«Επιχείρηση Argo»

 Argo

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπεν Άφλεκ επιστρέφει, αυτή την φοράμε με μία αληθινή ιστορία την Επιχείρηση “Argo”(Αργώ), κατά την οποία βρήκαν τρόπο να διασωθούν 6 Αμερικάνοι όμηροι και να περάσουν τα ιρανικά σύνορα τον Ιανουάριο του 1980 χωρίς να το αντιληφθούν οι Ιρανικές Αρχές. Στην ταινία συμβαίνουν απίθανες καταστάσεις που κρατούν προσηλωμένο τον θεατή παρασύροντας τον σε ένα ταξίδι-θρίλερ στην Ανατολή.

argo-poster

Η υπόθεση

Διαμέσου της Ιρανικής κρίσης, στις 4 Νοεμβρίου του 1979 ιρανοί επαναστάτες εισβάλλουν στην αμερικανική πρεσβεία και κρατούν ομήρους 52 αμερικανούς. Μέσα στην γενική αναστάτωση και το χάος που επικρατεί έξι Αμερικάνοι  καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην Καναδική πρεσβεία του Ιράν. Καθώς, όμως, ο χρόνος κυλούσε εις βάρος τους επικίνδυνα, η CIA προσπάθησε να βρει τρόπους να τους φυγαδεύσει. Έπειτα από αρκετά σχέδια που απορρίπτονται ο αμερικανός πράκτορας Τόνι Μέντεζ (Μπεν Άφλεκ), σπεσιαλίστας σε τέτοιου είδους υποθέσεις, επινοεί ένα απίθανο σενάριο ασφαλούς μεταφοράς αυτών των ανθρώπων. Οι έξι όμηροι θα παριστάνουν μια κινηματογραφική ομάδα που έχει μεταβεί στο Ιράν για λόγους καθαρά καλλιτεχνικούς: το γύρισμα μιας ταινίας που φέρει το όνομα “Argo”.  Το ψάξιμο κατάλληλης τοποθεσίας και λήψεις διαφόρων χώρων υποτίθεται πώς είναι η κύρια αποστολή τους, έχοντας ως βοηθητικά πειστικά στοιχεία μερικές αφίσες και το όλο σενάριο της ψεύτικης ταινίας.argo2

Κριτική

Πολιτική δημιουργία και καταπιεστικά καθεστώτα περιπλέκονται και αποδίδουν με ρεαλιστικό τρόπο το γενικότερο κλίμα της εποχής στο Ιράν. Η υπόθεση “Argo” είδε το φως της δημοσιότητας από τον πρόεδρο Κλίντον to 1997. Ο Μπεν Άφλεκ με τη νέα του ταινία καθιστά αυτή την υπόθεση παγκοσμίως γνωστή μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου.Ο Μπεν Άφλεκ ενδύεται επιδέξια το ρόλο του Τόνι Μέντεζ˙ με το παρουσιαστικό του σε στυλ seventies που αποτελεί χαρακτηριστική φιγούρα εκείνων των καιρών. Επικεφαλής μιας ομάδας φοβισμένων ανθρώπων καταπλήσσει τους πάντες με την εφευρετική του ικανότητα, την ψυχραιμία, το θάρρος και την ατρόμητη συναλλαγή του με τον κίνδυνο

Η εξέλιξη της πλοκής και ο τρόπος κινηματογράφησης της τελικής διαφυγής των ομήρων καταφέρνουν να καθηλώσουν το βλέμμα του κοινού που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την τελευταία σκηνή στο αεροδρόμιο.

Η «Επιχείρηση Argo», λοιπόν, σαν μια άλλη Αργοναυτική Εκστρατεία θα επιδιώξει το ακατόρθωτο και θα βρει τρόπο φυγάδευσης μερικών ανθρώπων, όπως είχε φυγαδεύσει το χρυσόμαλλο φτερωτό κριάρι στη μυθολογία. Η ταινία «Επιχείρηση Argo» αναπαριστά εύστοχα αυτό το “ταξίδι” διάσωσης, κατακρίνοντας τη δικτατορική καταπίεση και υποστηρίζοντας έμμεσα το αμερικανικό καθεστώς.

Είδος ταινίας : Θρίλερ

Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Άλαν Άρκιν, Μπράιαν Κράνστον, Τζον Γκούντμαν, Βίκτωρ Γκάρμπερ, Τεϊτ Ντόνιβαν.

Χαράλαμπος Καλαϊτζής

Τμήμα A2

1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2013-2014

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση