Η τέχνη στο σχολείο μας

Φέτος το τμήμα μου στο μάθημα της διερευνητικής εργασίας (project) ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Αρχαίων Αβδήρων. Συγκεκριμένα ασχολούμαστε με ποικιλία θεμάτων, όπως είναι η φιλοσοφία που αναπτύχθηκε στην περιοχή των Αβδήρων, το πολίτευμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή, ο καθημερινός τρόπος ζωής των Αβδηριτών κ.α. Στο πλαίσιο αυτό η καθηγήτρια μας στο μάθημα αυτό, η κυρία Μπαρμπαλιού αποφάσισε να επισκεφθούμε ένα άτομο που ασχολείται με τον τομέα της γλυπτικής για να φτιάξουμε δικά μας δημιουργήματα με πηλό που να έχουν σχέση με τα αρχαία χρόνια. Έτσι στης 5 Δεκεμβρίου 2012 πήγαμε στο εργαστήρι της κυρίας Σπανού, η οποία είναι ειδική στις κατασκευές με πηλό. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τα αγόρασε η κυρία Σπανού με δικά της έξοδα).

Αρχικά μάς μοιράστηκε ο πηλός και η κυρία Σπανού μας έδειξε μερικούς τρόπους για να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα διάφορα πράγματα, όπως αρχαία νομίσματα, προτομές προσώπων και άλλα παρόμοια δημιουργήματα. Από εκεί και πέρα όμως ο κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ό, τι αυτός επιθυμούσε.

Στην αρχή όλοι οι μαθητές πίστευαν πως αυτή η δραστηριότητα θα ήταν χάσιμο χρόνου και πως δεν θα ωφελούσε σε τίποτα. Επιπλέον όλοι νόμιζαν πως δεν ήταν ικανοί να φτιάξουν κάτι ωραίο και όταν πήραν τον πηλό στα χέρια τους δεν ήθελαν ούτε καν να προσπαθήσουν. Στη συνέχεια όμως με τη βοήθεια της κυρίας Σπανού, η οποία ήταν πολύ υπομονετική και πρόθυμη να βοηθήσει τα παιδιά, όλοι οι μαθητές έφτιαξαν όχι μόνο ένα αλλά δύο ή τρία δημιουργήματα.

Τελικά οι δύο αυτές ώρες ήταν απολαυστικές και όλοι ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Το να δίνεις σχήμα σε ένα άχαρο κομμάτι πηλού είναι αρκετά διασκεδαστικό και σου δίνει δύναμη γιατί ξέρεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να το θέλεις πολύ.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ.Μπαρμπαλιού που σκέφτηκε αυτή την ιδέα και μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε τόσο ωραία, την κ.Σπανού που προσφέρθηκε να μας βοηθήσει και την διεύθυνση του σχολείου που έδωσε την άδεια για να πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα.

Κατερίνα Κυζάκη
Τμήμα Α3
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση