Πάνω Από ΟΛΑ το είδωλο !

Τι είναι πρότυπο και τι είδωλο; Η αλήθεια είναι οτι ποτέ δεν είχα αναρωτηθεί την διαφορά τους. Ψάχνοντας έμαθα οτι πρότυπο είναι κάτι που θέλουμε να μοιάσουμε κι προσπαθούμε να γίνουμε σαν και αυτό. Π.χ. Για πολλά αγόρια πρότυπο αποτελούν οι πατεράδες τους! Αντίθετα είδωλο είναι κάτι άπιαστο κι ακατόρθωτο να το μοιάσουμε. Π.χ. Τα κοριτσάκια θεωρούν ως πρότυπο τον Ρουβά, δεν προσπαθούν όμως να τον μοιάσουν.

Σαν πρότυπο θα μπορούσα να πώ οτι έχω την γιαγιά μου. Διότι αυτή στην ηλικία που είναι με βοηθάει στα μαθήματα, έχει καλή μνήμη, είναι καλόκαρδη και γενναιοδωρη. Ουσιαστικά πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, όμως είναι καλό να’χουμε ένα καλό πρότυπο.

Τώρα για το είδωλο το γνωρίζουν όλοι λατεύω την ΠΑΟΛΑ. Ξέρω ότι για κάποιους ακούγεται παράξενο αλλα τί να κάνω; Αυτή μου αρέσει! Λατρεύω τη φωνή της, μου αρέσουν τα τραγούδια της και παρόλο που την θεωρούν δεύτερη, για εμένα είναι απλά αυθεντική.

Απο το πρότυπο μου δηλαδή την γιαγιά μου έχω επηρεαστεί πολύ. Η συμπεριφορά μου έχει γίνει πιο ήπια, καλή και υπομονετική. Έμαθα να βοηθάω τους άλλους κι να είμαι γενναιόδωρη. Να προσπαθώ για το καλύτερο κι να’μαι ειλικρηνής και αν μου τύχει κάποια δυσκολία στην ζωή μου, την προσπερνώ και προχωρώ παρακάτω.
Αντίθετα απο το είδωλο μου δεν έχω καμία επίδραση. Μόνο προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου κι αυθεντική!

Γενικά πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί! Αλλα καλό θα΄ταν να έχουμε ένα καλό πρότυπο. Το είδωλο δεν είναι απαραίτητο αλλά σε κάποια περίοδο της ζωής μας σίγουρα θα υπάρξει. Τα πρότυπα κι τα είδωλα που έχουμε κατα τη γνώμη μου αφού τα διαλέγουμε ο καθένας με τα δικά του κριτήρια, δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά. Διότι όλοι δεν γίνεται να έχουμε τα ίδια γούστα κι κριτήρια επιλογής ειδώλου κι προτύπου.

Μαρία Γουναρίδου
Τμήμα Α1
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση