Η χρήση του αλκοόλ στην εφηβεία

Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία αποτελεί γεγονός στη σημερινή εποχή, που εγείρει τον προβληματισμό των νέων. Οι λόγοι που οδηγούν τους εφήβους στη χρήση του, μπορεί να σχετίζονται με την απλή ευχαρίστηση μέχρι την πεποίθηση ότι ξεπερνούν έτσι τα προσωπικά τους προβλήματα. Σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που συχνά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

 

images (1)

Οι νέοι συχνά ωθούνται στη χρήση αλκοόλ κατά την εφηβεία, για τους παρακάτω λόγους:

1. Για διασκέδαση.

2. Γιατί θεωρούν ότι η χρήση αλκοόλ είναι αντίδραση ενάντια στην αυστηρότητα των γονιών.

3. Επειδή θεωρούν ότι έτσι θ α γίνουν αποδεκτοί σε κάποια παρέα.

4. Για δοκιμή.

5. Για να ανακουφιστούν από ανησυχία, κατάθλιψη, φόβο.

6. Για να ξεχαστούν από τον πόνο ενός οικογενειακού        προβλήματος (διαζύγιο γονέων, οικονομική κατάρρευση, θάνατος στην οικογένεια) .

Η κατάχρηση όμως του αλκοόλ μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους νέους, όπως είναι: η αντικοινωνική συμπεριφορά

 (εσωστρέφεια, συναισθηματική απομάκρυνση), η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά (παρορμητικότητα, αμνησία), οι θάνατοι (από ατυχήματα, δολοφονίες, αυτοκτονίες), καθώς και η σωματική βλάβη (σε ήπαρ, καρδιά και εγκέφαλο).

Το πρόβλημα του αλκοολικού εφήβου απαιτεί την ατομική και εντός των ομάδων, θεραπευτική προσέγγισή του, με σκοπό την αποτοξίνωση και τη βαθμιαία αποκατάστασή του. Ο έφηβος πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, για να αλλάξει τη συμπεριφορά του, απέχοντας από το οινόπνευμα και διακόπτοντας τις σχέσεις με τα άτομα που κάνουν χρήση οινοπνεύματος. Ο ρόλος της οικογένειας και των φίλων είναι αρκετά σημαντικός στη θεραπεία του νέου ατόμου που είναι εθισμένο στον αλκοολισμό. Αυτοί πρέπει να τον υποστηρίξουν ηθικά και να του συμπαραστέκονται σε όλη την φάση της θεραπείας μέχρι να πετύχει τον στόχο του.

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης  Αλεξιάδης

 Τμήμα A1
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2013-2014

2 σχόλια

    • Βάγια Παπαδοπούλου στο 9 Ιανουαρίου, 2014 στις 8:46 μμ
    • Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που επέλεξες να αναπτύξεις, Δημήτρη! Το αλκοόλ αποτελεί μια εθιστική ουσία που δυστυχώς στην Ελλάδα πωλείται παντού, ελεύθερα και χωρίς περιορισμό σε ηλικίες. Και μόνο “στην υγειά μας” -ιδιαιτέρως των εφήβων- δεν κάνει καλό… Αναμένουμε και την επόμενη ανάρτησή σου -που θα χαιρόμουν αν περιείχε περισσότερους προσωπικούς στοχασμούς και σκέψεις.
    ΒΠ

  1. Ειδικά, όσοι πίνουν αλκοόλ, εξω σε μαγαζιά, θα πρέπει να ειναι διπλά προσεχτικοί..διοτι πλέον, η ποιότητα του αλκοόλ είναι αμφισβητήσιμη. Κάποια ποτά είναι νοθευμένα και προξενούν μεγάλο κακό στον οργανισμό μας, ακόμη και σε μικρή ποσότητα.

    Ευχαριστούμε, Δημήτρη για την ενημέρωση 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση