HΡΘΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ….συνέχεια.

 

  • Πού κρύφτηκαν οι φωνούλες; Με τη βοήθεια των γονιών σας γράψτε  σε καρτελάκια ονόματα πουλιών, ζωγραφίζοντας την αντίστοιχη εικόνα (όπως μπορείτε). Αντιγράψτε τις λέξεις σε άλλη καρτέλα, κόψτε μία- μία τις φωνούλες, στη συνέχεια  γράφουν οι γονείς σας μια λέξη παραλείποντας μια φωνούλα. Εσείς προσπαθήστε να βρείτε ποια λείπει και τη γράφετε ή τοποθετείτε τη φωνούλα απ’αυτές  που έχετε κόψει.

Π.χ .  Γράφω τη λέξη    Κ   Α   Ν  Α  Ρ  Ι  Ν  Ι  

Σε άλλο χαρτί γράφω   Κ  Α  Ν ….. Ρ   Ι   Ν   Ι    και συμπληρώνω τη φωνούλα που λείπει. Μπορείτε να το δυσκολέψετε λίγο, να λείπουν και δύο ή τρεις φωνές!!

  • Παίζουμε το παιχνίδι της Κρεμάλας; Ποιος δεν θυμάται αυτό το παιχνίδι από εμάς τους μεγάλους!!

Τα βήματα που ακολουθούνται είναι σχετικά εύκολα. Αρχικά, σε μία κόλλα χαρτί ζωγραφίζουμε μία κρεμάλα  και δίπλα τοποθετούνται παύλες, όσες και τα γράμματα της λέξης που ψάχνουμε να βρούμε. Σ’ ένα  άλλο χαρτί έχουμε γράψει την αλφαβήτα. Ξεκινώντας, δίνουμε έναν ορισμό, λέμε « είναι πουλί που το φροντίζει ο άνθρωπος ή μένει στο νερό κ.λ.π.). Για να βοηθήσουμε τα παιδιά γράφουμε το αρχικό γράμμα και το τελευταίο (αργότερα μπορούμε να το δυσκολέψουμε το παιχνίδι). Συνεχίζοντας, αν το γράμμα που είπε το παιδί υπάρχει  μέσα στη λέξη, τότε τοποθετείται το γράμμα στην παύλα που αντιστοιχεί. Αν όμως είναι λάθος, τότε σχεδιάζεται το κεφάλι του πάνω στη κρεμάλα και σημειώνεται το γράμμα σε μία γωνία του χαρτιού, ώστε να ξέρουμε ποια γράμματα έχουν ειπωθεί. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν συνεχίζεται το παιχνίδι, είτε μέχρι να βρει όλες τις φωνούλες ή μέχρι να χάσει, αν σχεδιαστούν όλα τα μέλη του σώματος και δεν έχει βρει ακόμη τη λέξη.

 

Ξεκινάμε με μικρές λέξεις. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι και με άλλες έννοιες, όπως: είναι φυτό, ή είναι χρώμα κ.λ.π. Προσοχή!!! μη βιάζεστε να πείτε την λέξη, όσο περισσότερες φωνούλες βρείτε, τόσο θα προσπαθήσετε να  «συλλαβίσετε» τη λέξη.

Παίζοντας με τα σχήματα.

Με σχήματα που μάθαμε,μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε τα δικά σας σχέδια πουλιών Κοιτάξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και προσπαθήστε!!

https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/41878/didaxte-sta-paidia-sas-na-zografizoyn-10-agapimena-toys-zoakia-mesa-apo-ta-sximata-poy-gnorizoyn ζωγραφική με σχήματα

Ας φτιάξουμε μια φωλιά με το ημικύκλιο. Μπορείτε να τη διακοσμήσετε με καμπύλες ή τεθλασμένες γραμμές (οριζόντια ή κάθετα). Κατόπιν αφού φτιάξετε αρκετές, τις ομαδοποιείτε ανάλογα με τις γραμμές, τις μετράτε, παίξτε παιχνίδια προσθαφαίρεσης κ.λ.π. Μία άλλη εναλλακτική είναι: να ρίχνετε με το ζάρι και ανάλογα τον αριθμό, να βάζετε στη φωλιά τόσα αυγουλάκια, όσα λέει ο αριθμός .            Κι εδώ μπορείτε να παίξετε παιχνίδια προσθαφαίρεσης!!

 

 

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

 

Κ Ο Ο Ο Π Α Π Ι Α Ο
Α Λ Λ Σ Σ Σ Κ Λ Λ Λ
Ν Ω Β Β Χ Κ Ο Β Κ Β
Α Ζ Ζ Ζ Η Ζ Κ Ζ Ζ Ζ
Ρ Χ Χ Χ Ν Χ Ο Ξ Ξ Ξ
Ι Ψ Ψ Μ Α Μ Ρ Ξ Λ Λ
Ν Ρ Ρ Ν Ν Ξ Α Ψ Χ Μ
Ι Ζ Ζ Μ Θ Θ Σ Κ Κ Λ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θέλει πολλή προσοχή!!

Τα μάτια σας δεκατέσσερα(14), είναι το κρυπτόλεξο. Έχοντας γράψει τις λέξεις, τις  ψάχνετε οριζόντια ή κάθετα ,τις κυκλώνετε και τις χρωματίζετε με διαφορετικό χρώμα την κάθε μία. Στο συγκεκριμένο που σας παρουσιάζουμε ,οι λέξεις είναι: ΚΑΝΑΡΙΝΙ, ΠΑΠΙΑ, ΧΗΝΑ, ΚΟΚΟΡΑΣ.

Προσπαθήστε κι εσείς με τους γονείς σας να κάνετε ένα κρυπτόλεξο, βάζοντας τις δικές σας λέξεις.

 

Άλλο ένα ευχάριστο γλωσσικό παιχνίδι είναι :Ψάχνω τις φωνούλες για να σχηματίσω τη λέξη.

Π.χ.  Ψάχνω στις παρακάτω φωνούλες, να βρω, να κυκλώσω και να σχηματίσω τη λέξη  ΓΛΑΡΟΣ

 

Α      Φ      Ν      Γ       Μ      Ν     Λ

Ζ      Ω      Φ      Α       Κ      Η     Μ

Ρ      Θ      Γ      Κ       Μ      Ο     Γ

Χ      Δ      Τ      Σ        Υ      Β     Ε

  • Ένα άλλο παραδοσιακό παιχνίδι είναι το “πετάει- πετάει”

 

Ώρα για τραγούδι!!

 

 

 

 

 

4 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ντίνα στο 29 Απριλίου 2020 στις 08:41

    Μπράβο!Πολύ ωραίες εργασιες

    • Ηλιας στο 3 Μαΐου 2020 στις 15:25

    Πολύ ωραίες δραστηριότητες και πολύ κατανοητές.

    • Ντίνα στο 3 Μαΐου 2020 στις 15:26

    Συγχαρητήρια δασκάλες.Ωμορφη εργασία!

    • Ν. στο 3 Μαΐου 2020 στις 15:28

    Ευχαριστούμε για τις εργασίες που μας δίνετε.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση