Ήρθαν τ’ αυγά και τα πασχάλια!

Γεια σας, παιδιά!

    

Ο σοφός λαός μας συμπυκνώνει υπέροχα σε μερικά μόνο στιχάκια που εύκολα μπορούμε να μάθουμε απέξω, την ιστορία και το νόημα της μεγαλύτερης γιορτής των Χριστιανών, του Πάσχα.

      

Μεγάλη Δευτέρα

μεγάλη μέρα.

Μεγάλη Τρίτη

ο Χριστός εκρίθη.

Μεγάλη Τετάρτη

ο Χριστός εχάθη.

Μεγάλη Πέμπτη

ο Χριστός ευρέθη.

Μεγάλη Παρασκευή

ο Χριστός στο καρφί.

Μεγάλο Σάββατο

ο Χριστός στην ταφή.

Μεγάλη Λαμπρή

αυγό και αρνί.

   

Καθώς φτάνει σε λίγες μέρες το Πάσχα, ανυπομονούμε να ζήσουμε ξανά βήμα το βήμα όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που συνδέονται με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας και μας οδηγούν στη Χαρά και στην Αγάπη. Είναι πραγματικά τεράστιος ο πλούτος των πασχαλινών εθίμων και κάθε περιοχή έχει τα δικά της. Διαβάστε παρέα με κάποιον μεγαλύτερο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά εδώ, έχοντας στο πλάι σας ένα χάρτη της Ελλάδας για να εντοπίσετε τους τόπους όπου συμβαίνουν.

   

    

    

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως φτιάχνονται τα περίφημα “λαζαράκια”, ένα ιδιαίτερο και νόστιμο έθιμο που τηρούμε το Σάββατο του Λαζάρου. Συζητήστε με την οικογένειά σας, ειδικά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τα πασχαλινά ήθη και έθιμα των τόπων καταγωγής τους. Θα μάθετε πολλά και πολύ ενδιαφέροντα!

   

Ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της γιορτής του Πάσχα είναι το κόκκινο αυγό. Είμαι σίγουρη ότι περιμένετε πως και πως για να παίξετε…αυγομαχίες στο πασχαλινό τραπέζι. Καλ-ομελέτα κι έρχονται λέει ο λαός μας και τ’ αυγά και τα πασχάλια! Εδώ και εδώ πάρτε μερικές ιδέες για τη διακόσμηση των πασχαλινών αυγών σας!

Ήρθε ο Απρίλης με χαρά

με τα κόκκινα τ’ αυγά!

   

Και μια που μιλάμε για αυγά, ακούστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο “Το αυγό που ράγισε” και μερικές ιδέες για σχετικές ζωγραφιές και χειροτεχνίες.

   

   

   

Ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέα μας Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου είναι το “Πασχαλιά και Πασχαλίτσα”. Ακούστε πως το διασκεύασα σε ποίημα και το αφηγήθηκα εδώ. Αναζητήστε τις πασχαλιές σε κήπους και αυλές στις γειτονιές σας και απολαύστε την ομορφιά και το άρωμά τους.

   

Τι θα λέγατε να διαβάσουμε και ένα ποίημα που έχω γράψει για την πιο χαρούμενη μέρα του Πάσχα, την ημέρα της Ανάστασης; Εκείνη τη μέρα που όλοι φοράμε τα καλά μας, αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε και λέμε Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Φωτεινά, με Υγεία, Αγάπη και Ειρήνη σε όλο τον κόσμο;

   

   

Φέτος το Πάσχα μας είναι διαφορετικό, όμως η αλήθεια και η ουσία του μένει πάντοτε ίδια και ταξιδεύει στους αιώνες. Αγάπη. Μονάχα Αγάπη…Ας έχουμε Υγεία για να καταφέρουμε αγαπημένοι, ενωμένοι, δυνατοί, ψύχραιμοι και υπομονετικοί όλα τα υπόλοιπα. Αυτά που σχεδιάζουμε, αυτά που ονειρευόμαστε, αυτά που λαχταράμε…Κι ας βάλουμε τα δυνατά μας ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε το Πάσχα έτσι όπως περιγράφει το ποίημα. Ακούστε και το τραγούδι αυτής της μέρας.

   

Κι επειδή σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πασχαλινές μας διακοπές και θα έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας, ορίστε εδώ μερικές ιδέες για ξεχωριστές πασχαλινές κατασκευές και εδώ για όμορφες πασχαλινές ευχετήριες κάρτες.