ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τα κόκκινα αυγά

Τα παιδιά τρελαίνονται για το βάψιμο των αυγών. Είναι φυσικό, αφού περιλαμβάνει χρώματα και πολύ… λέρωμα!!

Μια καλή ευκαιρία να μαζευτείτε στην κουζίνα και να ξεκινήσετε τα… μπογιαντίσματα! Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε  βιολογικές βαφές, ώστε τα μικρά να μην έρθουν σε επαφή με τις χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχουν οι βαφές του εμπορίου. Η καλύτερη λύση είναι τα χρώματα που παίρνετε από φρούτα και λαχανικά! Βράστε παντζάρια, κόκκινο λάχανο, φλούδες από κρεμμύδι, βατόμουρα και κουρκουμά σε νερό και αφήστε τα βρασμένα αυγά μαζί με ξύδι για ένα βράδυ μέσα στο “χρώμα”! Τα μικρά είναι σίγουρο ότι θα καταευχαριστηθούν τη διαδικασία.

 

Σας παραθέτω μερικά παραδείγματα:                                                                      

Αν προτιμάτε το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα της Λαμπρής, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και αρκετό νερό ούτως ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ένα τέταρτο, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλετε να είναι το χρώμα. Αν αφαιρέσετε τα αυγά νωρίς, θα πάρουν ένα έλαφρύ ροζ χρώμα, αν τα βγάλετε στο μισό χρόνο θα γίνουν κόκκινα και, τέλος, αν τα αφήσετε παραπάνω θα πάρουν ένα πολύ βαθύ κόκκινο.

Για πράσινο χρώμα:

Βράζετε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσετε τα αυγά προσθέτοντας το 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι.

 Για πορτοκαλί:
Εάν επιθυμείτε να βάψετε τα αυγά πορτοκαλί θα χρειαστεί να τρίψετε σε μια κούπα καρότο και να το προσθέσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρότο με πάπρικα.

Τι μπορούμε, όμως, να απαντήσουμε σ’ ένα παιδί που αναρωτιέται : «Γιατί χρωματίζουμε τα αυγά και γιατί τα σπάμε μετά την Ανάσταση;»
Η παράδοση λέει πως τα αυγά πρέπει να βάφονται την Μ. Πέμπτη και το χρώμα πρέπει να είναι αποκλειστικά κόκκινο. Μια εκδοχή και μια ωραία ιστορία για τα παιδιά, λέει πως η Παναγία πήγε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς Του Υιού της, παρακαλώντας τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν στα αυγά αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Με αφορμή αυτή την ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάθη του Χριστού, για τη Σταύρωση και φυσικά για τη λύτρωση μέσω της Ανάστασης. Εξάλλου, το σπάσιμο των αυγών σχετίζεται με αυτό. Λένε πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού, που ήταν ερμητικά κλειστός, και πως το περίβλημα του αυγού (τσόφλι), που έκρυβε μέσα τη «Ζωή», έσπασε και ο Χριστός…..Αναστήθηκε!!!!

                                                                                            

Τα παιδιά βάφουν τα δικά τους αυγά

Μια ευχάριστη και παράλληλα διασκεδαστική πασχαλινή δραστηριότητα για τα παιδιά είναι να ζωγραφίσουν μόνα τους τα πασχαλινά αυγά με κηρομπογιές, νερομπογιές ή χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αφού βράσετε τα αυγά, ενώ είναι ακόμα ζεστά-χλιαρά, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν με κηρομπογιά. Εάν η κηρομπογιά είναι καλής ποιότητας όπως λαδοπαστέλ ή soft παστελ τα χρώματα θα είναι πολύ έντονα καθώς λιώνουν πάνω στο αυγό, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αν πάλι τα παιδάκια σας τρελαίνονται για τις νερομπογιές, αφού βράσετε τα αυγά, τοποθετήστε τα σε αυγοθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν  να τα ζωγραφίσουν (για να μη σπάσουν).

Τα παιδιά μπορούν εύκολα και γρήγορα να ζωγραφίσουν το άδειο κέλυφος ενός άβραστου αυγού, το οποίο μπορείτε να κρατήσετε για χρόνια ως πασχαλινό διακοσμητικό και ενθύμιο των παιδικών χρόνων των παιδιών. Τρυπήσετε με μια χοντρή βελόνα, τις δύο άκρες του αυγού και φυσήξτε δυνατά από τη μια μεριά ούτως ώστε να βγει το περιεχόμενο. Θα είναι προτιμότερο να περιμένετε μια μέρα έτσι ώστε να στραγγίξει εντελώς το αυγό από μέσα, πριν αρχίσει το παιδί να το ζωγραφίζει. Όποιο τρόπο και να επιλέξει το παιδί για να ζωγαρφίσει (νερομπογιές, τέμπερες) φροντίστε να περάσετε το κέλυφος με μια στρώση διάφανου βερνικιού για να αντέξει το χρώμα στο πέρασμα του χρόνου .

Τα πρώτα μας αυγοπειράματα!

Ωμό και βρασμένο αυγό, πως τα ξεχωρίζουμε;; Όχι βέβαια δεν βάζουμε σημάδι!!  Θα ανακαλύψετε ότι το βρασμένο αυγό  περιστρέφεται γρήγορα, άλλωστε έχει βράσει ήδη και το περιεχόμενό του είναι συμπαγές, σε σχέση με το ωμό το οποίο περιστρέφεται αργά.

Αυγό σε αλατόνερο..θα επιπλεύσει;; ή θα μείνει στον πάτο του βάζου; Πρέπει να βάλετε αρκετό αλάτι, γιατί η άνωση θα είναι ίση με το βάρος του αυγού, αλλιώς θα παραμείνει στον πάτο.

Αυγοδρομίες: Σπρώχνετε τα αυγά (σφιχτά βρασμένα) με διάφορους τρόπους για να το βάλουν μέσα στη φωλιά-στεφάνι (πόδι, δάχτυλα, μύτη, καλαμάκι).

Τέλος μπορείτε επίσης να παίξετε το παιχνίδι ποιός θα τα καθαρίσει πιο γρήγορα!!  Κρατάμε τα τσόφλια τους για κατασκευές, όπως ψηφιδωτό!!!!

Η πασχαλινή λαμπάδα

Ένας από τους βασικούς λόγους που τα παιδιά περιμένουν  το Πάσχα είναι η προσμονή της περιβόητης λαμπάδας και φυσικά του δώρου που τη  συνοδεύει. Για να μη μείνουμε, όμως, μόνο σε αυτό, θα μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε ως εξής:
Η πασχαλινή λαμπάδα ανάβει μετά την Ανάσταση με το Φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός με την Ανάστασή του. Και το Φως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τη Ζωή που νίκησε το σκοτάδι του θανάτου. Η παράδοση λέει πως οι λαμπάδες πρέπει να είναι λευκές ως σύμβολο της Χαράς από το μήνυμα της Ανάστασης. Φτιάξτε λοιπόν τις δικές σας λαμπάδες.

Λαμπάδες πασχαλινές: Κόψτε παραλληλόγραμμα άσπρα ή κίτρινα χαρτιά και τα τυλίγετε σε κύλινδρο .Επάνω κολλάτε μια κόκκινη φλόγα,  στολίστε τις λαμπάδες με φιόγκο από διάφορα χαρτιά, κορδέλες και χρωματιστά λουλούδια ή ότι άλλο φανταστείτε!!!

-Παιχνίδι “Το κυνήγι του σοκολατένιου αυγού” όπως ο κρυμμένος θησαυρός

Πως παίζεται το παιχνίδι.  Κρύβουμε τα σοκολατένια αβγά (ή οποιοδήποτε άλλη λιχουδιά έχουμε επιλέξει) σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή του κήπου. Για παράδειγμα, κάτω από το τραπέζι, πάνω στην καρέκλα, πίσω από την κουρτίνα, μέσα στα παπούτσια του παιδιού, κτλ. Αν γίνεται στον κήπο τότε τα κρύβουμε μέσα σε γλάστρες, σε θάμνους, σε μικρές λακκούβες στο χώμα (αλλά να φαίνονται) ή και σε πιο εμφανή σημεία. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά φροντίζουμε να τα έχουμε κρύψει έτσι ώστε να τα βρουν εύκολα. Κάθε παιδί παίρνει από ένα καλαθάκι και του λέμε τι χρώμα αβγά πρέπει να αναζητήσει. Αυτός είναι ο κανόνας μας. Είναι σημαντικό τα αβγά να έχουν διαφορετικό χρώμα περιτυλίγματος, ειδάλλως τα μικρότερα παιδιά σίγουρα θα κάνουν ζαβολιές ή θα τσακωθούν. Αφήνουμε τα μικράκια μας να τρέξουν, να ψάξουν και να χαρούν. Αν το κυνήγι γίνεται στον κήπο τα αφήνουμε και να κυληθούν στο χορτάρι και να το διασκεδάσουν όσο θέλουν. Τους εξηγούμε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα γεμίσει πρώτος το καλάθι του, αλλά να τα βρουν όλοι και όλα!

 

 

Έχετε  παλιά κουμπιά; Μην τα πετάτε! Φτιάξτε όμορφες πασχαλινές κατασκευές!!!

  • Σε μια απλή κορνίζα σχεδιάστε ένα αβγό ή ό,τι άλλο φαντάζεστε και κολλήστε πολύχρωμα κουμπάκια.                
  • Σχεδιάστε έναν λαγό, πάνω σε σκληρό χαρτόνι, κόψτε και αφήστε τα παιδιά να κολλήσουν απ’ άκρη σ άκρη με κουμπιά. Μη ξεχάσετε τα μουστάκια.

Πασχαλινά στολίδια με αλατοζύμη.

Με υλικά που έχουμε όλοι μας μέσα στο σπίτι μας, φτιάξτε υπέροχα στολίδια από αλατοζύμη. Θα χρησιμοποιήσετε: 3 κούπες αλεύρι, 1 κούπα νερό, 1 κούπα αλάτι.

Εκτέλεση  Βάζουμε όλα μας τα υλικά μέσα σ ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά. Αν σας φανεί λίγο σκληρή η ζύμη προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό ή αντίθετα μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Μόλις φτιάξουμε το μείγμα μας, με κουπάτ ή  με χαρτόνι σχεδιάζουμε στολίδια  ή φτιάχνουμε και  με τα χέρια μας! Μην ξεχάσετε πριν το ψήσιμο να κάνετε μια τρύπα αν θέλετε τα στολίδια σας να τα κρεμάσετε κάπου. Μπορείτε να χρωματίσετε την αλατοζύμη πριν το ψήσιμο με τέμπερες ή μετά με ακρυλικά χρώματα. Και στις 2 περιπτώσεις να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσης. Η αλατοζύμη μπορεί να ψηθεί στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά , αλλά να έχετε σκεπάσει τα στολίδια σας με αλουμινόχαρτο για να μην σας καούν. Αφού κρυώσουν εντελώς τα στολίδια μπορείτε ακόμα και να τα κάνετε να γυαλίζουν μ ένα απλό διάφανο βερνίκι νυχιών.

 

 

Καλή επιτυχία. Έπεται και συνέχεια… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 σχόλια

    • Νίκος στο 11 Απριλίου 2020 στις 09:36

    Ωραίες δραστηριότητες!!!

    • Ντίνα στο 11 Απριλίου 2020 στις 09:37

    Πολύ ωραίες εργασίες!!!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση