Η Γη μας και οι άλλοι πλανήτες

Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε παρέα ένα υπέροχο μαγευτικό ταξίδι γνώσης στο διάστημα και τους πλανήτες. Είστε έτοιμοι;;;; Το ταξίδι ξεκινά!!!!!

Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας;

Πόσο μικρός μπορεί να φαίνεται στις εικόνες των βιβλίων;

Πως είναι πραγματικά η Γη;

Τι σχήμα νομίζεις ότι έχει;

Πως θα ήταν άραγε αν μπορούσαμε να σταθούμε στο φεγγάρι και να τη κοιτάξουμε;

Τι είναι η Υδρόγειος σφαίρα;

Υπάρχουν άλλοι πλανήτες, εκτός από τη Γη;

Ο Ήλιος πόσο σημαντικός είναι για τη ζωή μας;

«Πλανήτης Γη….. Το σπίτι μας!!»


 Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω εικόνα; Μήπως είναι ένας χάρτης στρογγυλός; Μήπως είναι η Γη μας; Σωστά!!! Είναι η Γη μας!!

Πριν την γνωρίσουμε αναλυτικά, θέλετε πρώτα να δούμε από που έχει πάρει το όνομά της;;;

 

 

 

 

Μυθολογία….

«Τα πολύ παλιά τα χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι πρώτη θεά απ’ όλους ήταν η θεά Γαία δηλαδή η θεά Γη, η μητέρα όλων των πλασμάτων που υπήρχαν στον κόσμο. Στην αρχή του κόσμου, η Γη μαζί με το γιο της τον Ουρανό περιπλανιόταν στο Χάος, στο σκοτάδι. Εκείνος για την ευχαριστήσει της έριξε πλούσια και γόνιμη βροχή σε κάθε σχισμή, λακκούβα και κοιλότητα που υπήρχε επάνω της. Οι ποταμοί και τα ρυάκια κύλησαν, λίμνες και οι θάλασσες γέμισαν με νερό. Η Μητέρα Γη ήταν έτοιμη πια να γεννήσει κι άλλα παιδιά. Παιδιά της Μητέρας Γης ήταν καθετί που υπήρχε στον κόσμο. Έκανε τα λουλούδια και τα δέντρατα πουλιάτα ζώατα ψάρια γι’ αυτό και αγαπήθηκε ως μητέρα όλων των ζωντανών πλασμάτων αλλά και του Ουρανού».

 

Γνωρίζατε πως η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει ζωή από τα βάθη της θάλασσας μέχρι την πιο ψηλή βουνοκορφή;;;

 

Πάμε όμως τώρα να μάθουμε και άλλες πληροφορίες για το πλανήτη μας!

 

Πώς είναι η Γη και τι υπάρχει σ’ αυτήν;

Είναι στρογγυλή – σφαιρική, έχει πράσινο και μπλε χρώμα (το μπλε το οποίο είναι και περισσότερο συμβολίζει τη θάλασσα και το πράσινο τη στεριά) και σ’ αυτήν υπάρχουν, άνθρωποι, ζωάκια, ψαράκια, πουλιά, δέντρα, φυτά, σπίτια, σχολεία, παιδικές χαρές, αυτοκίνητα..

 

Με τι σας μοιάζει;

Με μπάλα, με μπαλόνι, με σφαίρα, με πορτοκάλι…

Κινείται η γη;

Και βέβαια κινείται!!!! Δεν κινείται ο ήλιος στον ουρανό αλλά κινείται η γη γύρω από τον ήλιο!!!!Για να κάνει έναν ολόκληρο κύκλο η γη γύρω από τον ήλιο χρειάζεται 365 μέρες δηλαδή έναν χρόνο…Πολύ ε;;;; Κινείται όμως μόνο γύρω από τον λαμπερό ήλιο;;; Όοοοχι!!! Η γη μας είναι λίγο…. Ζωηρούλα!!! Καθώς κινείται γύρω από τον ήλιο ταυτόχρονα περιστρέφεται και γύρω από τον εαυτό της….Η περιστροφή της κρατάει λιγότερο, κρατάει 24 ώρες…Γι’ αυτό και όταν εμείς έχουμε μέρα κάπου αλλού στη γη είναι νύχτα και το αντίθετο.

Πω πω πολλές περιστροφές!!!! Ζαλιστήκαμε…..Η Γη όμως δεν κινείται μόνο γύρω από τον εαυτό της αλλά και γύρω από τον Ήλιο….

 

Είδαμε πως η γη μας έχει πράσινο χρώμα για τη στεριά και μπλε για τη θάλασσα!! Μάλιστα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της γης καλύπτεται από νερό γι’ αυτό και ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης.

Θέλεις να ακούσεις ένα όμορφο τραγουδάκι που γράφτηκε για τη Γη;

Ελένη Τσαλιγοπούλου – Η γη μας

Δίσκος: Κάτω από ένα κουνουπίδι Μουσική: Μάνος Λοΐζος

Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης Copyright: 1995

 

Είν’ η γη μας ένα άστρο

μες στα τόσα χίλια μύρια

κι όπως λέει κι ο μπαμπάς μου

είναι τ’ άστρα εκατομμύρια.

Μοιάζει με τα παραμύθια

η κυρα-αστρονομία,

μα το πιο σπουδαίο απ’ όλα

είναι που ‘ναι η αλήθεια.

 

Ο μπαμπάς μου λέει κι άλλα

θα μας μάθει η δασκάλα,

πως η γη είναι σαν μήλο

και γυρνάει γύρω απ’ τον ήλιο.

Μοιάζει με τα παραμύθια

η κυρα-αστρονομία,

μα το πιο σπουδαίο απ’ όλα

ειναι που ‘ναι η αλήθεια.

 

Οι πληροφορίες για τη γη μας δε σταματούν εδώ!!Θέλω να παρατηρήσετε την παρακάτω εικόνα. Μπορεί κάποιος να μαντέψει τι είναι; Τι δείχνει;

Είναι ένας χάρτης!!! Και δείχνει τη γη μας!!! Μοιάζει με παζλ με μεγάλα κομμάτια!!! Αυτά τα 5 μεγάλα κομμάτια τα λένε Ηπείρους, έχουν διαφορετικά ονόματα και σε αυτές κατοικούν άνθρωποι από διαφορετικές φυλές!! Αν έχεις και συ χάρτη στο σπίτι, πες στη μαμά και στο μπαμπά να σου δείξει τις 5 ηπείρους.

  • Ασία
  • Αμερική (βόρεια και νότια)
  • Αφρική
  • Ευρώπη
  • Ωκεανία

 

 

Το παρακάτω σύμβολο, το οποίο φτιάχνεται από πέντε χρωματιστούς κύκλους, αποτελεί σύμβολο αγώνων στους οποίους διαγωνίζονται αθλητές από όλο το κόσμο κάθε 4 χρόνια. Κάθε κύκλος από αυτούς αντιστοιχεί και σε μια από τις πέντε ηπείρους.

 

 

 

 

Μπλε -> Ευρώπη

Κίτρινο -> Ασία

Μαύρο -> Αφρική

Πράσινο -> Ωκεανία

Κόκκινο -> Αμερική

Η Γη είναι το σπίτι μας……

Η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προστατεύουμε από κάθε είδους μόλυνση. Σκουπίδια, καυσαέρια, απορρίμματα εργοστάσιων είναι αυτά που την πικραίνουν και την λερώνουν. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί της δείτε τι θα μας έλεγε

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της Γης, για να θυμόμαστε πως η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να την προστατεύουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι!!!!

 

Πως μπορώ να ταξιδέψω στο διάστημα;

«Αστροναύτης να γινόμουν να πετάξω στο φεγγάρι

να φορούσα τη στολή μου όλο σκέρτσα όλο χάρη.

Στους πλανήτες θα γυρνούσα, θα πετούσα μες στ’ αστέρια

και θα γνώριζα κει πάνω τα ουράνια τα αιθέρια.

Αστροναύτης ας γινόμουν να ‘χα φίλοι μου δικό μου

ολοκαίνουριο δικό μου το διαστημόπλοιό μου!»

Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το δικό μας πλανήτη, τη γη, μήπως ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε και λίγο πιο μακριά; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες;;;

 

Ωραία ιδέα!!! Αλλά πώς θα ταξιδέψουμε μέχρι εκεί; Καμιά ιδέα;;; Να σας βοηθήσω;;

Φορώντας τη στολή του αστροναύτη και μπαίνοντας μέσα σε ένα διαστημόπλοιο!!! Δε ξέρω εσάς εμένα πάντως πολύ θα μου άρεσε η ιδέα να γίνω αστροναύτης!!!

Ξεκινώντας με ένα τραγουδάκι πάμε να ζήσουμε μια περιπέτεια στο διάστημα

Το ταξίδι ξεκινά!!!!!

Τι νομίζετε;; Είναι εύκολη η ζωή στο διάστημα;; Χμ….  Δεν είναι και πάρα πολύ!! Οι αστροναύτες πηγαίνουν εκεί για δουλειά. Μελετούν τους πλανήτες, κάνουν πειράματα ενώ περνούν πολύ καιρό μακριά από τις οικογένειές τους. Επίσης, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη γη και όλα αυτά καθώς στο διάστημα δεν υπάρχει μία βασική δύναμη, η βαρύτητα.

Αυτή η δύναμη που μας τραβά προς το κέντρο της γης με αποτέλεσμα στη γη να περπατάμε και όχι να πετάμε, απουσιάζει εκεί. Χωρίς βαρύτητα η ζωή είναι αρκετά διαφορετική και δύσκολη αφού όλα πετάνε!!! Παρ’ όλα αυτά οι αστροναύτες έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος στη γη. Πρέπει να παραμένουν καθαροί, να τρώνε και να πίνουν, να παραμένουν γυμνασμένοι και υγιείς. Να δείτε αυτό το βίντεο που δείχνει μια μέρα στο διάστημα

Τα περίεργα του διαστήματος!!!!!!!!!!

 

Διαστημική τροφή:

 

Το φαγητό είναι ειδικά προετοιμασμένο ώστε να αντέχει για μεγάλο διάστημα  και ετοιμάζεται στη γη για τον κάθε αστροναύτη. Τρώνε 3 φορές την ημέρα ενώ δεν πρέπει να κάνουν ψίχουλα γιατί μπορεί να τους μπουν στη μύτη και στα μάτια.

 

 

 

Διαστημική γυμναστική:

Οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται και να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Στο διαστημικό  σταθμό υπάρχει διάδρομος και ποδήλατο γυμναστικής προκειμένου το σώμα να διατηρηθεί δυνατό αφού η έλλειψη βαρύτητας είναι επικίνδυνη για τους μύες και τα οστά.

Διαστημική υγιεινή:

Οι αστροναύτες βουρτσίζουν τα δόντια τους με τον ίδιο τρόπο που τα βουρτσίζουμε και εμείς, αλλά υπάρχει μια διαφορά! Στο διάστημα τα πάντα «πετάνε»!! Ακόμα και το νερό και η οδοντόπαστα. Η οδοντόπαστα καταπίνεται μετά το βούρτσισμα (φαγώσιμη οδοντόπαστα). Πλένουν τα χέρια τους με ένα ειδικό προϊόν καθώς αν χρησιμοποιούσαν νερό αυτό θα επέπλεε τριγύρω,  καθαρίζουν το σώμα τους με ένα ειδικό σφουγγάρι και λούζονται με ειδικά σαμπουάν που δε χρειάζονται ξέβγαλμα.

 

Διαστημικός ύπνος:

Ο αστροναύτης δένεται με ιμάντες, για να αποφύγει να επιπλέει στον χώρο και να χτυπά στα τοιχώματα ενώ κοιμάται μέσα σε ειδικούς υπνόσακους προσαρμοσμένους στον τοίχο. Χρειάζεται ξεκούραση, η δουλειά του είναι πολύ απαιτητική!!!!

Διαστημική στολή

Οι αστροναύτες όμως δε βρίσκονται όλη μέρα μέσα στο διαστημόπλοιο!! Όταν χρειαστεί να βγουν έξω από αυτό για να δουλέψουν, πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε την ειδική διαστημική στολή!!! Αυτή  τους επιτρέπει να αναπνέουν στο διάστημα, όπου δεν έχει οξυγόνο  αλλά και να κινούνται όπως θέλουν.  Τι περιλαμβάνει;;;

 

 

 

 

 

 

 

Διαστημόπλοιο

Για να ταξιδέψει όμως ένας αστροναύτης στο διάστημα, τι μεταφορικό μέσο είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσει;;; ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ!!!! Πολύ σωστά!!!

 

Το να ταξιδεύεις στο διάστημα είναι τρομερή περιπέτεια!!! Πάμε όμως να δούμε πώς γίνεται το ταξίδι αυτό!!!

Ο πύραυλος μεταφέρει το διαστημόπλοιο με τους αστροναύτες στο διάστημα. Για να εκτοξευτεί χρειάζεται δύναμη!! Όταν εκτοξεύεται και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αποκολλούνται διάφορα μέρη του, που δεν τα χρειάζεται πια! Στο διάστημα το διαστημόπλοιο φτάνει μετά από πολύυυυ καιρό!!!!!!