Ο ασουρές Asure ή Βαρβάρα είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε, το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών. Περιέχει ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ.
Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ.
Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες.
2 ποτήρι σιτάρι
2 ποτήρι φασόλια
1 ποτήρι ρεβίθι
1 φιλτσάνι ρύζι
1 πιάτο αποξηραμένα βερίκοκα
1 ποτήρι ξινό σταφύλι
1 ποτήρι καβουρδισμένα φουντούκια
1 ποτήρι αμύγδαλα καθαρισμένα
2 μήλα
2 φλούδα πορτοκαλιού
Άχνη ζάχαρη
Νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ
Ρόδι
Φιστίκι
Κανέλα
Καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μία μέρα πριν βάζουμε να μουλιάσει το σιτάρι, φασόλια και τα ρεβίθι. Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα .Μετά βάζουμε το ρύζι, το φιστίκι, το φουντούκι και το αμύγδαλο και τα ανακατεύουμε με τα προηγούμενα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά . Μετά βάζουμε το μήλο και το σταφύλι στα προηγούμενα υλικά και τη ζάχαρη να βράσει για 3-5 λεπτά. Μετά από το βράσιμο της ζάχαρης βάζουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εκτέλεση, βάζουμε το μίγμα σε πιάτα. Όταν κρυώσει, βάζουμε επάνω του κανέλα, φιστίκι, φουντούκι και ρόδι. Έτσι μπορούμε να κάνουμε μία ωραία Βαρβάρα.
ΜΟΥΜΙΝΟΓΛΟΥ ΦΟΥΝΤΑ
ΜΟΥΜΙΝΟΓΛΟΥ ΦΙΛΙΖ
ΜΟΥΜΙΝΟΓΛΟΥ ΕΜΠΡΟΥ
Τμήμα A4
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2013-2014
2 σχόλια
ευχαριστω 🙂
πολυ ωραιο 🙂