ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Όμως για να δούμε τί είναι το μουσείο;

Μουσείο ονομάζουμε τους χώρους όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, υλικά κατάλοιπα, μάρτυρες της ιστορίας του ανθρώπου αλλά και του φυσικού κόσμου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μουσείων και χαρακτηρίζονται, τις περισσότερες φορές, ανάλογα με το είδος των αντικειμένων που συλλέγουν και εκθέτουν. Έτσι, έχουμε στην Ελλάδα μουσεία αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά, τεχνολογίας, τέχνης, φυσικής ιστορίας, κέρινων ομοιωμάτων, πολεμικά κλπ.

Κάθε επίσκεψη σ’ένα μουσείο και μια καινούργια εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία. Η κάθε επαφή με ένα μουσείο ανοίγει μια πόρτα στον ανθρώπινο πολιτισμό και προσφέρει στον καθένα μια γνώση χρήσιμη και πολύτιμη για την πορεία του και το σκοπό του στην ζωή.

Κάθε μουσείο, έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη του, από όποια πλευρά και αν έχει προσεγγίσει τη μουσειακή του έκθεση, είτε εκθέτοντας αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, είτε φυσικά αντικείμενα καθημερινής ζωής, είτε ανακαλύψεις και μηχανισμούς οι οποίοι έχουν πλέον εξελιχτεί και έχουν μόνο ιστορική σημασία, είτε πολιτισμικά εκθέματα, τοπογραφικά και εθνικά, είτε ακόμα και ομοιώματα, αναπαραστάσεις, νομισματικά και πολεμικά εκθέματα και όποια άλλη έκφανσης της ανθρώπινης φύσης. Κάθε έκθεση, έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη της, και ο κάθε επισκέπτης κάτι να αποκομίσει από κάθε έκθεση. Μια διαδικασία αμφίδρομη γιατί ο καθένας φεύγει από ένα μουσείο πλουσιότερος σε εικόνες και γνώσεις, τις οποίες εν συνεχεία φιλτράρει και εμπεδώνει σύμφωνα με τα προσωπικά του πιστεύω και βιώματα.

Στην περιοχή μας βρίσκονται:

1)Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας ,το οποίο στεγάζει νομισματικές συλλογές και αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Φωκίδας και της Ελλάδας γενικότερα.

2) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου των Δελφών και κυρίως αναθήματα αφιερωμένα στο ιερό.

3)  Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου  με ναυτικά μνημεία και όργανα, πίνακες ιστιοφόρων, ακρόπλωρα με ξυλόγλυπτες μορφές, φωτογραφίες και γκραβούρες, ημερολόγια και νηολόγια καραβιών.

4) Το Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, ιδρύθηκε για να στεγάσει το όραμα του μεγάλου ποιητή. Στόχος ζωής, όπως εξελίχθηκε, του Άγγελου Σικελιανού ήταν η Δελφική Ιδέα, όπως ο ίδιος την είχε συλλάβει: μια ανάμειξη της αρχαίας θεατρικής παράδοσης, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ που θα λάμβανε χώρα στον ιερό τόπο των Δελφών και που θα ονομαζόταν «Δελφικές Εορτές».

5) Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ιδρύθηκε στο Δίστομο για να θυμίζει στους επισκέπτες τη ναζιστική θηριωδία.

6) Το Μουσείο Μάχης στο Χάνι της Γραβιάς φιλοξενεί όλα τα ιστορικά στοιχεία για τη μεγάλη μάχη, που γράφτηκε με τα ενδοξότερα χρώματα στις σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

Τέλος υπάρχουν  και τα Λαογραφικά  Μουσεία:  Άμφισσας ,Γαλαξιδίου, Καστριώτισσας,  Χρισσού (συλλογή Ηλία Δραδήμου) ,Αγόριανης Παρνασσού,που αντιπροσωπεύουν την πλούσια συλλογή λαογραφικών εκθεμάτων –   αναφέρονται στην παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».

Φέτος , λόγω των δύσκολων συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε η ημέρα των μουσείων θα γιορταστεί φηφιακά.

Ενδεικτικές φωτογραφίες από το Μουσείο Δελφών.

  • Παρατηρήστε με τους γονείς σας τα ίχνη χρώματος που έχουν διασωθεί στα αγάλματα, τα πρόσωπά τους, τη στάση τους.
  • Σχεδιάστε κι εσείς το δικό σας άγαλμα.
  • Αν “ζωντάνευαν” τι θα μπορούσατε να συζητήσετε.
  • Με πλαστελίνη ή πηλό (αν έχετε) φτιάξτε κι εσείς αγαλματάκια.
  • Βλέποντας τα αγάλματα , προσπαθήστε να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι!!!
  • Παίξτε το παραδοσιακό παιχνίδι  “αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα ,αγέλαστα κι όλα στη σειρά”.

 

https://safeyoutube.net/w/jOgF μες στο μουσείο

Παρακολουθήστε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο και πείτε τι σας έκανε εντύπωση!

https://safeyoutube.net/w/NNgF  μουσείο Άμφισσας

 

Eκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια του Υ.ΠΑΙ.Θ

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση