Η θετική πλευρά της ζωής – Μέρος Α΄

tumblr_m4xfp2fvMh1r4mt4no1_500_largeΓνώρισα τον Δημήτρη όταν τέλειωσα τον στρατό εδώ και 8 περίπου χρόνια. ¨Ήταν ένας τύπος που όλοι σίγουρα θα ζήλευαν και ίσως τον μισούσαν! Ήταν πάντα σε καλή διάθεση, με το γλυκό του χαμόγελο και έβλεπε τα πάντα γύρω του από την θετική τους πλευρά! Θυμάμαι ότι όταν τον ρωτούσαν τι κάνει, αυτός απαντούσε: «Δεν μπορούσα να ήμουν καλύτερα, τόσο καλά όσο δύο ευτυχισμένοι άνθρωποι!»

Ήταν πάντα αισιόδοξος. Αν κάποιος φίλος του περνούσε μια άσχημη μέρα, ο Δημήτρης κατάφερνε πάντα να τον κάνει να δει την θετική πλευρά του θέματος που τον απασχολούσε. Μια μέρα, γεμάτος περιέργεια τον ρώτησα:

– «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να είσαι τόσο θετικός και αισιόδοξος συνέχεια, όλες τις μέρες του χρόνου. Δεν έχεις προβλήματα, εχθρούς, δεν σε ενοχλεί κανένας, δεν σε κάνει κανένας να πονάς; Πες μου, πώς τα καταφέρνεις;

– «Κάθε μέρα που ξυπνώ, μου απάντησε, έχω δύο πιθανότητες: Μπορώ να διαλέξω να είμαι καλοδιάθετος, ή μπορώ να είμαι κακοδιάθετος. Και πάντα διαλέγω να είμαι καλοδιάθετος!»

Και συνέχισε γεμάτος σοφία:

-«Όταν μου συμβαίνει κάτι κακό, μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στο να είμαι το θύμα ή να μάθω από τα παθήματά μου. Και πάντα διαλέγω να μαθαίνω από τα παθήματά μου!»

Ο λόγος του και οι συμβουλές του δεν είχαν τέλος!

-«Κάθε φορά που έρχεται κάποιος σε μένα για να «κλαφθεί», μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στο να δεχθώ τα παράπονά του ή μπορώ να δεχθώ να τον βοηθήσω να δει τη θετική πλευρά της ζωής. Και εγώ διαλέγω πάντα την καλή πλευρά της ζωής».

– «Αλλά, φίλε μου Δημήτρη, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να το κάνεις», του είπα!

– «Κάθε άλλο», μου είπε! «Ολόκληρη η ζωή είναι ένα σύνολο από μεταβλητές. Όταν απομακρύνεις από την ζωή σου ό,τι δεν είναι σημαντικό για σένα, τα πάντα γίνονται απλά ένα σύνολο από μεταβλητές. Εξαρτάται από σένα πώς θα αντιδράσεις στις διάφορες περιστάσεις, εσύ πρέπει να αποφασίσεις πώς να επιτρέψεις στους άλλους να σου επηρεάσουν την ζωή. Εσύ διαλέγεις να αισθάνεσαι όμορφα ή να είσαι κακοδιάθετος. Στο κάτω κάτω της γραφής, εσύ είσαι εκείνος που ζεις την ζωή σου!».

Μετά από αυτήν την συζήτηση έχασα τον Δημήτρη γιατί άλλαξε δουλειά, έφυγε από την πόλη μας, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, δημιούργησα την καινούργια μου επιχείρηση. Πάντα όμως είχα στο μυαλό μου τα λόγια του. Πάντα με βοηθούσαν να ξεφεύγω από τις δύσκολες καταστάσεις και να ζω την ζωή μου ευτυχισμένος. Θυμάμαι όταν είχα πρόβλημα με δυο από τους φίλους μου, που με ζήλευαν και με κουτσομπόλευαν, μου παρουσιάστηκαν δυο μεταβλητές: Ή να τους έχω δίπλα μου και να ανέχομαι όλα όσα μου κάνουν, ή να τους διώξω από κοντά μου. Και διάλεξα να τους διώξω από δίπλα μου και να αισθάνομαι τόσο όμορφα χωρίς αυτούς.

Συνεχίζεται…

Νιούμαν Τοπ, Τμήμα: A΄6

Αλέβ Μαλκότς, Τμήμα: A΄3

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Σχολικό έτος: 2013 – 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση