Μύρισε Πάσχα… μύρισε Ελλαδα!!!

 

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά!

Η πασχαλινή ιστορία

Μ. Δευτέρα

«Ο Χριστός κάποτε ήρθε στη πόλη Ιερουσαλήμ. Η πόλη γιόρταζε και ο Χριστός  πήγαινε εκεί για να προσκυνήσει. Έφτασε μαζί με τους μαθητές του επάνω σε ένα γαϊδουράκι. Πολλοί άνθρωποι τον περίμεναν κρατώντας στα χέρια τους κλαδιά από βάγια. Ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος  που έβλεπε από κοντά τον Χριστό.

 

 

 

Ο Χριστός μαζί με τους 12 μαθητές του αποφάσισαν να φάνε το βράδυ σ’ ένα φτωχικό σπίτι. Εκεί τους μοίρασε ψωμί και κρασί και τους είπε ότι αυτό είναι το σώμα του και το αίμα του. Μετά τους κοίταξε και τους είπε: «Κάποιος από εσάς απόψε θα με προδώσει». Οι μαθητές του φοβήθηκαν και στενοχωρήθηκαν πολύ.

 

 

 

Μετά το δείπνο πήγαν στο κήπο της Γεσθημανής για να προσευχηθούν. Οι μαθητές δεν άντεξαν και κοιμήθηκαν. Σε λίγο έφτασαν στρατιώτες μαζί με κάποιους  Ιουδαίους που μισούσαν το Χριστό. Μαζί τους ήταν και ο Ιούδας , ένας από τους μαθητές του Χριστού. Ο Ιούδας τον πλησίασε και τον φίλησε. Ο Χριστός τότε του είπε: «με ένα φιλί προδίδεις τον δάσκαλό σου;»

 

 

 

 

 

Οι στρατιώτες  έπιασαν  τον Χριστό και τον βασάνισαν πολύ! Tου φόρεσαν έναν κόκκινο μανδύα ενώ στο κεφάλι του έβαλαν ένα στέμμα από αγκάθια και τον κορόιδευαν.

 

 

 

 

 

 

Αφού τον βασάνισαν πολλή ώρα αποφάσισαν να τον σταυρώσουν. Του έδωσαν ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό για να τον κουβαλήσει μέχρι το μέρος που θα τον σταύρωναν! Έδεσαν τα χέρια του και τα πόδια του σφιχτά πάνω στο σταυρό και τον αφησαν εκεί. Μετά από λίγη ώρα δεν άντεξε το πόνο και πέθανε.

 

 

 

 

 

 

Οι συγγενείς του πήραν το σώμα του και το έβαλαν σε μια πέτρινη σπηλιά ενώ οι Ιουδαίοι έκλεισαν τη σπηλιά με μια πελώρια πέτρα για να μη κλέψει κανείς το σώμα του.

 

 

 

 

 

 

Μετά από τρεις ημέρες, όταν πήγαν οι γυναίκες να ρίξουν άρωμα στο σώμα του Χριστού, είδαν ότι η σπηλιά ήταν άδεια. Ένας άγγελος που καθόταν εκεί τους είπε ότι ο Χριστός έχει ζωντανέψει, έχει αναστηθεί και πως ο Θεός τον πήρε κοντά του για να δείξει σε όλους πως ήταν γιος του!!»

 

 

 

 

 

Σας άρεσε η Ιστορία του Πάσχα; Πώς αισθανθήκατε ακούγοντάς την; Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση;

 

Ώρα για δράση…..

 Πασχαλινό βιβλίο:

Πάμε να φτιάξουμε το δικό μας  πασχαλινό βιβλίο; Βάλε το παρακάτω πασχαλινό τραγουδάκι και ξεκινάμε!!!

 

Είναι πολύ εύκολο και τα υλικά που θα χρειαστούμε ελάχιστα!!!

Θα χρειαστούμε για το βιβλίο:

  • 2 χαρτιά Α4
  • Μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα
  • Κορδελίτσα ή διπλόκαρφο

Κόβουμε το κάθε Α4 σε 4 μικρότερα κομμάτια. Προαιρετικά τα χαρτάκια μπορούν να κοπούν σε σχήμα πασχαλινού αυγού. Αφού προκύψουν συνολικά 8 χαρτάκια- αυγουλάκια, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν με το ψαλιδάκι τους να κόψουν τις παρακάτω εικονίτσες οι οποίες αναφέρονται στα Πάθη του Χριστού.

 

 

 

 

 

 

 

Κολλάμε την κάθε εικόνα σε ένα χαρτάκι. Στη συνέχεια τη ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο ή ξυλομπογιά. Θυμόμαστε τη σειρά με την οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα;;;; Βάζουμε τις εικονίτσες στη σωστή σειρά, ανοίγουμε μία τρυπούλα στο πάνω μέρος, περνάμε κορδελίτσα ή διπλόκαρφο και το βιβλίο μας είναι έτοιμο για διάβασμα!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πασχαλινά κουλούρια

Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή και θα τιμήσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα του έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες!!! Τα έθιμα πολλά,  για σήμερα όμως το πρόγραμμα έχει…… Πασχαλινά Κουλουράκια!!!!!!

Ήρθε η ώρα για να πλάσω

τα κουλουράκια της Λαμπρής

μπαστουνάκια και πλεξούδες

κι άλλα σχήματα φανταστικά

όλα να ψηθούν στο φούρνο

ροδοκόκκινα και μοσχομυριστά!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λαγός με ποτήρι μιας χρήσης

 

 

 

 

 

 

 

 Φτιάχνουμε λαμπάδες!!!!

Ενα από τα έθιμα του Πάσχα είναι και η λαμπάδα της Ανάστασης !!!!Έτσι αυτή την εβδομάδα κάθε χρόνο οι νονοί πηγαίνουν στα βαφτιστήρια τους την λαμπάδα για να τις ανάψουν  το βράδυ της Ανάστασης!!! Αυτή η χρονιά βέβαια είναι ξεχωριστή. Ίσως οι νονοί να μην καταφέρουν να έρθουν στα βαφτιστήρια τους αφού μένουμε όλοι στο σπίτι ….γι αυτό πάμε να φτιάξουμε μόνοι μας την δική μας λαμπάδα!

Εδώ χρειαζόμαστε μεγααααααααλη φαντασία!!

Μία ωραία ιδέα είναι να πάρεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και να βάλεις διάφορα χρώματα από τέμπερες. Στην συνέχεια πάρε το κερί σου και κύλησε το με προσοχή επάνω στο χαρτί. Άφησέ την στην άκρη να στεγνώσει και άρχιζε να φτιάχνεις κάτι για να την διακοσμήσεις, όπως ένα καραβάκι, ένα αυτοκίνητο, μια πριγκίπισσα, ένα λουλούδι ή ότι άλλο θέλεις εσύ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πασχαλίτσα που πετά … πετά…. και σε ένα φύλλο σταμματά!!!

 

Την λέμε πασχαλίτσα, ή αλλιώς λαμπρίτσα, γιατί κάνει την πρώτη της εμφάνιση τον Απρίλιο, περίπου την εποχή του Πάσχα δηλαδή! Έχει ωραίο κόκκινο χρώμα και μαύρες βούλες. Να σου πω ένα μυστικό; Αν δεις ή ακόμα καλύτερα αν έρθει και καθίσει στο χεράκι σου μια πασχαλίτσα τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις τύχη!!

 

 

 

Ώρα να εξασκήσουμε τα μαθηματικά μας!

Φτιάξε μια ωραία πασχαλίτσα όπως στην φωτογραφία. Θα χρειαστείς κόκκινο και μαύρο χαρτόνι, κόλλα και φυσικά ψαλίδι. Μη κολλήσεις όμως τις βούλες της, γιατί θα παίξουμε ένα παιχνίδι. Αν θες μπορείς να κάνεις το ίδιο και ζωγραφίζοντας την παρακάτω πασχαλίτσα.

 

 

Αφού έφτιαξες την πασχαλίτσα σου, πάρε ένα ζάρι και ξεκίνα το παιχνίδι!! Ότι αριθμό τυχαίνεις κάθε φορά, τόσες μαύρες βούλες θα βάζεις στην πασχαλίτσα σου. Τέλειο!! Μπορείς να παίξεις αυτό το παιχνίδι και με την μαμά ή τον μπαμπά και διασκεδάσετε παρέα!!

 

 

 

 

 

 

Μπορείς ακόμη αν θέλεις να παίξεις με την «κυρία Συμμετρία» και να φτιάξεις την άλλη μισή πασχαλίτσα και να την ζωγραφίσεις!!

 

 

 

 

Ας φτιάξουμε ένα τεράστιο Αυγό!!!

 

Θα χρειαστούμε ένα τεράστιο σκοινί για να σχηματίσουμε το αυγό στο πάτωμα και μέσα μπορούμε να βάλουμε ότι μοτίβο  θέλουμε με τουβλάκια, μανταλάκια, μαρκαδόρους, μικρότερα σκοινιά και ότι άλλο φανταστείτε!!!! Περιμένουμε τις ιδέες σας!!!!

 

 

 

 

 

 

Μ. Τετάρτη 

Ταξίδι στη Τέχνη με τον Ελ Γκρέκο…..

Η Μ. Τετάρτη είναι η ημέρα που μας θυμίζει την τραγική προδοσία του Χριστού από τον μαθητή του τον Ιούδα. Δύσκολες στιγμές που ζωγράφισε όσο κάνεις ένας Έλληνας ζωγράφος  ο  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός επίσης με το ιταλικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ΈλληναςΟ Θεοτοκόπουλος ήταν Έλληνας και συγκεκριμένα Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα χέρια με τα μακριά δάχτυλα, τα φωτεινά πρόσωπα με την ουράνια λάμψη, τα πόδια που σαν να μη πατάνε στη γη, το σκούρο φόντο όπως και οι ψιλόλιγνες φιγούρες είναι χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλους τους πίνακές του.

Τα κόκκινα, τα μπλε, τα πράσινα στους πίνακες, πόσο φωτεινά, πόσο έντονα, πόσο ζωντανά είναι!!!! Τα χρώματά του βγαίνουν από τον πίνακα, μιλούν, φωνάζουν! Οι πίνακές του που μιλουν για τα γεγονότα της Μ. Εδβομάδας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί!!!

 

Οι πίνακές του ξεχωριστοί!!!Εμείς όμως θα σταθούμε στα  μεγάλα και σημαντικά γεγονότα της Χριστιανοσύνης  που αποτυπώνει με τα χρώματα και τα πινέλα του τόσο παραστατικά στον καμβά!!!

                

Τι αναπαριστούν οι πίνακες του;

Ποια χρώματα επικρατούν στα έργα του;

Τι συναίσθημα σας προκαλεί ο κάθε πίνακας ξεχωριστά;

Τι όνομα-τίτλο θα δίνατε σε κάθε πίνακά του;

Ποιον θα επιλέγατε να ζωγραφίσετε και γιατί;

Εμπνευστείτε από τον Ελ Γκέκο και ζωγραφίστε το πίνακα που σας έκανε περισσότερο εντύπωση!!

«Ο Ελ Γκρέκο ζωγράφιζε με την καρδιά του, με το είναι του, δινόταν σε αυτό που δημιουργούσε εκείνη την στιγμή, έκανε μία κατάθεση ψυχής… έδινε κάτι από τον κόσμο του, από την ζωή του».

 

Μετρώντας τα κόκκινα αυγά

Ελάτε να παίξουμε όλοι μαζί με τα κόκκινα αυγά και τους αριθμούς !!!! Εκτυπώνουμε το την εικόνα με τα κόκκινα αυγά και δίνουμε στα παιδιά να το κόψουν περιμετρικά. Τα μπερδεύουμε και ζητάμε από τα παιδιά να τα βάλουν στη σειρά από το 1 έως το 10.

Άλλος τρόπος παιξίματος, για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι να βάλουμε τα αβγά στη σειρά από το 1 έως το 10 και να ζητήσουμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους. Αφαιρούμε ένα αβγό και στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και πρέπει να πουν ποιο αβγό-αριθμός λείπει.

 

 

 

 

 

 

 

Πασχαλινό καλαθάκι από χάρτινο πιάτο:

Για τα πασχαλινά μας καλαθάκια θα χρειαστούμε:

  • 2 χάρτινα πιατάκια
  • Μαρκαδόρους ή κηρομπογιές ή νερομπογιές
  • Κόλλα ή συρραπτικό

Ζωγραφίζουμε με το υλικό της επιλογής μας, όοοοο,τι σχέδιο θέλουμε στην έξω μεριά του χάρτινου πιάτου.

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια σχεδιάζουμε έναν σταυρό στη μέσα μεριά του πιάτου. Αν το πιάτο έχει διάμετρο 23 εκατοστά, με το ψαλίδι θα κόψουμε σε κάθε ακτίνα του σταυρού περίπου 7.5 εκατοστά.

 

 

 

 

 

 

Διπλώνουμε το πιάτο και πιάνουμε με συρραπτικό.

 

 

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε, αν θέλουμε,  ένα δεύτερο χάρτινο πιάτο για να δημιουργήσουμε μια λαβή και το καλαθάκι μας είναι έτοιμο να γεμίσει τις νόστιμες πασχαλινές λιχουδιές!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Μ.Πέμπτη 

Τα κόκκινα  αυγά της Ανάστασης

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου….»

Μ.Πέμπτη σήμερα,  ημέρα της Σταύρωσης. Οι καμπάνες χτυπούν αργά και λυπημένα. Στην εκκλησία ψάλλονται τα 12 Ευαγγέλια και αναπαριστάνεται η Σταύρωση με το σώμα του Χριστού να βρίσκεται πάνω στο ξύλινο σταυρό.

Το έθιμο για σήμερα απαιτεί από τις νοικοκυρές όλης της χώρας, βαμμένα κόκκινα αυγά!!!

 

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα,

στη κουζίνα έχω πολλή δουλειά.

Πήρα κόκκινη μπογιά και ξίδι, για να βάψω τα αυγά.

Στο καλάθι θα τα βάλω πολύ προσεχτικά

και το τσούγκρισμα θα δείξει

ποιο θα ΄ναι πιο δυνατό!!!

 

 

Και γιατί κόκκινα παρακαλώ;;;;;

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το κόκκινο χρώμα των αυγών.

Άλλοι πιστεύουν ότι βάφονται κόκκινα όπως κόκκινο ήταν και το αίμα του Χριστούλη που χύθηκε πάνω στο Σταυρό!

Άλλοι υποστηρίζουν πως το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης και της χαράς. Αφού λοιπόν εκείνες τις μέρες περιμένουμε με χαρά την Ανάσταση του Χριστού, βάφουμε κόκκινα τα αυγά.

Η παράδοση λέει πως όταν έγινε η Ανάσταση, δε το πίστεψε κανένας. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά είπε: «Αν γίνουν κόκκινα τα αυγά που κρατώ, τότε θα έχει αναστηθεί ο Χριστός» και αυτά έγιναν κόκκινα!!

Αίνιγμα 

Να και ένα αίνιγμα μάθε το και πες το στους άλλους

Τα κόκκινα όλα φορούν

μα τα άλλα τα χτυπούν

Με τσουγκρίσματα πολλά

όλοι λεν χρόνια πολλά

Τι είναι;;;

Ώρα για δράση

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να μπούμε στη κουζίνα και να βάψουμε αυγουλάκια όπως προστάζει το έθιμο;;;; Προτείνω να δοκιμάσουμε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, πολλές τεχνικές!!! Είστε έτοιμοι;;;;

 

Με απλή κηρομπογιά:

Σχεδιάζουμε στα βρασμένα αυγουλάκια ό,τι επιθυμούμε με την κηρομπογιά και μετά συνεχίζουμε με την κόκκινη βαφή. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα κρύο νερό και την κόκκινη μπογιά μας.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα περνάμε με βαμβάκι και λάδι και τότε διαπιστώνουμε πως το χρώμα θα βάψει τα αυγά και θα αφήσει άχρωμα τα σημεία όπου είναι η κηρομπογιά!

 

 

 

Αυγά με φύλλα ή λουλούδια

Βράζουμε τα αυγουλάκια  και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά με προσοχή ακουμπάμε πάνω τους ένα φύλλο, ένα λουλούδι. Τυλίγουμε το κάθε αυγό με καλσόν και σφίγγουμε καλά ώστε να κολλήσει καλά πάνω στο αυγό το φύλλο, το λουλούδι και τα βουτάμε στη βαφή. Το φυλλαράκι θα αποτυπωθεί στο αυγό και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

 

 

 

 

 

 

 

Αυγά με τέμπερες:

Στρώνουμε ένα χαρτί μέσα σ’ ένα ταψάκι και ρίχνουμε διάφορα χρώματα από τέμπερες. Τοποθετούμε στο ταψάκι ένα αυγό και το αφήνουμε το να κυλήσει στις μπογιές. Όταν στεγνώσει είναι έτοιμο!!!

 

 

 

 

 

 

Αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής και αφρό ξυρίσματος:

Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε αφρό ξυρίσματος στον οποίο και έχουμε ρίξει μερικές σταγόνες από χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε τα αυγά για 10 λεπτά από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε προκειμένου να βαφτούν και από την άλλη πλευρά, ακόμη 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

 

 

 

 

 

Όποια τεχνική και αν διαλέξετε είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!!! Μένει τώρα να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τσούγκρισμα των αυγών την ημέρα του Πάσχα!!!! Μέχρι τότε ας απολαύσουμε την ιστορία του Αναστάση ενός κόκκινου πασχαλινού αυγού.

 

 

Και αν θέλετε να φτιάξετε μια καινούργια και χειροποίητη αυγοθήκη προκειμένου να φυλάξετε τα αυγουλάκια σας μέχρι τη Κυριακή του Πάσχα, σας έχουμε μια εύκολη και τέλεια ιδέα. Τα υλικά που θα χρειαστούμε ελάχιστα:

  • Χάρτινη αυγοθήκη
  • Χρώματα
  • Φαντασία

 

Παίρνουμε μια χάρτινη αυγοθήκη, κόβουμε το μεσαίο τμήμα όπως δείχνει η εικόνα και στη συνέχεια χρωματίζουμε την αυγοθήκη με τέμπερες ή μαρκαδόρους. Προαιρετικά για να είναι πιο σταθερή, κολλάμε την αυγοθήκη μέσα στο καπάκι που έχει περισσέψει.

Στη συνέχεια τη στολίζουμε με ό,τι υλικά έχουμε στο σπίτι. Μερικές ενδεικτικές ιδέες είναι οι παρακάτω. Περιμένουμε να δούμε και τις δικές σας!!!!

 

Και αφού δημιουργήσαμε για ακόμη μια φορά, έφτασε η ώρα για…… Πασχαλινο- παιχνιδο -δραστηριότητες!!!!!!!

 

Σπασμένα αυγά…

 

Εκτυπώνουμε τα παρακάτω αυγά, τα κόβουμε στη μέση με το ψαλιδάκι μας (δυστυχώς έσπασαν!!!!!) και το παιχνίδι ξεκινά!!! Με το 3, 2, 1 ποιος θα καταφέρει να φτιάξει τα περισσότερα γερά αυγουλάκια;;; Ο μπαμπάς; Η μαμά; Ή εσύ;;;

 

 

 

 

 

Εάν στο σπίτι δεν έχουμε εκτυπωτή, δεν πειράζει!!! Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χάρτινα αυγουλάκια, να τα χρωματίσουμε, να τα κόψουμε στη μέση και να απολαύσουμε το παιχνίδι!!!

 

Μέμο αυγών

Οι κάρτες των αυγών του προηγούμενου παιχνιδιού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και αλλιώς. Πώς;;; Πάμε να δούμε…

Αυτή τη φορά εκτυπώνουμε 2 φορές το παραπάνω Α4 χωρίς να κόψουμε στη μέση τα αυγουλάκια. Τώρα έχουμε ζευγαράκια ίδιων αυγών!!! Απλώνουμε τα αυγουλάκια στο τραπέζι (καλό θα ήταν να μη βάλουμε τα ζευγαράκια δίπλα δίπλα)  παρατηρούμε τις θέσεις τους πολύ πολύ καλά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα. Το παιχνίδι ξεκινά!!! Ποιος θυμάται τις θέσεις τους;; Ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα ζευγάρια αυγών και θα κερδίσει;;;;;

 

Το αυγό που καίει!!!!

Καθόμαστε σε κύκλο όλη η οικογένεια, κάποιος από εμάς κρατά ένα αυγουλάκι (χάρτινο ή πλαστικό),  βάζουμε μουσική

 

 

και το αυγό περνά από χέρι σε χέρι, όσο παίζει η μουσική. Με το σταμάτημά της, όποιος έχει το αυγό πρέπει να πει μια λέξη που θυμίζει Πάσχα για να σωθεί και να μείνει στο παιχνίδι!!! Ποιος θα τα καταφέρει;;; Ποιος θα βρει τις περισσότερες πασχαλινές λεξούλες και θα είναι ο νικητής;;;

 

Διάλεξε το αυγό και κάνε….. ό,τι πω!!!!

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστούμε χάρτινα αυγουλάκια, στα οποία η μαμά ή ο μπαμπάς από πίσω θα έχουν γράψει ένα παράγγελμα, μία εντολή. Για παράδειγμα: «Περπάτησε στις μύτες των ποδιών σου», «Τραγούδησε ένα τραγούδι», «Πες μου μια λέξη από Π» κλπ. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα αυγά μας μέσα σε ένα καλάθι ή κουτί. Καθένας διαλέγει με τη σειρά ένα αυγό και διαβάζουμε το παράγγελμα, εντολή. Εάν το κάνει, κρατάει το αυγό εάν όχι το τοποθετεί πίσω στο καλάθι. Ποιος κατάφερε να μαζέψει τα περισσότερα αυγά;;; Μετράμε και αυτός που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα περισσότερα είναι ο νικητής!!!!!!

Αυγά χελονωνιντζάκια

Αν έχουμε εκτός από κόκκινη και λίγη πράσινη βαφή αυγών μπορούμε να βάψουμε πράσινα λίγα αυγουλάκια και βάζοντας τους μάτια εύκολα να τα κάνουμε χελωνονιντζάκια!!!

Το παιχνίδι ξεκινά!!!!

 

 

 

 

Aυγά με κολλάζ, αυγά με τύπωμα!!!!

 

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε πασχαλινά αυγά με πολλούς διασκεδαστικους τρόπους!!!

Με μικρά κομματάκια από χρωματιστό χαρτί ή με τέμπερα και αντί για πινέλο έναν φελό από μπουκάλι που δεν χρειαζόμαστε μας όπως δείχνουν οι φωτογραφίες

 

Τέχνη….Πίνακας ζωγραφικής με αυγά!!!

Για το τέλος, σας αφήνω ένα παιχνίδι πολύ διασκεδαστικό, το οποίο μπορείτε να παίξετε στο μπαλκόνι ή το κήπο.

Θα χρειαστούμε τέμπερες και τα τσόφλια των αυγών που χρησιμοποίησε η μανούλα στα κουλούρια ή τα τσουρέκια που έφτιαξε. Αρκεί να τα έχει σπάσει με προσοχή!!

Παίρνουμε λοιπόν τα τσόφλια, τα πλένουμε προσεχτικά και τα γεμίζουμε χρώμα.

 

Στη συνέχεια κολλάμε με κόλλα, χαρτοπετσέτα ή γκοφρέ χαρτί στο άνοιγμα του αυγού, προκειμένου να μη χυθεί το χρώμα όταν θα το πάρουμε στα χεράκια μας.

Βγαίνουμε στο κήπο ή το μπαλκόνι, τοποθετούμε ένα καμβά ή χαρτόκουτο και η δημιουργική, απολαυστική ζωγραφική – παιχνίδι, ξεκινά!!!

Το έργο τέχνης που δημιουργήθηκε είναι σίγουρα απόλυτα εντυπωσιακό!!!!

 

 

 

Μ. Παρασκευή 

Ο επιτάφιος

«Μ. Παρασκευή, θλίψη πολλή….»

 Η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα λύπης γι’ αυτό και οι καμπάνες χτυπούν λυπητερά από τις 12 το πρωί και μετά. Συγκεκριμένα, στην εκκλησία ο παππούλης κατεβάζει το σώμα του Χριστού από τον ξύλινο σταυρό, το τυλίγει σε ένα άσπρο καθαρό σεντόνι και το τοποθετεί στον επιτάφιο.

Ο επιτάφιος είναι ένα ξύλινο κουβούκλιο που αναπαριστά το τάφο του Χριστούλη.  Ο επιτάφιος μάλιστα είναι στολισμένος με πολλά πολλά λουλούδια που έχουν πάει οι νοικοκυρές από το κήπο τους, τη προηγούμενη ημέρα.

Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής γίνεται η περιφορά του επιταφίου. Γενναία παλικάρια τον σηκώνουν στους ώμους τους, τον βγάζουν από την εκκλησία και τον περνάνε από όλα τα σπίτια!!

 

 

 

Είπαμε πιο πριν, πως ο επιτάφιος στολίζεται με πολλά λουλούδια. Πάμε να γνωρίσουμε τα λουλούδια του Πάσχα; Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

 

Πασχαλιά….το λουλούδι του Πάσχα

Η Πασχαλιά, είναι το πρώτο και είναι ευλογημένο δέντρο από την Παναγία! Πάμε να δούμε γιατί;

«Όταν σταύρωσαν τον Χριστούλη, η μαμά του η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη και ταλαιπωρημένη από τον πόνο και το κλάμα. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα αλλά όχι άνθη. Δεν άνθιζε ποτέ!!! Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν , ευλόγησε το δέντρο λέγοντας : «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο».

Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά, ανθίζει το Πάσχα και μοσχοβολά όλη η πλάση!»

 

Μήπως κάποιος εσάς έχει στο κήπο του Πασχαλιά; Αν ναι, ας πάει να μυρίσει τα λουλουδάκια της. Μμμμμ….Μοσχομυρίζουν!!!!! Δεν έχω δίκιο;

Και για αυτούς που δεν έχουν, δε πειράζει!!! Ευκαιρία να φτιάξουμε παρέα.

 

Για τη πασχαλιά μας θα χρειαστούμε:

  • Χαρτί ή χαρτονάκι
  • Τέμπερα πράσινη και μωβ
  • Κόλλα

 

Ελάτε να φτιάξουμε με το δαχτυλάκι μας ή ένα πινέλο τα πράσινα κλαδιά της πασχαλιάς. Έπειτα με ένα φελλό ή με μπαγιονέτες και την τεχνική του τυπώματος μπορείτε να φτιάξετε τα άνθη  Είναι πολύ απλό και όμορφο. Η πασχαλιά μας είναι έτοιμη!!!

 

Παπαρούνα

Εκτός από την πασχαλιά και η παπαρούνα θεωρείται λουλούδι του Πάσχα και συγκεκριμένα  «Λουλούδι της ελπίδας». Πάμε να δούμε τη δική της ιστορία!

«Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, ένα καφετί πουλάκι μ’ άσπρο λαιμό πέταξε πάνω από το άγιο κεφάλι του Χριστού, που το έσφιγγε ένα αγκάθινο στεφάνι, ενώ ένα μικρό άσπρο λουλούδι είχε ανθίσει στη βάση του Σταυρού.

Αυτό που περνούσε ο Χριστούλης στενοχωρούσε πολύ το πουλί και το λουλούδι.

Το πουλάκι θέλοντας να απαλύνει τον πόνο του Χριστού, τράβηξε   ένα αγκάθι από το κεφαλάκι Του. Σταλαγματιές από το αίμα Του έπεσαν στο λαιμό του πουλιού κι άλλες κύλησαν πάνω στο λουλούδι, που άνοιξε τα πέταλά του όσο πιο πολύ γινόταν για να τις δεχτεί.

Μονομιάς ο λαιμός του πουλιού και τα πέταλα του λουλουδιού βάφτηκαν κόκκινα.

Έτσι, το αίμα του Χριστού χάρισε στον κοκκινολαίμη και στην παπαρούνα κόκκινο χρώμα».

Ακούγοντας το παρακάτω τραγουδάκι,

 

 

να πούμε πως οι παπαρούνες είναι λουλουδάκια του αγρού. Τις βλέπουμε να φυτρώνουν σε χωράφια, πάρκα, άκρες δρόμων. Λίγο χώμα να βρουν και…τσουπ!! Φυτρώνουν!! Είναι όμως και ευαίσθητες!!! Αν τις κόψουμε μαραίνονται αμέσως τα πέταλά τους!!!! Ευαίσθητες και τρυφερές όπως τρυφερή ήταν και η καρδούλα του Χριστούλη που σταυρώθηκε και θυσιάστηκε δείχνοντας με αυτό το τρόπο την αγάπη Του σε όλους μας!!

 

Παπαρούνα….το λουλούδι της ελπίδας

Θυμάστε ποιος ήταν ο ζωγράφος που του άρεσε να ζωγραφίζει παπαρούνες; Πολύ σωστά!!! Ο Μονέ!!! Πάμε να γίνουμε μικροί Μονέ και να φτιάξουμε παπαρούνες; Ποια τεχνική θα επιλέξετε;;;

Παπαρούνες με φίλτρο καφέ και νερομπογιές

    

 

 

 

 

 

 

Παπαρούνα με τύπωμα παλάμης

   

 

 

 

 

 

 

   Παπαρούνες με τα δαχτυλάκια μας

 

 

 

 

 

 

 

Περιμένοντας το Μ. Σάββατο…

Ξημερώνοντας Μ. Σάββατο, πλησιάζουμε σιγά σιγά στην Ανάσταση του Χριστού. Συγκεκριμένα το βράδυ του Μ. Σαββάτου, 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας, ο ιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας το Άγιο Φως με το οποίο και ανάβουμε τις λαμπάδες μας. Στην συνέχεια ιερείς και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη».

Οι  καμπάνες χτυπούν χαρούμενα, πέφτουν πυροτεχνήματα και όλοι ανταλλάσσουμε ευχές!! Ο Χριστός αναστήθηκε και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι!!! Την Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζουμε το ίδιο βράδυ αλλά και τη Κυριακή του Πάσχα, την επόμενη δηλαδή ημέρα. Η οικογένεια μαζεύεται, τρώμε αρνάκι, πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά, χορεύουμε και διασκεδάζουμε.

 

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!