Πρότυπό μου είναι αυτός που θα με ωθήσει να αλλάξω τον κόσμο…

Στην εποχή μας αρκετές ηθικές αξίες αμφισβητούνται. Τα ηθικά πρότυπα έχουν αντικατασταθεί από τα κενά είδωλα. Όλοι θαυμάζουν τους ψευτοήρωες, τους «αστέρες» των γηπέδων, του τραγουδιού, του θεάτρου, του κινηματογράφου.

Πρότυπο είναι ένα πρόσωπο που λαμβάνεται ως υπόδειγμα, ως μοντέλο προς μίμηση, γιατί κατέχει σε βαθμό σχεδόν τελειότητας κάποια χαρακτηριστική ιδιότητα, για την κατηγορία στην οποία ανήκει και είναι καταξιωμένο άτομο. Είναι ένα πρόσωπο που κρίνεται και αμφισβητείται και αν και ανεβαίνει δύσκολα, δεν πέφτει ποτέ.

Πλέον μπερδεύουμε τα πρότυπα με τα είδωλα, πρόσωπα που προβάλλονται από την κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε. ως αντικείμενα άξια υπέρμετρου θαυμασμού και λατρείας, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «είδωλο».

Όπως ο κομήτης, έτσι και αυτά τα άτομα έχουν μια προσωρινή λάμψη, αλλά σύντομα σβήνει, ανεβαίνουν εύκολα, μα πέφτουν γρήγορα. Δεν διακρίνονται για τα επιτεύγματα ή τις αρετές τους και στην πλειοψηφία τους είναι άτομα αισθητικά αποδεκτά, όπως τα μοντέλα, όπου η εξωτερική εμφάνιση διακρίνεται περισσότερο από τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια.

Τελικά, μιμούμενοι αυτά τα είδωλα γινόμαστε επιφανειακοί και άβουλοι.

Προσωπικά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο ή είδωλο. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άτομα, ακόμα και κοντινά μου, όπως οι γονείς μου που θυσιάζουν τόσα για μένα ή η ξαδέρφη μου σε μικρότερη ηλικία, που κέρδισαν το θαυμασμό μου, αλλά ποτέ δεν είχα αυτό το συγκεκριμένο άτομο που να το εξιδανικεύσω. Ίσως γιατί δεν είχα την ευχέρεια να διαλέξω με τόσα πολλά που υπάρχουν και με εκφράζουν.

Ίσως φταίει ο εγωισμός μου και το ότι πάντα έθετα στόχους και φιλοδοξίες στον εαυτό μου που δεν ήταν απραγματοποίητοι και ποτέ δεν πίστεψα σε κάτι άπιαστο. Βασιζόμουν μόνο στον εαυτό μου και δεν θέλησα να ακολουθήσω ακριβώς τα βήματα και την πορεία κάποιου άλλου. Για μένα πρότυπό μου είναι αυτός ο άνθρωπος που θα με εμπνεύσει και θα με ενθαρρύνει να πετύχω το καλύτερο που εγώ μπορώ. Πρότυπό μου είναι αυτός που θα ταυτιστώ μαζί του, που θα μοιραστώ τις ιδέες του και θα με κάνει να θυσιάσω τα πάντα γι΄ αυτές.

Πρότυπό μου είναι αυτός που θα με ωθήσει να αλλάξω τον κόσμο.

Καλλιόπη Γιαννουλάτου
Τμήμα Α1
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση