«

»

Δεκ 13

Μια διαφορετική επίσκεψη

Την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, το 1ο ΓΕΛ και με αφορμή την ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, φιλοξένησε μία ομάδα παιδιών του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, πέρα από την τυπική ενημέρωση που μας έκαναν οι ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, όσο αναφορά το έργο τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με άτομα με χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες. Έτσι, συνειδητοποιήσαμε πως οι άνθρωποι αυτοί δεν υποφέρουν από κάποιου είδους αναπηρία, απλώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από εμάς.

Σε μία πάρα πολύ τρυφερή πράξη προέβη ένας τρόφιμος του Κέντρου, ο Πιλέ, οποίος απήγγειλε το Χριστουγεννιάτικο ποίημα του και τέλος ευχήθηκε καταθέτοντας ένα κομμάτι της ευαίσθητης ψυχής του «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!» σε όλους μας. Παράλληλα, αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον όλων μας να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους, να τους γνωρίσουμε και να μάθουμε πράγματα για την προσωπικότητά τους και για τη ζωή τους. Ήταν ξεκάθαρο, πως ο καθένας είχε μία ξεχωριστή ψυχοσύνθεση, δηλαδή ήταν ένας εξ ολοκλήρου μοναδικός άνθρωπος. Γενικότερα, υπήρχε διάχυτη στην ατμόσφαιρα η ΑΓΑΠΗ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ως δύο έννοιες τις οποίες πλήρως είχαμε κατανοήσει και εκείνη τη στιγμή εφαρμόζαμε.

Οι καρδιές μας χτυπάνε στους ίδιους ρυθμούς και ως υπάρξεις είμαστε εντελώς ίσοι. Σε αυτούς τους ρυθμούς συντονίσαμε όλοι τους εαυτούς μας και εκείνη τη λίγη ώρα που συναναστραφήκαμε με τα παιδιά του Ψυχολογικού αν μη τι άλλο, αισθανθήκαμε άνθρωποι. Στιγμές σαν αυτές είναι ανεκτίμητες και έχουν βαρύνουσα σημασία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Τις μέρες αυτές μας διαπερνά ένα κύμα καλοσύνης, μόνο που οι εμπειρίες αυτές δεν είναι φευγαλέες. Για λίγο ας σκεφτούμε τι αξίζει πραγματικά να είμαστε: συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, ή ρυθμισμένες στην σριφνή καθημερινότητα οντότητες. Ας γίνουμε άνθρωποι εκείνοι που θα αγωνιστούν και θα παλέψουν για την κοινωνία, η οποία θα περικλείει όλες τις σπουδαίες αξίες και τα ιδανικά.

Καρανάσιου Λαμπρή
Ζυγόρη Μαρία
Θεοδωρακέα Δάφνη

Τμήμα Α2
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων