Εξαρτήσεις & ψυχοκοινωνικοί εθισμοί στην εποχή μας – Ναρκωτικά

Για να κατανοήσουμε την εξαρτητική συμπεριφορά, θα πρέπει να τη δούμε σαν μια έκφραση ενός ευρύτερου προβλήματος, στο οποίο ίσως να συμμετέχουμε και οι ίδιοι. Η δραματοποίηση ιδιαίτερα των «απαγορευμένων εξαρτήσεων» και η απομόνωσή τους σαν αποκλειστικό φαινόμενο της εποχής μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, δε μας απαλλάσσει από το καθήκον να αναζητήσουμε τις δικές μας εξαρτήσεις, τα δικά μας «αντικείμενα» εξάρτησης. Τέτοια μπορεί να είναι τόσο μια απαγορευμένη ψυχοδραστική ουσία, όσο μια νόμιμη, όπως αλκοόλ, υπερβολικό φαγητό, ηρεμιστικά, τα ευκόλως συνταγογραφούμενα αγχολυτικά & άλλα «ιατρικά» σκευάσματα. Είναι όμως και εθιστικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοτρίωση, όπως ο τζόγος (νόμιμος ή παράνομος) και η παθολογική χρήση του διαδικτύου, πέρα από τα όρια της ιδιοφυούς προσφοράς του.

Από την εφηβεία εθισμένοι στα ναρκωτικά οι νέοι

drugΟ εθισμός σε αλκοόλ και ναρκωτικά αρχίζει τις περισσότερες φορές από την εφηβεία όπως προκύπτει από αμερικανική μελέτη που έγινε σε εφήβους, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση πριν γίνουν 18.

 Η μελέτη που διεξήχθη σε τουλάχιστον 10.000 εφήβους και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, διαπιστώνει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Ποσοστό σχεδόν 16% των εφήβων έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

 «Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και τότε ριζώνει το πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία.

 Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις 10.123 εφήβων στις ΗΠΑ ηλικίας 13 έως 18 ετών, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001-Ιανουαρίου 2004.

 Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

 Σύμφωνα με την ομάδα του Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14.

 Όσον αφορά τα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

 Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός τέτοιου είδους ναρκωτικού και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 40% στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η μαριχουάνα είναι το πιο σύνηθες ναρκωτικό για χρήση και ακολουθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 Η μέση ηλικία για την έναρξη της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα 14 με εξάρτηση και τα 15 χωρίς εξάρτηση.

 

Βίκυ Βουδούρογλου
Κική Βαφειάδου

Τμήμα A1

1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2013-2014

 

2 σχόλια

  1. Πολύ ωραία η εργασία σας κορίτσια μου!

    • Γαιέ στο 15 Ιανουαρίου, 2014 στις 4:07 μμ
    • Απάντηση

    πολυ ωραιο μπραβο κοριτσια 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση