Πρότυπο ή Είδωλο

Με τον όρο πρότυπο εννοούμε το πρόσωπο, την κατάσταση ή τον θεσμό, που είναι άξιο για μίμηση, εξαιτίας των διαχρονικά θετικών του χαρακτηριστικών. Αντίθετα, είδωλο θεωρείται το πρόσωπο που μυθοποιείται και προβάλλεται έντεχνα και συστηματικά, κυρίως από τα ΜΜΕ, και γίνεται πρόσκαιρα αντικείμενο υπερβολικής αγάπης και εκδηλώσεων λατρείας.

Ο ρόλος των προτύπων στη σύγχρονη εποχή είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αναζωογονούν και στηρίζουν ψυχικά στις δύσκολες στιγμές, ενώ παράλληλα οδηγούν στην αυτογνωσία και διαμορφώνουν το χαρακτήρα του νέου. Δραστηριοποιούν πνευματικά, καλλιεργούν τον κριτικό τρόπο σκέψης και κινητοποιούν τη δημιουργική φαντασία. Επιπλέον απομακρύνουν το άγχος και καθιστούν τους νέους αισιόδοξους. Στις θετικές συνέπειες των προτύπων μπορεί να ενταχθεί και το γεγονός πως καλλιεργούν την εργατικότητα, τη συνεργασία και την πρωτοβουλιακή παρέμβαση και πως αποτελούν αξιακούς και αγωνιστικούς οδοδείκτες.

Προσωπικά δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, το οποίο να αποτελεί υπόδειγμα για τη ζωή μου. Απεναντίας εμπνέομαι από τα θετικά χαρακτηριστικά ορισμένων ατόμων. Τα άτομα αυτά, λοιπόν, ενσαρκώνουν αιώνιες και ακατάλυτες αξίες λόγου χάρη τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη φιλοπατρία και την αγωνιστικότητα. Διακρίνονται για την ανθρωπιά και για τη συνεχή προσφορά τους στον άνθρωπο. Ακόμα, μένουν ακέραιες και ασυμβίβαστες προσωπικότητες, σημεία αναφοράς για την ακεραιότητα του ήθους, μέσα στη δίνη του χρηματισμού και της ιδιοτέλειας της εποχής μας. Παράλληλα, διαθέτουν μόρφωση, υπευθυνότητα, παρρησία, πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, είναι ενεργοί πολίτες και προσφέρουν θετικό έργο στην κοινωνία. Συντελούν ταυτόχρονα με την αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, στην ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων. Επιπρόσθετα το σεβασμό μου κερδίζουν άτομα που αντικατοπτρίζουν έργο και όχι κενά νοήματος ιδανικά, που διακατέχονται από κοινωνική αλληλεγγύη, διαπνέονται από την ιδεολογία της συλλογικότητας, την πίστη σ’ έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα πρυτανεύουν οι ανάγκες και οι αξίες χρήσης και όχι οι νόμοι της αγοράς και του ανελέητου ανταγωνισμού.

Συμπερασματικά λοιπόν προσπαθώ να συλλέγω και να αφομοιώνω τα θετικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά των ατόμων τα οποία θα αποτελέσουν υγιή πρότυπα στην μελλοντική μου ζωή.

Sabine
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση