«

»

Φεβ 06

Η σημασία του αθλητισμού στη ζωή μας

Ο Αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική, με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση. Οι ωφέλειες του αθλητισμού στην ανθρώπινη ζωή είναι τεράστιες και καλό θα ήταν να κατανοηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στη ζωή του σημερινού ανθρώπου της πόλης και της ρουτίνας κυριαρχούν τα συναισθήματα του άγχους, της μονοτονίας και της μοναξιάς. Το καθημερινό στρες και η γενικότερη κατάσταση της χώρας έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας στο κάπνισμα, το ποτό, το ξενύχτι και τα ναρκωτικά, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο ξεπερνούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και βελτιώνουν τη ζωή τους. Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικά λυτρωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, η συμπεριφορά του καθορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο από το ξεκίνημα της ζωής του και πολλά από τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα είναι δυνατόν να αποφευχθούν.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα, καθώς με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία. Εκτός από τις σωματικές ωφέλειες, όπως η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η αποβολή των τοξινών και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου ,όσoν αφορά το πνευματικό επίπεδο από τις βασικές έννοιες που διδάσκεται το άτομο μέσω του αθλητισμού είναι η βούληση , η αντοχή , η υπομονή , η επιμονή , η αγωνιστικότητα , η εργατικότητα , η σιγουριά , η δύναμη και η κοινωνικότητα .Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να συνηθίσουν σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με τη συμμετοχή στα αθλήματα ο νέος γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το άτομο αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.

Ο αθλητισμός έχει μεγάλη διαφορά με τον πρωταθλητισμό. Το να θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τον ισορροπημένο πρωταθλητισμό αποτελεί κάτι απολύτως σεβαστό και αξιόλογο. Ωστόσο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και φυσικά απαιτεί από το άτομο την απαραίτητη πειθαρχία να θέσει στη ζωή του προτεραιότητες και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που αγαπάει, χωρίς υπερβολές σχετικά με την αύξηση της απόδοσής του (απαγορευμένες ουσίες).

Εφόσον αυτή η διαφορά έγινε σαφής, θα κλείσουμε επισημαίνοντας πως σε όλο το άρθρο αναφερθήκαμε ξεκάθαρα στην έννοια της άθλησης στην καθημερινότητά μας και όχι στον πρωταθλητισμό. Για να μπορέσει όμως ο οργανισμός μας να δεχθεί τις ευεργετικές ιδιότητες της άθλησης, είναι σημαντικό να μην την αντιμετωπίζουμε ως αγγαρεία και μια εφήμερη δραστηριότητα, με ημερομηνία λήξης μετά από την επίτευξη του στόχου μας. Το καλό είναι ο αθλητισμός να εισχωρήσει στην ζωή μας ως καθημερινή και απαράβατη δραστηριότητα που πραγματικά θα βελτιώσει αρχικά τη ζωή μας και κατ’επέκταση την κοινωνία μας. Όταν κάποιος αποφασίσει να βάλει την άσκηση στη ζωή του, καλό θα είναι να γνωρίζει πως είναι απαραίτητο να εφοπλιστεί με θέληση, υπομονή και επιμονή, καθώς, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, ¨τά ἀγαθά κόποις κτῶνται

Εργασία των μαθητών : Ελευθεράκη Άγγελου B2 , Βαθρακά Δημήτρη B1

1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2013-2014

Πηγή http://www.academia.edu

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων