Το δικό μου πρότυπο

Η λέξη «είδωλο» σημαίνει κάτι που απεικονίζεται πάνω σε μια γυαλιστερή επιφάνεια, η αντανάκλαση ενός αντικειμένου. Ακόμα, «είδωλο» μπορεί να είναι ένα άγαλμα. Είδωλο είναι «είδος» που φαίνεται και σημαίνει κάτι που μπορεί να γίνει αισθητό με τις αισθήσεις μας. Συνήθως στην εποχή μας μπορούμε να αναφερθούμε με τη λέξη «είδωλο» σε ένα πρόσωπο το οποίο το λατρεύουν όλοι. Τότε η λέξη αυτή γίνεται ένα με το πρότυπο.

Το δικό μου πρότυπο είναι ο μεγάλος μου αδελφός. Υπήρχαν πολλά πρότυπα από τα οποία θα μπορούσα να διαλέξω. Αποφάσισα όμως να έχω αυτόν ως πρότυπο μου, γιατί κατάλαβα ότι στην πορεία τις ζωής μου ακλουθούσα τα βήματα του. Αν δεν υπήρχε μπορεί να μην βρισκόμουν στη θέση τη οποία βρίσκομαι τώρα.

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που επέλεξα τον αδελφό μου ως πρότυπο είναι, πως είναι μεγαλύτερος από έμενα άρα ξέρει και περισσότερα από έμενα.

Επίσης, πάντα του άρεσε να είναι καλός μαθητής και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετύχει στις πανελλήνιες.

Ακόμη πάντα του άρεσε να είναι ευγενικός με όλους. Προσπαθούσε να μην μαλώνει με κανένα, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο αλλά το κατάφερνε και πάλι ήταν αγαπητός από όλους.

Επιπρόσθετα, του άρεσε να ασχολείται με τον αθλητισμό, πράγμα που τον οδήγησε σε πολλές διακρίσεις. Έκτισε έναν χαρακτήρα καλό, ταπεινό και ακέραιο.

Έχω καταλάβει πως το πρότυπο μου, που στη προκειμένη περίπτωση είναι ο αδελφός μου, με έκανε να είμαι πιο επιμελής στις υποχρεώσεις του σχολειού μου -που αλήθεια είναι πως δεν διάβαζα καθόλου.

Ακόμη, χάρη σε αυτόν εγώ συνέχισα να αγαπώ τον αθλητισμό, να παίζω μπάσκετ και να παίρνω μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς.

Επίσης, βλέποντας τον έχει αλλάξει πάρα πολύ η συμπεριφορά μου μέσα και έξω από το σπίτι, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Επιπρόσθετα καθώς εξελίσσεται η μόδα, άρχισα και εγώ χάρη σε αυτόν να προσέχω την εμφάνιση μου.

Ακόμα, θαυμάζω πως το να έχεις φίλους είναι πολύ καλό γιατί μπορεί να σου κάνουν εκπλήξεις από εκεί που δεν το περιμένεις. Κάτι τέτοιες φιλίες έμαθα πως είναι πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να τις χάσεις ποτέ.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν καλά και κακά πρότυπα. Καθένας μπορεί να επιλέξει όποια από τις δύο πλευρές θέλει. Το καλύτερο όμως είναι το ήθος και η αρετή, αρκεί να βρεθούν τα σωστά παραδείγματα, και τα σωστά πρότυπα!!

Νίκος Γρούδος
Τμήμα Α1
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

5 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ολ. Καρκάνη στο 14 Μαρτίου, 2013 στις 7:59 μμ
    • Απάντηση

    Εύχομαι όλες οι οικογένειες να έχουν τέτοια αγαπημένα αδέρφια που το ένα να αποτελεί πρότυπο του άλλου. Μπράβο Νίκο, το κείμενο σου ήταν εμπνευσμένο, συγχαρητήρια!!

    • Δ. Φυλαχτάκη στο 6 Μαρτίου, 2013 στις 12:19 πμ
    • Απάντηση

    Μπράβο Νίκο! Ωραίο κείμενο. Να’ σαι περήφανος για την αξιοσύνη σου, τον αδερφό σου και την υπέροχη, αγαπημένη οικογένειά σας!

    • Κ. Καρκάνη στο 14 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:29 πμ
    • Απάντηση

    το κείμενό σου ειναι τέλειο

    • Κ. Καρκάνη στο 14 Φεβρουαρίου, 2013 στις 7:39 πμ
    • Απάντηση

    Ναι, μπορείς!!! Ακόμη καλύτερα, πολύ περισσότερο. Αρκεί να το πιστέψεις και να προσπαθήσεις!

    • Nick Groud στο 11 Φεβρουαρίου, 2013 στις 12:40 μμ
    • Απάντηση

    πολύ ωραίο !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση