αναγκαία γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις εμπειρίες του παιδιού και να κτίζουμε τη νέα γνώση πάνω σ’ αυτές. Στα πλαίσια λοιπόν της συνεργασίας γονέων και νηπιαγωγών θα γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όποτε κρίνεται απαραίτητο ενημερώσεις με θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών.Γονείς και νηπιαγωγοί έχουμε κοινό στόχο την πρόοδο και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και πρέπει να συμπορευόμαστε  για το καλό των παιδιών.

Ευχόμαστε μια δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά με υγεία και χαμόγελα!!

Οι νηπιαγωγοί