Ας γνωρίσουμε τα έντομα.

1.ΕΝΤΟΜΑ

Έντομο σημαίνει χωρισμένο σε μέρη. Είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 είδη. Αποτελούν επίσης τους μισούς από τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Έντομα μπορούμε να τα βρούμε σε όλα τα περιβάλλοντα ακόμη και μέσα στους ωκεανούς.

Συνήθως τα έντομα γεννούν αβγά και το επόμενο στάδιο είναι να «ρίξουν» το περίβλημά τους. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε ή πετάνε και κάποια από αυτά κολυμπάνε.

Τα έντομα αγαπούν τη μοναξιά, αλλά κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι κοινωνικά και τους αρέσει να ζουν σε μεγάλες, καλά οργανωμένες αποικίες. Κάποια έντομα δείχνουν μητρική στοργή, προστατεύοντας τα αβγά τους και τα μικρά τους. Τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πολλά είδη επικοινωνούν μέσω των ήχων που παράγουν, π.χ χτυπάνε τα φτερά τους μεταξύ τους και παράγουν έτσι ήχο. Άλλα έντομα επικοινωνούν μέσω του φωτός.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν τα έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς , τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ότι τσιμπάνε. Υπάρχουν όμως και έντομα που θεωρούνται οικολογικά χρήσιμα και μάλιστα κάποια προσφέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη. Οι μεταξοσκώληκες και οι μέλισσες  δίνουν εδώ και χρόνια στον άνθρωπο μετάξι και μέλι αντίστοιχα και οι άνθρωποι τα έχουν σαν «κατοικίδια».

 

Δες  το παρακάτω βίντεο για τα έντομα:

https://safeyoutube.net/w/FaY9

2.ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

https://www.storyjumper.com/book/read/83062335/5eb4f2d6e0317?fbclid

 

3.ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

https://wordwall.net/play/2068/299/234?fbclid

4.Παρατήρησε στα λουλούδια,στον κήπο,στην εξοχή τα έντομα που  βλέπεις;

5.Σκέψου ένα ωφέλιμο έντομο και ένα ενοχλητικό έντομο!

6.Ζωγράφισε το αγαπημένο σου έντομο και γράψε το όνομά του.

7. Ξέρεις πώς λέγεται ο επιστήμονας ,που μελετά τα έντομα;   (  Εντομολόγος)

 

Εντομολογία

Με τον όρο εντομολογία εννοείται η ιδιαίτερη επιστήμη που μελετά τα έντομα. Ουσιαστικά είναι κλάδος της ζωολογίας και μελετάται όχι μόνο από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από ερασιτέχνες, που παρατηρούν την ποικιλία των ειδών, την ιδιορρυθμία των συνηθειών τους και τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, σε σχέση με το περιβάλλον.

Πρώτος μελετητής της εντομολογίας φέρεται ο Αριστοτέλης, στον οποίο αποδίδεται και ο όρος έντομα.Από το 19ο αιώνα και μετά η εντομολογία εξελίσσεται σε συνάρτηση με το έργο του Δαρβίνου, καθώς η μελέτη των εντόμων παρείχε πληροφορίες για την εξέλιξη των ειδών γενικότερα.