Αποκριές-Καθαρή Δευτέρα -Χαρταετός

 

1.Ταξίδι στα έθιμα της Αποκριάς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

 

 

2.Πώς πήρε το όνομά της η Καθαρά Δευτέρα Στην Ελλάδα την πρώτη μέρα της νηστείας την ονομάζουμε Καθαρά Δευτέρα γιατί εκείνη τη μέρα το σώμα μας καθαρίζει από όλα τα μη νηστίσιμα φαγητά  με σκοπό να είμαστε έτοιμοι για το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού. Μια άλλη εκδοχή είναι πως η ημέρα αυτή ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα γιατί παλιά οι γυναίκες εκείνη την ημέρα καθάριζαν όλα τα σκεύη από το φαγοπότι των Αποκριών.

 

 

Το έθιμο του χαρταετού είναι ένα από τα πιο παλιά καθώς οι πρώτοι χαρταετοί εντοπίζονται σίγουρα πριν τη Γέννηση του Χριστού.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. ενώ η κινέζικη παράδοση τοποθετεί το πέταγμα χαρταετών στο 1000 π.Χ.

Η σημασία του εθίμου Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα και η μέρα που ξεκινάει η πνευματική και σωματική μας κάθαρση. Με αυτήν ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Ο χαρταετός παλαιότερα φτιαχνόταν από απλά υλικά όπως χαρτί, καλάμι, σπάγκο, εφημερίδες αλλά και περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.

Στην   Κεφαλονιά   τον  χαρταετό  τον   λέμε  Φύσουνα!

 

3.Το αγόρι και ο χαρταετός (A Boy & His Kite: An Animated Short | Unreal Engine)

Δείτε το βίντεο,το οποίο  έχει μόνο μουσική και πείτε με δικά σας λόγια την ιστορία:Μια φορά ένα αγόρι  είχε έναν χαρταετό….

4.Ζωγράφισε   το δικό σου χαρταετό !!!!Περιμένουμε τις ζωγραφιές σας !!!