Casting, μια εκπληκτική και δημιουργική εμπειρία!

Το casting έλαβε μέρος στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Ξάνθης στις 16 Νοεμβρίου 2012 μετά τη γιορτή για το Πολυτεχνείο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το casting που έγινε για την ταινία που ετοιμάζουμε μια ομάδα μαθητών από το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης. Με την ταινία αυτή θα λάβουμε μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού μήκους που έχει τίτλο «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». Στην ταινία θα συμμετέχουμε πολλά παιδιά, σε μια ποικιλία ρόλων και αρμοδιοτήτων (ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι κλπ), ενώ συντονιστικό ρόλο στην προσπάθειά μας έχουν οι καθηγητές του Λυκείου μας, Γιώργος Βασιλειάδης, μαθηματικός, Αλέξανδρος Δημαράς, φιλόλογος, Μάρθα Λαζαρίδου, φιλόλογος, Θανάσης Μπαλαφούτης, πληροφορικής, Βάγια Παπαδοπούλου, φιλόλογος Ροδούλα Φραγγίδου, μαθηματικός.

Την ημέρα λοιπόν που προγραμματίστηκε το casting για την ταινία μας, αρχικά συγκεντρωθήκαμε όλη η κινηματογραφική ομάδα, μαθητές και καθηγητές στη σκηνή και στις πρώτες θέσεις του Δημοτικού Αμφιθέατρου. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε ότι σε λίγα λεπτά θα γινόταν άλλη μία εκδήλωση στον ίδιο χώρο, ρωτήσαμε αν θα μπορούσε το Ωδείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Αμφιθέατρου, να μας παραχωρήσει μία από τις αίθουσές του για να πραγματοποιηθεί το casting μας. Η απάντηση τους ήταν θετική, οπότε κατευθυνθήκαμε όλοι στην αίθουσα που μας παραχώρησαν. Ευτυχώς ήταν μεγάλη, οπότε είχαμε το χώρο που χρειάζονταν οι ηθοποιοί για να πραγματοποιήσουν όσα θα τους αναθέταμε να κάνουν, εμείς οι κριτές.

Αφού συζητήσαμε λίγο μεταξύ μας, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Από τη μια μεριά ήταν η ομάδα των ηθοποιών και από την άλλη η ομάδα σκηνοθεσίας.

Στη συνέχεια, αφότου μίλησε για λίγο ο βασικός σκηνοθέτης μας, δίνοντας κάποιες συμβουλές στους ηθοποιούς, η ομάδα των ηθοποιών αποχώρησε από την αίθουσα στο διάδρομο, ώστε να μιλήσουμε ιδιαιτέρως η ομάδα σκηνοθεσίας. Όταν τελειώσαμε με τη συζήτηση, αρχίσαμε να διαμορφώνουμε το χώρο. Μετακινήσαμε τις καρέκλες στις άκρες της αίθουσας, δημιουργώντας ένα διάδρομο, από τη μια μεριά του οποίου τοποθετήσαμε μια καρέκλα και από την άλλη το χώρο που θα καθόταν η κριτική επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 4 άτομα της ομάδας σκηνοθεσίας, καθώς και από 5 καθηγητές. Επίσης, μέσα στην αίθουσα ήταν και ένα κορίτσι από την ομάδα σεναρίου, η οποία καλούσε τους υποψήφιους ηθοποιούς να μπουν μέσα για την odition.

Όταν τακτοποιηθήκαμε, το casting ξεκίνησε. Τα παιδιά έμπαιναν μέσα ένα-ένα και αφού τους εξηγoύσαμε, ως κριτική επιτροπή που ήμασταν, τι θα έπρεπε να κάνουν, το εκτελούσαν προσπαθώντας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και με όλο το μεράκι τους. Οι περισσότεροι ήταν αγχωμένοι, όμως κάποιοι από αυτούς κατά τη διάρκεια χαλάρωσαν και μπόρεσαν έτσι να αναδείξουν καλύτερα το ταλέντο τους, όχι πως και οι υπόλοιποι που συνέχισαν να είναι αγχωμένοι δεν το έκαναν, απλά θα ήταν καλύτερα αν χαλάρωναν και ένιωθαν πιο ξέγνοιαστοι.

Στη συνέχεια, μετά από ώρες συζήτησης για το ποιος ρόλος θα ταίριαζε στον καθένα, καταλήξαμε στα αποτελέσματα τα οποία πάρθηκαν με υπευθυνότητα και εννοείται χωρίς να παίζουν ρόλο οι φιλίες που έχουν οι κριτές με τους ηθοποιούς. Επόμενο είναι, φυσικά, κάποια παιδιά να πάρουν ρόλο, ενώ κάποια άλλα όχι. Η επιλογή, οφείλω να πω, ότι ήταν πολύ δύσκολη για εμάς τους κριτές, καθώς όλοι οι υποψήφιοι ηθοποιοί είχαν ο καθένας το ταλέντο του. Βέβαια, κανένας δεν πρέπει να απογοητευτεί καθώς όλοι θα συμμετέχουν σε αυτήν την ταινία, αφού έχουμε πολλούς ρόλους, απλά κάποιοι θα έχουν κεντρικούς ρόλους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Όπως είπα, όμως, όλοι θα συμμετέχουν σε αυτό οπότε θέλω να ζητήσω από όλους να μείνουν ενθουσιασμένοι και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να βγει και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο, θέλω αρχικά να δώσω συγχαρητήρια σε όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται θάρρος και πολύ μεράκι για να γίνει κάτι τόσο σπουδαίο όπως αυτή η ταινία μικρού μήκους, οπότε παιδιά ΜΠΡΑΒΟ σε όλους μας που δίνουμε τον καλύτερο, δυνατό εαυτό μας με όλη την ψυχή και το ταλέντο που διαθέτουμε για να βγει το καλύτερο, δυνατό αποτέλεσμα. Και πού ξέρετε μπορεί στο τέλος να κερδίσουμε και στο διαγωνισμό!!

Όμως και αυτό να μην γίνει πιστεύω ότι όλη αυτή η εμπειρία θα μείνει χαραγμένη για πάντα μέσα μας γιατί πρώτον μέσα από αυτήν μπόρεσε ο καθένας να αναδείξει τα καλλιτεχνικά του ταλέντα καθώς και να διευρύνει τις γνώσεις του ασχολούμενος με κάτι δημιουργικό και αγαπημένο και δεύτερον δημιουργήθηκαν φιλίες και έτσι ο χρόνος πέρασε πολύ ωραία και διασκεδαστικά. Πιστεύω ότι όλοι μας απολαύσαμε αυτήν την εμπειρία, η οποία θα μας μείνει αξέχαστη!!

Σταυρούλα Γιαβάσογλου
Τμήμα Α1
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

1 σχόλιο

    • Nick Groud στο 22 Ιανουαρίου, 2013 στις 9:00 μμ
    • Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραίο !!! Μπραβο !!! 🙂 🙂 🙂
     

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση